Cílem diplomové práce bylo ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečně upravených těl prasat. Na základě těchto informací byl statisticky vyhodnocen soubor jatečných zvířat poražených za období 2 měsíců. Celkem bylo analyzováno 74 024 jatečně upravených těl prasat. Jatečně upravená těla zařazená do SEUROP systému byla rozdělena do 6 hmotnostních intervalů od 60 do 120 kg s krokem po 10 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 91,98 kg. Ve hmotnostních intervalech 9099,9 kg a 8089,9 kg s průměrným podílem svaloviny 59,04 % a 59,77 % bylo poraženo nejvíce prasat (40 % a 32,2 %). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých hmotnostních intervalech o 0,96 %; 0,83 %; 0,73 %; 0,9 % a 0,99 %. Soubor prasat byl zatříděn do tří nejsledovanějších tříd S, E a U. Nejvyšší podíl svaloviny byl naměřen ve třídě S (61,61). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých třídách o 3,30 % a 4,79 %. Mezi hmotností jatečně upraveného těla a podílem svaloviny byl zjištěn korelační koeficient -0,34+++.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to analyse indicators determined during classification of pig carcasses within a selected slaughterhouse. On the basis of such information, a set of animals slaughtered during the period of 2 months was statistically evaluated. In total, 74 024 of carcasses were analysed. The carcasses classified within the SEUROP system were divided into 6 weight intervals from 60 to 120 kg with 10 kg spans. The average weight of all the slaughtered pigs from the set was 91.98 kg. The majority of the slaughtered pigs (40% and 32.2%) was found within the pig carcasses' weight interval of 9099.9 kg and 8089.6 kg with the average lean meat of 59.04% and 59.77%. With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 0.96, 0.83, 0.73, 0.9, and 0.99% within individual weight intervals. The set of the pigs was incorporated into the three most observed groups, i.e. S, E, and U. The highest lean meat was found in the S group (61.61%). With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 3.30 and 4.79% within individual groups. Between the carcass weight and the lean meat, the correlation coefficient of -0.34+++ was found.
Klíčová slova
prase, porážková hmotnost, SEUROP systém
Klíčová slova v angličtině
pig, slaughter weight, system SEUROP
Rozsah průvodní práce
47
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečně upravených těl prasat. Na základě těchto informací byl statisticky vyhodnocen soubor jatečných zvířat poražených za období 2 měsíců. Celkem bylo analyzováno 74 024 jatečně upravených těl prasat. Jatečně upravená těla zařazená do SEUROP systému byla rozdělena do 6 hmotnostních intervalů od 60 do 120 kg s krokem po 10 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 91,98 kg. Ve hmotnostních intervalech 9099,9 kg a 8089,9 kg s průměrným podílem svaloviny 59,04 % a 59,77 % bylo poraženo nejvíce prasat (40 % a 32,2 %). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých hmotnostních intervalech o 0,96 %; 0,83 %; 0,73 %; 0,9 % a 0,99 %. Soubor prasat byl zatříděn do tří nejsledovanějších tříd S, E a U. Nejvyšší podíl svaloviny byl naměřen ve třídě S (61,61). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých třídách o 3,30 % a 4,79 %. Mezi hmotností jatečně upraveného těla a podílem svaloviny byl zjištěn korelační koeficient -0,34+++.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to analyse indicators determined during classification of pig carcasses within a selected slaughterhouse. On the basis of such information, a set of animals slaughtered during the period of 2 months was statistically evaluated. In total, 74 024 of carcasses were analysed. The carcasses classified within the SEUROP system were divided into 6 weight intervals from 60 to 120 kg with 10 kg spans. The average weight of all the slaughtered pigs from the set was 91.98 kg. The majority of the slaughtered pigs (40% and 32.2%) was found within the pig carcasses' weight interval of 9099.9 kg and 8089.6 kg with the average lean meat of 59.04% and 59.77%. With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 0.96, 0.83, 0.73, 0.9, and 0.99% within individual weight intervals. The set of the pigs was incorporated into the three most observed groups, i.e. S, E, and U. The highest lean meat was found in the S group (61.61%). With increasing carcass weight, the lean meat was decreasing by 3.30 and 4.79% within individual groups. Between the carcass weight and the lean meat, the correlation coefficient of -0.34+++ was found.
Klíčová slova
prase, porážková hmotnost, SEUROP systém
Klíčová slova v angličtině
pig, slaughter weight, system SEUROP
Zásady pro vypracování
Finální hybridi prasat se zpeněžují na základě kvality jatečně upravených těl, posuzované podle podílu svaloviny. Jedním z předpokladů zvýšení podílu svaloviny je optimalizace porážkové hmotnosti.
Cílem diplomové práce bude ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečných těl prasat.
V literárním přehledu zaměříte pozornost na výkrmnost a jatečnou hodnotu prasat a vnitřní a vnější činitele, které na ně působí a popíšete klasifikační metody používané v České republice.
Vlastní práci orientujte na zastoupení jatečně upravených těl v obchodních třídách SEUROP systému, podíl svaloviny ve stanovených hmotnostních kategoriích a vliv porážkové hmotnosti, resp. tloušťky tuku a tloušťky svalu na jejich zatřídění. Na základě výsledků navrhněte optimální porážkovou hmotnost.
Zásady pro vypracování
Finální hybridi prasat se zpeněžují na základě kvality jatečně upravených těl, posuzované podle podílu svaloviny. Jedním z předpokladů zvýšení podílu svaloviny je optimalizace porážkové hmotnosti.
Cílem diplomové práce bude ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečných těl prasat.
V literárním přehledu zaměříte pozornost na výkrmnost a jatečnou hodnotu prasat a vnitřní a vnější činitele, které na ně působí a popíšete klasifikační metody používané v České republice.
Vlastní práci orientujte na zastoupení jatečně upravených těl v obchodních třídách SEUROP systému, podíl svaloviny ve stanovených hmotnostních kategoriích a vliv porážkové hmotnosti, resp. tloušťky tuku a tloušťky svalu na jejich zatřídění. Na základě výsledků navrhněte optimální porážkovou hmotnost.
Seznam doporučené literatury
Stupka, R., M. Šprysl a J. Čítek. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 80-86726-11-8.
Matoušek, V. et al. Chov hospodářských zvířat II. České Budějovice: JU ZF, 2013. ISBN 978-80-7394-392-9.
Steinhauser, L. et al. Produkce masa. Tišnov: Last, 2000. ISBN80-900260-7-9.
Ingr, I. Technologie masa. Brno: MZLU, 1996. ISBN 80-7157-193-8.
Odborné a vědecké články týkající se sledované problematiky - Náš chov, Farmář, Maso, Research in Pig Breding.
Databáze přístupné na internetu (Česká zemědělská a potravinářská bibliografie) a v Akademické knihovně (Web of Knowledge, Scopus).
Seznam doporučené literatury
Stupka, R., M. Šprysl a J. Čítek. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint, 2009. ISBN 978-80-904011-2-9.
Pulkrábek, J. et al. Chov prasat. Praha: Profi Press, 2005. ISBN 80-86726-11-8.
Matoušek, V. et al. Chov hospodářských zvířat II. České Budějovice: JU ZF, 2013. ISBN 978-80-7394-392-9.
Steinhauser, L. et al. Produkce masa. Tišnov: Last, 2000. ISBN80-900260-7-9.
Ingr, I. Technologie masa. Brno: MZLU, 1996. ISBN 80-7157-193-8.
Odborné a vědecké články týkající se sledované problematiky - Náš chov, Farmář, Maso, Research in Pig Breding.
Databáze přístupné na internetu (Česká zemědělská a potravinářská bibliografie) a v Akademické knihovně (Web of Knowledge, Scopus).