Bakalářská práce se zabývá tématem pitného režimu seniorů. Tato práce přináší ucelený pohled na danou problematiku pitného režimu s ohledem na stravování seniorů a má za úkol zvýšit povědomí o této problematice.
Pitný režim je problematické téma, trápící mnoho seniorů. Voda je totiž nedílnou součástí každého organismu, o to více zásadní je pro tuto věkovou kategorii. Lidský organismus stárne a snižuje se tak procento tekutin v těle, proto je nezbytný pravidelný přísun tekutin nejen z nápojů, ale i pomocí stravy.
Cílem bakalářské práce bylo porovnat a zhodnotit rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Posledním cílem bylo porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů.
Pro dosažení cílů bylo zvoleno kvantitativní šetření. K naplnění prvního cíle byl použit mnou sestavený dotazník, na jehož základě, jsem mohla porovnat stravovací návyky a pitný režim seniorů s odlišným typem bydlení. Ke splnění druhého cíle byly vedeny týdenní záznamy jídelníčků a pitného režimu u celkem 10 respondentů z obou skupin, které mi pomohly ve zmapování vlivu složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Ke splnění třetího cíle byly použity týdenní záznamy jídelníčků a záznamy pitného režimu 4 respondentů, dvou mužů a dvou žen. Pomocí těchto údajů jsem porovnala stravování mužů a žen především na základě množství zkonzumovaných potravin s vysokým obsahem vody a jejich vliv na celkový příjem tekutin.
S ohledem na výsledky výzkumné části by bylo vhodné zvýšit informovanost jednotlivých seniorů o důležitosti pitného režimu a poskytnout jim doporučení, týkající se volby vhodných potravin pro celkové zvýšení přísunu tekutin nejen z nápojů, ale i ze stravy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of the drinking regime of seniors. This thesis presents a comprehensive view of the drinking régime with regard to the diet of the elderly and aims to raise awareness of this issue.
Drinking regime is a problematic topic, troubling many seniors. Indeed, water is an integral part of every organism, making it all the more essential for this age group. As the human body ages and the percentage of fluid in the body decreases, a regular supply of fluids not only from beverages but also through diet is essential.
The aim of this bachelor thesis was to compare and evaluate the differences in the eating and drinking habits of the elderly with respect to different types of housing. Furthermore, to describe the diet and drinking patterns of individual seniors by evaluating their diets and to map the influence of diet composition on ensuring adequate fluid intake. The final objective was to compare differences in the dietary and drinking patterns of women and men. To achieve the objectives, a quantitative survey was chosen. In order to meet the first objective, a questionnaire designed by me was used to compare the eating and drinking habits of seniors with different types of housing. To meet the second objective, weekly records of the diet and drinking patterns of a total of 10 respondents from both groups were kept, which helped me in mapping the effect of diet composition on ensuring adequate fluid intake. Weekly dietary and drinking records of 4 respondents, two men and two women, were used to meet the third objective. Using these data, I compared the diets of the men and women primarily on the basis of the amount of water-rich foods consumed and their effect on total fluid intake.
Considering the results of the research part, it would be advisable to increase the awareness of individual seniors about the importance of drinking and provide them with recommendations regarding the choice of appropriate foods to increase the overall fluid intake not only from beverages but also from diet.
Klíčová slova
Senior, pitný režim, nápoje, stravování, voda v potravinách
Klíčová slova v angličtině
Senior, drinking regime, beverages, dietary, water in food
Rozsah průvodní práce
154 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá tématem pitného režimu seniorů. Tato práce přináší ucelený pohled na danou problematiku pitného režimu s ohledem na stravování seniorů a má za úkol zvýšit povědomí o této problematice.
Pitný režim je problematické téma, trápící mnoho seniorů. Voda je totiž nedílnou součástí každého organismu, o to více zásadní je pro tuto věkovou kategorii. Lidský organismus stárne a snižuje se tak procento tekutin v těle, proto je nezbytný pravidelný přísun tekutin nejen z nápojů, ale i pomocí stravy.
Cílem bakalářské práce bylo porovnat a zhodnotit rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Posledním cílem bylo porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů.
Pro dosažení cílů bylo zvoleno kvantitativní šetření. K naplnění prvního cíle byl použit mnou sestavený dotazník, na jehož základě, jsem mohla porovnat stravovací návyky a pitný režim seniorů s odlišným typem bydlení. Ke splnění druhého cíle byly vedeny týdenní záznamy jídelníčků a pitného režimu u celkem 10 respondentů z obou skupin, které mi pomohly ve zmapování vlivu složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin. Ke splnění třetího cíle byly použity týdenní záznamy jídelníčků a záznamy pitného režimu 4 respondentů, dvou mužů a dvou žen. Pomocí těchto údajů jsem porovnala stravování mužů a žen především na základě množství zkonzumovaných potravin s vysokým obsahem vody a jejich vliv na celkový příjem tekutin.
S ohledem na výsledky výzkumné části by bylo vhodné zvýšit informovanost jednotlivých seniorů o důležitosti pitného režimu a poskytnout jim doporučení, týkající se volby vhodných potravin pro celkové zvýšení přísunu tekutin nejen z nápojů, ale i ze stravy.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of the drinking regime of seniors. This thesis presents a comprehensive view of the drinking régime with regard to the diet of the elderly and aims to raise awareness of this issue.
Drinking regime is a problematic topic, troubling many seniors. Indeed, water is an integral part of every organism, making it all the more essential for this age group. As the human body ages and the percentage of fluid in the body decreases, a regular supply of fluids not only from beverages but also through diet is essential.
The aim of this bachelor thesis was to compare and evaluate the differences in the eating and drinking habits of the elderly with respect to different types of housing. Furthermore, to describe the diet and drinking patterns of individual seniors by evaluating their diets and to map the influence of diet composition on ensuring adequate fluid intake. The final objective was to compare differences in the dietary and drinking patterns of women and men. To achieve the objectives, a quantitative survey was chosen. In order to meet the first objective, a questionnaire designed by me was used to compare the eating and drinking habits of seniors with different types of housing. To meet the second objective, weekly records of the diet and drinking patterns of a total of 10 respondents from both groups were kept, which helped me in mapping the effect of diet composition on ensuring adequate fluid intake. Weekly dietary and drinking records of 4 respondents, two men and two women, were used to meet the third objective. Using these data, I compared the diets of the men and women primarily on the basis of the amount of water-rich foods consumed and their effect on total fluid intake.
Considering the results of the research part, it would be advisable to increase the awareness of individual seniors about the importance of drinking and provide them with recommendations regarding the choice of appropriate foods to increase the overall fluid intake not only from beverages but also from diet.
Klíčová slova
Senior, pitný režim, nápoje, stravování, voda v potravinách
Klíčová slova v angličtině
Senior, drinking regime, beverages, dietary, water in food
Zásady pro vypracování
Současný stav: Pitný režim je spolu se zásadami správného stravování důležitý pro veškeré fyziologické funkce organismu. Dostatečný příjem tekutin není úzce spojen jen s pitným režimem, ale důležitou roli zde hrají i tekutiny přijímané spolu se stravou. S postupujícím věkem se pocit žízně snižuje, což může mít za následek nedostatečný příjem tekutin, který může vést až k dehydrataci. Jednu z nejvíce ohrožených skupin tvoří právě senioři.
Cíl práce: Cílem práce je zhodnotit a porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu u seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále porovnat rozdíl ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů. Nakonec přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin.
Výzkumné otázky: Jak se stravují s ohledem na pitný režim senioři v domovech pro seniory v porovnání se seniory žijícími v domácnostech? Jak se stravují ženy v porovnání s muži s ohledem na pitný režim? Jaký vliv má složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin?
Metodika: Prováděna kvantitativním výzkumem pomocí anonymních dotazníků a zpracováním týdenního jídelníčku v programu Nutriservis. Sledovaný soubor budou tvořit dvě skupiny seniorů. První skupinou budou senioři z domova pro seniory, kterým je strava zajišťována. Druhou skupinu budou tvořit senioři žijící v domácnostech, tudíž si stravu zajištují sami. Jídelníček bude analyzován u celkem 10 respondentů. Polovina u seniorů z domácnosti a druhá polovina u seniorů z domova pro seniory.
Zásady pro vypracování
Současný stav: Pitný režim je spolu se zásadami správného stravování důležitý pro veškeré fyziologické funkce organismu. Dostatečný příjem tekutin není úzce spojen jen s pitným režimem, ale důležitou roli zde hrají i tekutiny přijímané spolu se stravou. S postupujícím věkem se pocit žízně snižuje, což může mít za následek nedostatečný příjem tekutin, který může vést až k dehydrataci. Jednu z nejvíce ohrožených skupin tvoří právě senioři.
Cíl práce: Cílem práce je zhodnotit a porovnat rozdíly ve stravovacích návycích a v pitném režimu u seniorů s ohledem na odlišný typ bydlení. Dále porovnat rozdíl ve stravovacích návycích a v pitném režimu žen a mužů. Nakonec přiblížit způsob stravování a pitný režim jednotlivých seniorů na základě vyhodnocení jejich jídelníčků a zmapovat vliv složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin.
Výzkumné otázky: Jak se stravují s ohledem na pitný režim senioři v domovech pro seniory v porovnání se seniory žijícími v domácnostech? Jak se stravují ženy v porovnání s muži s ohledem na pitný režim? Jaký vliv má složení stravy na zajištění dostatečného příjmu tekutin?
Metodika: Prováděna kvantitativním výzkumem pomocí anonymních dotazníků a zpracováním týdenního jídelníčku v programu Nutriservis. Sledovaný soubor budou tvořit dvě skupiny seniorů. První skupinou budou senioři z domova pro seniory, kterým je strava zajišťována. Druhou skupinu budou tvořit senioři žijící v domácnostech, tudíž si stravu zajištují sami. Jídelníček bude analyzován u celkem 10 respondentů. Polovina u seniorů z domácnosti a druhá polovina u seniorů z domova pro seniory.
Seznam doporučené literatury
1. KALVACH, Zdeněk, 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada. ISBN 80-247-0548-6.
2. KASPER, Heinrich, 2015. Výživa v medicíně a dietetika, Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
3. KOHOUT, P., ed., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-727-9.
4. Medicína pro praxi: časopis praktických lékařů, 2004. Konice: Solen. ISSN 1214-8687
5. STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie PECHAN, 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-478-0.
6. VÁGNEROVÁ, T., 2020. Výživa v geriatrii a gerontologii. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-4620-6
7. Vnitřní lékařství: Internal Medicine: orgán Československé společnosti pro vnitřní lékařství, sekce Československé lékařské společnosti J. E. Purkyně, 1955-. Praha: SZN. ISSN 0042-773X.
8. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu, 1995-. Praha: Společnost pro výživu. ISSN 1211-846X.
Seznam doporučené literatury
1. KALVACH, Zdeněk, 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada. ISBN 80-247-0548-6.
2. KASPER, Heinrich, 2015. Výživa v medicíně a dietetika, Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
3. KOHOUT, P., ed., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-727-9.
4. Medicína pro praxi: časopis praktických lékařů, 2004. Konice: Solen. ISSN 1214-8687
5. STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie PECHAN, 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-478-0.
6. VÁGNEROVÁ, T., 2020. Výživa v geriatrii a gerontologii. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-4620-6
7. Vnitřní lékařství: Internal Medicine: orgán Československé společnosti pro vnitřní lékařství, sekce Československé lékařské společnosti J. E. Purkyně, 1955-. Praha: SZN. ISSN 0042-773X.
8. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu, 1995-. Praha: Společnost pro výživu. ISSN 1211-846X.