Téma bakalářské práce je "Hodnocení kvality stravy u pacientů s indikací některé ze základních diet". Výživa je nedílnou součástí léčby pacienta a pouze s dobrou kvalitou stravy se pacient zvládne rychleji uzdravovat. Vznikl nový nemocniční systém stravování, který vychází z dokumentu Metodického doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče od Ministerstva zdravotnictví (Věstník MZ č. 10/2020), jehož cílem je zlepšit kvalitu stravování a zabezpečit správnou výživu. Z původní racionální diety vznikla dieta základní ve zdraví 3 FIT a dieta základní v riziku malnutrice 3 MAL.
Teoretická část práce popisuje historii dietního systému, nemocniční stravování, základní diety a jejich indikace, zásady přípravy a výběr potravin. Dále se zabývá kvalitou a bezpečností potravin, významem jednotlivých živin a potravin ve výživě, výživovým doporučením, malnutricí a nutriční péčí.
Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní formu výzkumu pomocí dotazníkového šetření (technikou dotazníku) a metody pozorování z poskytnutých jídelních lístků. Analýza výzkumu byla prováděna v nemocničním zařízení, kde už déle mají zavedené nové základní diety. Cílem bakalářské práce je zaměřit se na názor a spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet a prozkoumat z poskytnutých jídelních lístků nutriční hodnotu stravy, postup přípravy a podání základních diet pacientům.
Z výzkumu vyplynulo, že pacienti jsou s kvalitou podávané stravy ze základních diet spokojeni a hodnotí ji kladně. Tolerují jejich příjem potravin v ideálním poměru. Technologický postup přípravy a podávání stravy pacientům je pro ně velmi vyhovující. Z poskytnutých jídelníčků je zjištěno dodržování doporučeného denního příjmu energie a základních živin.
Anotace v angličtině
Topic of the bachelor's thesis is "Evaluation of the quality of the diet of patients with indication of some of the basic diets". Nutrition is an integral part of the patient's treatment and the patient manages to recover faster only with a good quality diet. A new hospital catering system based on the document called Methodological recommendation for ensuring diet and nutritional care made by the Ministry of Health (Gournet of the Ministry of Health No. 10/2020) was created. Its aim is to improve the quality of catering and ensure proper nutrition. The Basic Diet in Health 3 FIT developed from the original rational diet and the Basic Diet in Risk of Malnutrition 3 MAL emerged.
The theoretical part of the work describes the history of the diet system, hospital meals, basic diets and their indications, principles of preparation and food selection. It also deals with the quality and safety of food, the importance of individual nutrients and foods in nutrition itself, nutritional recommendations, malnutrition and nutritional care.
For this work, I chose a qualitative form of research using a questionnaire survey (the questionnaire technique) and the method of observation from the menus provided. The research analysis was carried out in a hospital facility where new basic diets have been introduced for a longer time. The aim of the bachelor's thesis is to focus on the opinion and satisfaction of patients with the evaluation of the catering quality of basic diets and to explore the nutritional value of diet, the process preparation and the delivery of basic diets to patients from the menus provided.
The research showed that the patients are satisfied with the quality of the food served from the basic diets and rate it positively. They tolerate their food intake in an ideal ratio. The technological procedure of preparation and service of food to patients is very satisfactory for them. From the menus provided, compliance with the recommended daily intake of energy and essential nutrients is ascertained.
Klíčová slova
kvalita stravy, indikace základních diet, dietní systém, léčba pacienta, malnutrice, nutriční hodnoty
Téma bakalářské práce je "Hodnocení kvality stravy u pacientů s indikací některé ze základních diet". Výživa je nedílnou součástí léčby pacienta a pouze s dobrou kvalitou stravy se pacient zvládne rychleji uzdravovat. Vznikl nový nemocniční systém stravování, který vychází z dokumentu Metodického doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče od Ministerstva zdravotnictví (Věstník MZ č. 10/2020), jehož cílem je zlepšit kvalitu stravování a zabezpečit správnou výživu. Z původní racionální diety vznikla dieta základní ve zdraví 3 FIT a dieta základní v riziku malnutrice 3 MAL.
Teoretická část práce popisuje historii dietního systému, nemocniční stravování, základní diety a jejich indikace, zásady přípravy a výběr potravin. Dále se zabývá kvalitou a bezpečností potravin, významem jednotlivých živin a potravin ve výživě, výživovým doporučením, malnutricí a nutriční péčí.
Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní formu výzkumu pomocí dotazníkového šetření (technikou dotazníku) a metody pozorování z poskytnutých jídelních lístků. Analýza výzkumu byla prováděna v nemocničním zařízení, kde už déle mají zavedené nové základní diety. Cílem bakalářské práce je zaměřit se na názor a spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet a prozkoumat z poskytnutých jídelních lístků nutriční hodnotu stravy, postup přípravy a podání základních diet pacientům.
Z výzkumu vyplynulo, že pacienti jsou s kvalitou podávané stravy ze základních diet spokojeni a hodnotí ji kladně. Tolerují jejich příjem potravin v ideálním poměru. Technologický postup přípravy a podávání stravy pacientům je pro ně velmi vyhovující. Z poskytnutých jídelníčků je zjištěno dodržování doporučeného denního příjmu energie a základních živin.
Anotace v angličtině
Topic of the bachelor's thesis is "Evaluation of the quality of the diet of patients with indication of some of the basic diets". Nutrition is an integral part of the patient's treatment and the patient manages to recover faster only with a good quality diet. A new hospital catering system based on the document called Methodological recommendation for ensuring diet and nutritional care made by the Ministry of Health (Gournet of the Ministry of Health No. 10/2020) was created. Its aim is to improve the quality of catering and ensure proper nutrition. The Basic Diet in Health 3 FIT developed from the original rational diet and the Basic Diet in Risk of Malnutrition 3 MAL emerged.
The theoretical part of the work describes the history of the diet system, hospital meals, basic diets and their indications, principles of preparation and food selection. It also deals with the quality and safety of food, the importance of individual nutrients and foods in nutrition itself, nutritional recommendations, malnutrition and nutritional care.
For this work, I chose a qualitative form of research using a questionnaire survey (the questionnaire technique) and the method of observation from the menus provided. The research analysis was carried out in a hospital facility where new basic diets have been introduced for a longer time. The aim of the bachelor's thesis is to focus on the opinion and satisfaction of patients with the evaluation of the catering quality of basic diets and to explore the nutritional value of diet, the process preparation and the delivery of basic diets to patients from the menus provided.
The research showed that the patients are satisfied with the quality of the food served from the basic diets and rate it positively. They tolerate their food intake in an ideal ratio. The technological procedure of preparation and service of food to patients is very satisfactory for them. From the menus provided, compliance with the recommended daily intake of energy and essential nutrients is ascertained.
Klíčová slova
kvalita stravy, indikace základních diet, dietní systém, léčba pacienta, malnutrice, nutriční hodnoty
Výživa je nedílnou součástí léčby pacienta ve zdravotnických zařízení pro dodání potřebných živin s ohledem na zdravotní stav pacienta. Ministerstvo zdravotnictví vydalo dokument Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče, s cílem zlepšení kvality stravování spolu s důrazem na vyhledávání nutričního rizika, kvalitu výživy a stanovení nutričních cílů. Součástí doporučení je i zkvalitňování nutriční péče a nemocničního stravování za účelem zabezpečení správné výživy dle indikací některé ze základních diet. Pouze s dobrou kvalitou výživy se pacient zvládne rychleji uzdravovat, a také snížit riziko komplikací. Základní diety jsou ordinovány pacientům bez speciálních dietních potřeb, a tak z původní racionální diety vznikla Dieta základní ve zdraví (3 FIT) a Dieta základní v riziku malnutrice (3 MAL).
Cíle práce
Cíl 1: Zaměřit se na názor a spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet ve vybraném zdravotnickém zařízení.
Cíl 2: Prozkoumat z poskytnutých jídelních lístků nutriční hodnotu stravy, postup přípravy a podávání základních diet.
Výzkumné otázky
1. Jak hodnotí kvalitu stravy základních diet pacienti?
2. Jak tolerují pacienti dietu základní ve zdraví 3 FIT?
Metodika
Pro kvalitativní formu výzkumu v mé bakalářské práci bych zvolila metodu dotazovací - techniku dotazníku, metodu pozorování z poskytnutých jídelních lístků. Výzkumné šetření bude prováděno ve zdravotnickém zařízení (v nemocnici). Předmětem výzkumu budou pacienti s indikací některé ze základních diet (3 FIT a 3 MAL).
Využití v praxi
Na základě výsledků výzkumného šetření bych zjistila názor na spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet. Vytvořila bych podklad letáčku, který by předal informace o kvalitě stravy základních diet pacintům, zdravotnickému personálu, nutričním terapeutům i studentům nutriční terapie.
Zásady pro vypracování
Současný stav
Výživa je nedílnou součástí léčby pacienta ve zdravotnických zařízení pro dodání potřebných živin s ohledem na zdravotní stav pacienta. Ministerstvo zdravotnictví vydalo dokument Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče, s cílem zlepšení kvality stravování spolu s důrazem na vyhledávání nutričního rizika, kvalitu výživy a stanovení nutričních cílů. Součástí doporučení je i zkvalitňování nutriční péče a nemocničního stravování za účelem zabezpečení správné výživy dle indikací některé ze základních diet. Pouze s dobrou kvalitou výživy se pacient zvládne rychleji uzdravovat, a také snížit riziko komplikací. Základní diety jsou ordinovány pacientům bez speciálních dietních potřeb, a tak z původní racionální diety vznikla Dieta základní ve zdraví (3 FIT) a Dieta základní v riziku malnutrice (3 MAL).
Cíle práce
Cíl 1: Zaměřit se na názor a spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet ve vybraném zdravotnickém zařízení.
Cíl 2: Prozkoumat z poskytnutých jídelních lístků nutriční hodnotu stravy, postup přípravy a podávání základních diet.
Výzkumné otázky
1. Jak hodnotí kvalitu stravy základních diet pacienti?
2. Jak tolerují pacienti dietu základní ve zdraví 3 FIT?
Metodika
Pro kvalitativní formu výzkumu v mé bakalářské práci bych zvolila metodu dotazovací - techniku dotazníku, metodu pozorování z poskytnutých jídelních lístků. Výzkumné šetření bude prováděno ve zdravotnickém zařízení (v nemocnici). Předmětem výzkumu budou pacienti s indikací některé ze základních diet (3 FIT a 3 MAL).
Využití v praxi
Na základě výsledků výzkumného šetření bych zjistila názor na spokojenost pacientů s hodnocením kvality stravy základních diet. Vytvořila bych podklad letáčku, který by předal informace o kvalitě stravy základních diet pacintům, zdravotnickému personálu, nutričním terapeutům i studentům nutriční terapie.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P., 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
SANGITA, S., , a kolektiv, 2018. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Grada. ISBN 978-80-271-0228-0.
ČESKÁ REPUBLIKA, 2020. Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. In: Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, ročník 2020, částka 10, č.1.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., RADOMSKÁ, V., 2019. Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-766-8.
ZLATOHLÁVEK, L., 2019. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, P., 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
SANGITA, S., , a kolektiv, 2018. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Grada. ISBN 978-80-271-0228-0.
ČESKÁ REPUBLIKA, 2020. Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. In: Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, ročník 2020, částka 10, č.1.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., RADOMSKÁ, V., 2019. Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-766-8.
ZLATOHLÁVEK, L., 2019. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.