Tato bakalářská práce popisuje druhovou rozmanitost a kvalitu medu, který je dostupný na českém trhu. V teoretické části jsem se zaměřila především na fyzikální a chemické vlastnosti, metody zkoušení kvality a klasifikace medu. Dále jsou zde i legislativní požadavky na med.
V praktické části, jsem prošla 3 obchody, kde jsem se zaměřila hlavně na správné údaje na etiketách medů a posléze je vyhodnotila dle vyhlášky č.76/2003 Sb., která, stanovuje požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládové bonbony.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the species diversity and the quality of honey, which is available on the Czech market. In the theoretical part I have focused mainly on physical and chemical properties, test methods and quality classification of honey. Furthermore, there are also legislative requirements for honey.
In the practical part, I went to 3 shops, where I focused mainly on the correct information on the labels of honeys and then is assessed according to decree no. 76/2003 Coll., which sets the requirements for natural sweeteners, honey, sweets, cocoa powder and mixtures of cocoa with sugar, chocolate candies.
Klíčová slova
med, kvalita medu, druhy medu, označování medu, včela, včelařství
Klíčová slova v angličtině
honey, honey quality, types of honey, honey labeling, bee, beekeeping
Rozsah průvodní práce
61 s. (10 447)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce popisuje druhovou rozmanitost a kvalitu medu, který je dostupný na českém trhu. V teoretické části jsem se zaměřila především na fyzikální a chemické vlastnosti, metody zkoušení kvality a klasifikace medu. Dále jsou zde i legislativní požadavky na med.
V praktické části, jsem prošla 3 obchody, kde jsem se zaměřila hlavně na správné údaje na etiketách medů a posléze je vyhodnotila dle vyhlášky č.76/2003 Sb., která, stanovuje požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládové bonbony.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the species diversity and the quality of honey, which is available on the Czech market. In the theoretical part I have focused mainly on physical and chemical properties, test methods and quality classification of honey. Furthermore, there are also legislative requirements for honey.
In the practical part, I went to 3 shops, where I focused mainly on the correct information on the labels of honeys and then is assessed according to decree no. 76/2003 Coll., which sets the requirements for natural sweeteners, honey, sweets, cocoa powder and mixtures of cocoa with sugar, chocolate candies.
Klíčová slova
med, kvalita medu, druhy medu, označování medu, včela, včelařství
Klíčová slova v angličtině
honey, honey quality, types of honey, honey labeling, bee, beekeeping
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce bude vypracována formou literární rešerše na téma "Druhová rozmanitost a kvalita medů dostupných na českém trhu."
V teoretické části budou popsány vlastnosti medu, požadavky na jeho kvalitu a s tím související současná legislativa. Dále budou popsány metody používané při hodnocení,
zkoušení a klasifikaci medů. Součástí práce bude průzkum českého trhu s medem české i zahraniční produkce a kontrola správnosti údajů udávaných na etiketách.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce bude vypracována formou literární rešerše na téma "Druhová rozmanitost a kvalita medů dostupných na českém trhu."
V teoretické části budou popsány vlastnosti medu, požadavky na jeho kvalitu a s tím související současná legislativa. Dále budou popsány metody používané při hodnocení,
zkoušení a klasifikaci medů. Součástí práce bude průzkum českého trhu s medem české i zahraniční produkce a kontrola správnosti údajů udávaných na etiketách.
Seznam doporučené literatury
Persano Oddo, L.; Bogdanov, S.: Determination of honey botanical origin: problems and issues. Apidologie, 2004, vol. 35
Von Der Ohe, W., Persano Oddo, L., Piana, M. L., Morlot, M., Martin, P.: Harmonized methods of melissopalynology. Apidologie, 2004, vol. 35
Veselý, V., et al.: Včelařství. 3rd ed. Praha: Brázda, 2013
Seznam doporučené literatury
Persano Oddo, L.; Bogdanov, S.: Determination of honey botanical origin: problems and issues. Apidologie, 2004, vol. 35
Von Der Ohe, W., Persano Oddo, L., Piana, M. L., Morlot, M., Martin, P.: Harmonized methods of melissopalynology. Apidologie, 2004, vol. 35
Veselý, V., et al.: Včelařství. 3rd ed. Praha: Brázda, 2013