Fitness centra jsou v současné době často navštěvovaná a nabývají na oblibě. S pravidelným pohybem je potřeba řešit také otázku stravy, přičemž bychom mohli předpokládat, že ti, kteří se fitness věnují budou mít dobré znalosti výživy, budou klást důraz na stravu apod. Velmi často je diskutován příjem bílkovin.
Ve své bakalářské práci jsem se snažila zmapovat, jaké jsou rozdíly mezi lidmi, kteří navštěvují aktivně fitness centra a kteří nikoli. Cílem bylo zjistit odlišnosti ve stravování u těchto dvou skupin, frekvence jídel a výběr potravin. Zajímalo mě, zda v dnešní době, kdy se hodně lidí věnuje fitness také dbají na kvalitu jídel a volbu potravin. Zda se jejich běžná strava odlišuje od stravy běžné populace, která do fitness center nechodí či zda dbají více i na celkové složení jednotlivých jídel.
Pro naplnění cílů jsem zvolila kvantitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl uskutečněný dotazníkem vlastní tvorby, který obsahoval 48 otázek. Celkem bylo vyhodnoceno 236 dotazníků a analyzováno 10 zápisů týdenních jídelníčků pomocí programu Nutriservis.
Výzkumný soubor tvořili dospělé osoby ve věku 20-35 let.
Fitness cvičenci dle výsledků více dbají na dostatečný příjem bílkovin a častěji suplementují protein. V jejich jídelníčcích se také méně objevují potraviny, které jsou méně plnohodnotné. Na dostačený příjem ovoce a zeleniny více dbají fitness cvičenci než lidé, kteří fitness centra nenavštěvují. Vyšší příjem sacharidů byl zpozorován u lidí, kteří se fitness cvičení nevěnují. Fitness cvičenci dbají více na složení jejich jídel a stravují se v průměru víckrát za den. Pravidelnost ve stravování se u obou skupin výrazně neliší.
.
Anotace v angličtině
Nowadays, fitness centres are frequently visited and fitness is constantly gaining popularity. With regular exercise, there is a need to consider the issue of diet. For this reason, it could be assumed that people involved in fitness might have a good knowledge of nutrition, place an emphasis on diet, etc. Protein intake is very often discussed.
In my bachelor's thesis, I tried to explore the dietary differences between individuals who actively visit fitness centres and those who do not. The primary aim was to identify variations in dietary patterns, meal frequency, and food preferences between these groups of people. I was interested to know whether the interest in fitness translates to a heightened concern for dietary quality and food choices. I wanted to find out whether the dietary habits of fitness enthusiasts differ from those of the general population, who do not frequent fitness centers, and whether they also pay more attention to the overall meal composition.
In order to fulfill my research objectives, I chose a quantitative research survey. The data collection was conducted with a self-designed questionnaire containing 48 questions. A total of 236 questionnaires were evaluated and 10 weekly menu records were analyzed using Nutriservis. The research sample consisted of adults aged 20-35 years. Accoarding to the results, people regularly engaged in fitness activities pay more attention to sufficient protein intake and they supplement protein more often. Their dietary patterns are also less likely to include foods with lower nutritional value. Fitness enthusiasts tend to have a sufficient intake of fruit and vegetables than people, who do not visit fitness centres. Higher carbohydrate intake was observed within people, who do not engage in fitness exercise. Fitness enthusiasts pay more attention to the composition of their meals and eat more meals per day on average. Regularity in eating did not differ significantly between these two groups.
Fitness, supplementation, athlete nutrition, diet, dietary, protein
Rozsah průvodní práce
97 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Fitness centra jsou v současné době často navštěvovaná a nabývají na oblibě. S pravidelným pohybem je potřeba řešit také otázku stravy, přičemž bychom mohli předpokládat, že ti, kteří se fitness věnují budou mít dobré znalosti výživy, budou klást důraz na stravu apod. Velmi často je diskutován příjem bílkovin.
Ve své bakalářské práci jsem se snažila zmapovat, jaké jsou rozdíly mezi lidmi, kteří navštěvují aktivně fitness centra a kteří nikoli. Cílem bylo zjistit odlišnosti ve stravování u těchto dvou skupin, frekvence jídel a výběr potravin. Zajímalo mě, zda v dnešní době, kdy se hodně lidí věnuje fitness také dbají na kvalitu jídel a volbu potravin. Zda se jejich běžná strava odlišuje od stravy běžné populace, která do fitness center nechodí či zda dbají více i na celkové složení jednotlivých jídel.
Pro naplnění cílů jsem zvolila kvantitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl uskutečněný dotazníkem vlastní tvorby, který obsahoval 48 otázek. Celkem bylo vyhodnoceno 236 dotazníků a analyzováno 10 zápisů týdenních jídelníčků pomocí programu Nutriservis.
Výzkumný soubor tvořili dospělé osoby ve věku 20-35 let.
Fitness cvičenci dle výsledků více dbají na dostatečný příjem bílkovin a častěji suplementují protein. V jejich jídelníčcích se také méně objevují potraviny, které jsou méně plnohodnotné. Na dostačený příjem ovoce a zeleniny více dbají fitness cvičenci než lidé, kteří fitness centra nenavštěvují. Vyšší příjem sacharidů byl zpozorován u lidí, kteří se fitness cvičení nevěnují. Fitness cvičenci dbají více na složení jejich jídel a stravují se v průměru víckrát za den. Pravidelnost ve stravování se u obou skupin výrazně neliší.
.
Anotace v angličtině
Nowadays, fitness centres are frequently visited and fitness is constantly gaining popularity. With regular exercise, there is a need to consider the issue of diet. For this reason, it could be assumed that people involved in fitness might have a good knowledge of nutrition, place an emphasis on diet, etc. Protein intake is very often discussed.
In my bachelor's thesis, I tried to explore the dietary differences between individuals who actively visit fitness centres and those who do not. The primary aim was to identify variations in dietary patterns, meal frequency, and food preferences between these groups of people. I was interested to know whether the interest in fitness translates to a heightened concern for dietary quality and food choices. I wanted to find out whether the dietary habits of fitness enthusiasts differ from those of the general population, who do not frequent fitness centers, and whether they also pay more attention to the overall meal composition.
In order to fulfill my research objectives, I chose a quantitative research survey. The data collection was conducted with a self-designed questionnaire containing 48 questions. A total of 236 questionnaires were evaluated and 10 weekly menu records were analyzed using Nutriservis. The research sample consisted of adults aged 20-35 years. Accoarding to the results, people regularly engaged in fitness activities pay more attention to sufficient protein intake and they supplement protein more often. Their dietary patterns are also less likely to include foods with lower nutritional value. Fitness enthusiasts tend to have a sufficient intake of fruit and vegetables than people, who do not visit fitness centres. Higher carbohydrate intake was observed within people, who do not engage in fitness exercise. Fitness enthusiasts pay more attention to the composition of their meals and eat more meals per day on average. Regularity in eating did not differ significantly between these two groups.
Fitness, supplementation, athlete nutrition, diet, dietary, protein
Zásady pro vypracování
1.Současný stav
Problémem dnešní doby je, že se lidé málo hýbají. Přitom je mnoho možností, jak se hýbat, a i tak si často objednávají nákup a hotové jídlo až domů a volí častěji raději výtah než cestu po schodech. V souvislosti právě s pohybem bývá často řešena i strava, kde u sportovců bude pravděpodobně lepší než u nesportovců.
2. Cíl práce
Zmapovat, jaké jsou rozdíly ve stravě u lidí, kteří se věnují cvičení a lidí, kteří se cvičení nevěnují. Zjistit, jaký je zájem lidí, kteří se věnují cvičení o stravu a porovnat v jakých frekvencích se dané skupiny stravují.
3. Výzkumné otázky
Jaké jsou rozdíly ve stravě fitness cvičenců a osob, které se této fyzické aktivitě nevěnují?
Jak se liší zájem o stravu a výběr potravin u fitness cvičenců a lidí, kteří se cvičení nevěnují?
Jaký je příjem bílkovin u fitness cvičenců?
Jak se liší strava u fitness cvičenců a osob, které se této fyzické aktivitě nevěnují?
4. Popis metodiky
Bude využita kvantitativní výzkumná metoda. Data budou získána pomocí dotazníku vlastní konstrukce, dále budou hodnocena data získaná ze zápisu jídelníčku respondentů. Respondenty budou mladí dospělí lidé, kteří budou rozděleni na 2 skupiny (výzkumná a kontrolní), kdy v jedné skupině budou lidé, kteří cvičí a v druhé skupině budou lidé, kteří necvičí.
5. Bakalářská práce může sloužit jako podklad pro osoby zajímající se o fitness.
Zásady pro vypracování
1.Současný stav
Problémem dnešní doby je, že se lidé málo hýbají. Přitom je mnoho možností, jak se hýbat, a i tak si často objednávají nákup a hotové jídlo až domů a volí častěji raději výtah než cestu po schodech. V souvislosti právě s pohybem bývá často řešena i strava, kde u sportovců bude pravděpodobně lepší než u nesportovců.
2. Cíl práce
Zmapovat, jaké jsou rozdíly ve stravě u lidí, kteří se věnují cvičení a lidí, kteří se cvičení nevěnují. Zjistit, jaký je zájem lidí, kteří se věnují cvičení o stravu a porovnat v jakých frekvencích se dané skupiny stravují.
3. Výzkumné otázky
Jaké jsou rozdíly ve stravě fitness cvičenců a osob, které se této fyzické aktivitě nevěnují?
Jak se liší zájem o stravu a výběr potravin u fitness cvičenců a lidí, kteří se cvičení nevěnují?
Jaký je příjem bílkovin u fitness cvičenců?
Jak se liší strava u fitness cvičenců a osob, které se této fyzické aktivitě nevěnují?
4. Popis metodiky
Bude využita kvantitativní výzkumná metoda. Data budou získána pomocí dotazníku vlastní konstrukce, dále budou hodnocena data získaná ze zápisu jídelníčku respondentů. Respondenty budou mladí dospělí lidé, kteří budou rozděleni na 2 skupiny (výzkumná a kontrolní), kdy v jedné skupině budou lidé, kteří cvičí a v druhé skupině budou lidé, kteří necvičí.
5. Bakalářská práce může sloužit jako podklad pro osoby zajímající se o fitness.
Seznam doporučené literatury
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
MOUREK, J., VELEMÍNSKÝ, M., ZEMAN, M., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 978-80-7394-438-4.
STRÁNSKÝ, M., 2020. Výživa sportovců. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-803-0.
KOHOUT, P., HAVEL, E., MATĚJOVIČ, M., ŠENKYŘÍK, M., ed., 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., RADOMSKÁ, V., 2019. Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-766-8.
Seznam doporučené literatury
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
MOUREK, J., VELEMÍNSKÝ, M., ZEMAN, M., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 978-80-7394-438-4.
STRÁNSKÝ, M., 2020. Výživa sportovců. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-803-0.
KOHOUT, P., HAVEL, E., MATĚJOVIČ, M., ŠENKYŘÍK, M., ed., 2021. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., RADOMSKÁ, V., 2019. Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-766-8.