Informace o kvalifikační práci Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích
Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ovlivňován mnoha faktory, především sociálními, kulturními a ekonomickými. Nese řadu specifik, které jsou typické pro řadu národností, také pro etnikum a rodiny. Téma diplomové práce bylo stanoveno jako "Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích". Cílem práce bylo zjistit stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.V praktické části diplomové práce byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu. Pro shromáždění primárních dat byla vybrána metoda dotazování, která byla realizována technikou dotazníku. Byla stanovena výzkumná otázka - Jaké jsou stravovací návyky a vědomosti v oblasti zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí? A tři hypotézy. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že že se romské děti, které se zúčastnily mého dotazníkového šetření, nestravují podle zásad a pravidel odborníků pro zdravou výživu. V jejich stravě se vyskytují mnohé rizikové faktory, které mohou nepříznačně ovlivnit jejich zdravotní stav.
Anotace v angličtině
Eating habits and general advice for healthy food are recently discussed topic, but the eating habits of Roma children are not from a large part presented yet. Diet and way of preparing food has an influence to many factors, especially the social, cultural and economic. The diet has specifics that are typical for many nationalities, also for ethnicity and family.The topic of this thesis is the "Eating habits of the Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice". The aim of this thesis was to find out the dietary habits of Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice.For the practical part of this thesis, was chosen the strategy of quantitative research, the questioning method, which was implemented by the method questionnaire. Was determined by research question - What are the eating habits and knowledge about the healthy nutrition of the Roma children in socially excluded localities? Three hypotheses were formulated. The graphic evaluation of this thesis showed us that the Roma children of my study do not eat according to the rules and principles the healthy diet. In their diet there are many risk factors that may have effect to their health.
Klíčová slova
stravovací návyky, zdravá výživa, romské děti, romské vyloučené lokality
Klíčová slova v angličtině
eating habits, healthy diet, Roma children, Roma excluded localities
Rozsah průvodní práce
99s. (19 396 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ovlivňován mnoha faktory, především sociálními, kulturními a ekonomickými. Nese řadu specifik, které jsou typické pro řadu národností, také pro etnikum a rodiny. Téma diplomové práce bylo stanoveno jako "Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích". Cílem práce bylo zjistit stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.V praktické části diplomové práce byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu. Pro shromáždění primárních dat byla vybrána metoda dotazování, která byla realizována technikou dotazníku. Byla stanovena výzkumná otázka - Jaké jsou stravovací návyky a vědomosti v oblasti zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí? A tři hypotézy. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že že se romské děti, které se zúčastnily mého dotazníkového šetření, nestravují podle zásad a pravidel odborníků pro zdravou výživu. V jejich stravě se vyskytují mnohé rizikové faktory, které mohou nepříznačně ovlivnit jejich zdravotní stav.
Anotace v angličtině
Eating habits and general advice for healthy food are recently discussed topic, but the eating habits of Roma children are not from a large part presented yet. Diet and way of preparing food has an influence to many factors, especially the social, cultural and economic. The diet has specifics that are typical for many nationalities, also for ethnicity and family.The topic of this thesis is the "Eating habits of the Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice". The aim of this thesis was to find out the dietary habits of Roma children at younger and older school age in socially excluded localities in the České Budějovice.For the practical part of this thesis, was chosen the strategy of quantitative research, the questioning method, which was implemented by the method questionnaire. Was determined by research question - What are the eating habits and knowledge about the healthy nutrition of the Roma children in socially excluded localities? Three hypotheses were formulated. The graphic evaluation of this thesis showed us that the Roma children of my study do not eat according to the rules and principles the healthy diet. In their diet there are many risk factors that may have effect to their health.
Klíčová slova
stravovací návyky, zdravá výživa, romské děti, romské vyloučené lokality
Klíčová slova v angličtině
eating habits, healthy diet, Roma children, Roma excluded localities
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: Složení stravy, její úprava a pravidelnost jsou významné faktory, které ovlivňují zdravotní stav člověka. Jednak formování jeho tělesné konstrukce, zejména v případě obezity či nedostatku nebo nadbytku některých látek. Klasickým doporučením reprezentující zdravou výživu je nutriční pyramida, která prezentuje vyváženou stravu. Výživu ovlivňuje celá řada faktorů, například sociokulturní postavení. Proto ji odborná společnost považuje za jednu ze sociálních determinant zdraví.
Z výsledků několika šetření vyplývá, že stravování romských respondentů vykazuje závažnější nedostatky především v kvalitativní úrovni. Romský jídelníček se stále častěji přibližuje majoritnímu, bohužel především v konzumaci pokrmů, které jsou nutričně nedostačující. Problémem je i nepravidelný stravovací režim, který se projevuje častou absencí snídaně. Většina romských rodin a tedy i dětí, musí svou každodenní stravu uzpůsobit finanční situaci.
Cíl práce: Identifikovat, jaké jsou stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.
Hypotéza: Existuje statisticky významný rozdíl mezi kvalitou stravovacích návyků a znalostí zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí.
Metodika: Pro praktickou část diplomové práce bude použita strategie kvantitativního výzkumu, technikou sběru dat bude dotazníkové šetření.
Výzkumný soubor bude tvořen romskými dětmi mladšího a staršího školního věku ze sociálně exkludovaných lokalit v Českých Budějovicích. Respondenti budou vybráni na základě dostupnosti.
Předpokládané využití práce v praxi: Výsledky výzkumu mohou být zdrojem informací pro širokou i odbornou veřejnost a studentům ZSF ve výuce.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: Složení stravy, její úprava a pravidelnost jsou významné faktory, které ovlivňují zdravotní stav člověka. Jednak formování jeho tělesné konstrukce, zejména v případě obezity či nedostatku nebo nadbytku některých látek. Klasickým doporučením reprezentující zdravou výživu je nutriční pyramida, která prezentuje vyváženou stravu. Výživu ovlivňuje celá řada faktorů, například sociokulturní postavení. Proto ji odborná společnost považuje za jednu ze sociálních determinant zdraví.
Z výsledků několika šetření vyplývá, že stravování romských respondentů vykazuje závažnější nedostatky především v kvalitativní úrovni. Romský jídelníček se stále častěji přibližuje majoritnímu, bohužel především v konzumaci pokrmů, které jsou nutričně nedostačující. Problémem je i nepravidelný stravovací režim, který se projevuje častou absencí snídaně. Většina romských rodin a tedy i dětí, musí svou každodenní stravu uzpůsobit finanční situaci.
Cíl práce: Identifikovat, jaké jsou stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.
Hypotéza: Existuje statisticky významný rozdíl mezi kvalitou stravovacích návyků a znalostí zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí.
Metodika: Pro praktickou část diplomové práce bude použita strategie kvantitativního výzkumu, technikou sběru dat bude dotazníkové šetření.
Výzkumný soubor bude tvořen romskými dětmi mladšího a staršího školního věku ze sociálně exkludovaných lokalit v Českých Budějovicích. Respondenti budou vybráni na základě dostupnosti.
Předpokládané využití práce v praxi: Výsledky výzkumu mohou být zdrojem informací pro širokou i odbornou veřejnost a studentům ZSF ve výuce.
Seznam doporučené literatury
DAVIDOVÁ, Eva. Romano drom = Cesty Romů 1945-1990: změny v postavení a způsobu života Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku. 1. vyd. Univerzita Palackého. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 273 s. ISBN 80-244-0524-5.
DAVIDOVÁ, E. et al. Kvalita života a sociální determinanty zdraví u Romů v České a Slovenské republice. 1.vyd. Praha: TRITON, 2010. ISBN 978-80-7387-428-5.
KUBÁTOVÁ, D. Výživa a stravovací režim romských dětí v ústeckém kraji. Kontakt [online]. 2009, 349-357(2) ISSN 1212-4117. Dostupné z: http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/kontakt/administrace/clankyfile/20120330112907476076.pdf
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních chorob. 1. vyd. Praha: Triton, 2003. 98s. ISBN 80-7254-421-7.
NEVORAL, J. et al. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: Nakladatelství HversuvH, 2003. 434s. ISBN 80-022-93-5.
Seznam doporučené literatury
DAVIDOVÁ, Eva. Romano drom = Cesty Romů 1945-1990: změny v postavení a způsobu života Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku. 1. vyd. Univerzita Palackého. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 273 s. ISBN 80-244-0524-5.
DAVIDOVÁ, E. et al. Kvalita života a sociální determinanty zdraví u Romů v České a Slovenské republice. 1.vyd. Praha: TRITON, 2010. ISBN 978-80-7387-428-5.
KUBÁTOVÁ, D. Výživa a stravovací režim romských dětí v ústeckém kraji. Kontakt [online]. 2009, 349-357(2) ISSN 1212-4117. Dostupné z: http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/kontakt/administrace/clankyfile/20120330112907476076.pdf
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních chorob. 1. vyd. Praha: Triton, 2003. 98s. ISBN 80-7254-421-7.
NEVORAL, J. et al. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: Nakladatelství HversuvH, 2003. 434s. ISBN 80-022-93-5.