Bakalářská práce byla zaměřena na výživu dojeného skotu. Jejím cílem bylo popsat a posoudit úroveň výživy ve vybraném zemědělském podniku s chovem holštýnského skotu. Na základě sledování stáje a získaných podkladů byla posouzena úroveň výživy. Krmné dávky a jejich výživové hodnoty byly srovnány s odbornou litraturou. Byla vyhodnocena technika krmení v daném podniku a srovnány výsledky mléčné užitkovosti s celorepublikovým průměrem pro daný rok. Práce odhalila nedostatky ve výživěa upozornila na ně, hlavním problémm bylo příliš velké zastoupení dusíkatých látek v krmné dávce a absenci fázové výživy u laktujících krav. V práci bylo navrženo opatření, které by zajistilo kravám přiměřenou výživu podle fáze laktce a snížilo tak náklady na litr vyprodukovaného mléka.
Anotace v angličtině
The purpose of this bachelor´s thesis was feeding system of dairy cows. It describes and regards level of nutrition at given farm, where Holstein dairy cows are breeding. On the basis o observation and obtained data were regard nutrition. Total mixed ration and the obtained data about nutrients were compared with data in the professional literature. There was describe and regard feeding technique at farm and results of milk production given cows was regard with the national average. Bachelor´s thesis revealed deficiencies in the feeding system and it was highlighted about them. Main problem was great content of nitrogenous substanced in diet. There is any phase feeding for lactating cows. This study suggested improvement for reasonable nutrition by phase of lactation. It reduced costs for liter of milk produces.
Klíčová slova
výživa, živiny, dojený skot, produkce mléka, fázová výživa
Bakalářská práce byla zaměřena na výživu dojeného skotu. Jejím cílem bylo popsat a posoudit úroveň výživy ve vybraném zemědělském podniku s chovem holštýnského skotu. Na základě sledování stáje a získaných podkladů byla posouzena úroveň výživy. Krmné dávky a jejich výživové hodnoty byly srovnány s odbornou litraturou. Byla vyhodnocena technika krmení v daném podniku a srovnány výsledky mléčné užitkovosti s celorepublikovým průměrem pro daný rok. Práce odhalila nedostatky ve výživěa upozornila na ně, hlavním problémm bylo příliš velké zastoupení dusíkatých látek v krmné dávce a absenci fázové výživy u laktujících krav. V práci bylo navrženo opatření, které by zajistilo kravám přiměřenou výživu podle fáze laktce a snížilo tak náklady na litr vyprodukovaného mléka.
Anotace v angličtině
The purpose of this bachelor´s thesis was feeding system of dairy cows. It describes and regards level of nutrition at given farm, where Holstein dairy cows are breeding. On the basis o observation and obtained data were regard nutrition. Total mixed ration and the obtained data about nutrients were compared with data in the professional literature. There was describe and regard feeding technique at farm and results of milk production given cows was regard with the national average. Bachelor´s thesis revealed deficiencies in the feeding system and it was highlighted about them. Main problem was great content of nitrogenous substanced in diet. There is any phase feeding for lactating cows. This study suggested improvement for reasonable nutrition by phase of lactation. It reduced costs for liter of milk produces.
Klíčová slova
výživa, živiny, dojený skot, produkce mléka, fázová výživa
Cíl práce: Vyhodnotit faktory ovlivňující produkci mléka se zaměřením na výživu.\\
Bude vypracován literární přehled k uvedené problematice. Vlastní práce bude zaměřena především na základní charakteristiku podniku, složení stáda, techniku krmení, složení krmných dávek, užitkové parametry a na optimální zabezpečení potřeby živin ve vztahu k požadované produkci v jednotlivých fázích laktace.\\
Členění práce do jednotlivých kapitol bude provedeno obvyklým způsobem - úvod, literární přehled, materiál a metodika, výsledky a diskuse, závěr a přehled použité literatury.\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Vyhodnotit faktory ovlivňující produkci mléka se zaměřením na výživu.\\
Bude vypracován literární přehled k uvedené problematice. Vlastní práce bude zaměřena především na základní charakteristiku podniku, složení stáda, techniku krmení, složení krmných dávek, užitkové parametry a na optimální zabezpečení potřeby živin ve vztahu k požadované produkci v jednotlivých fázích laktace.\\
Členění práce do jednotlivých kapitol bude provedeno obvyklým způsobem - úvod, literární přehled, materiál a metodika, výsledky a diskuse, závěr a přehled použité literatury.\\
Seznam doporučené literatury
Zeman, L. a kol. Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha. Profi Press, 2006, 360 s.\\
Sommer, A. a kol. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce.
Pohořelice, 1994, 196 s.\\
Bouška a kol. Chov dojného skotu. Profi Press, 2006, 186 s.\\
Vědecké časopisy\\
Seznam doporučené literatury
Zeman, L. a kol. Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha. Profi Press, 2006, 360 s.\\
Sommer, A. a kol. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce.
Pohořelice, 1994, 196 s.\\
Bouška a kol. Chov dojného skotu. Profi Press, 2006, 186 s.\\
Vědecké časopisy\\