Hlavním cílem bakalářské práce s názvem Výživa kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mléka, je seznámit se s průběhem nemoci, ale i s řešením. Dalším cílem je zjistit frekvenci alergie na bílkovinu kravského mléka v ordinaci dětského lékaře. V neposlední řadě je cílem zpracovat seznam přípravků pro tento typ onemocnění.
Teoretická část se zabývá zařazením alergie na bílkovinu kravského mléka mezi potravinové alergie. Dále se věnuje mateřskému mléku jako nejdůležitější výživě kojence a rozdílu mezi mateřským mlékem a kravským mlékem. Nakonec se věnuje samotnému onemocnění alergie na bílkovinu kravského mléka, jeho prevalenci, otázce, kde a jak se nejvíce projevuje, jak se dá diagnostikovat a jaký je léčebný postup. V závěru teoretické části se věnujeme seznamu přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka.
Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována pomocí rozhovorů s dětskými lékaři. Byly použity rozhovory s dvojím zaměřením. První typ interview s různými dětskými lékaři a lékaři specialisty, se věnoval jejich znalostem, názorům a informacím zajímavým pro alergii na bílkovinu kravského mléka. Druhý typ rozhovoru se věnoval respondentům s alergií na bílkovinu kravského mléka. Měl zjistit průběh onemocnění, diagnostické testy, které byly provedeny pro zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka. Dále se věnoval výživě a aktuálnímu stavu. Dále jsem ve výzkumné části zpracovávala přehled přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka a v Nutriservisu profesional jsem vytvořila týdenní jídelníček pro dítě s alergií na bílkovinu kravského mléka.
Annotation in English
The main objective of the thesis titled Nutrition of Infants and Toddlers with Cow's Milk Allergy is to outline the course of the disease and to present solutions to it. Another objective is to determine the frequency of milk allergy in the paediatrician's office. The thesis also aims to present a list of medical products for this type of disease.
The theoretical part of the thesis deals with the classification of milk allergy in food allergies. Further, it discusses breast milk as the most important food for infants and the difference between breast milk and cow's milk. Finally, it discusses the very disease of cow's milk allergy, its prevalence, where and how it manifests most, methods of its diagnosing, and treatments available. In the end of the theoretical part, we deal with a list of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy.
The research part of the thesis was developed by using qualitative research conducted through interviews with a dual focus with paediatricians. The first type of interviews with various paediatricians and a specialist physician were devoted to their knowledge, opinions, and information interesting for cow's milk allergy. The second type of interviews was aimed at patients with cow's milk allergy. These aimed to determine the course of the disease and diagnostic tests to identify the presence of the disease. Furthermore, they addressed the question of nutrition and current status of such patients. The theoretical part also includes an overview and evaluation of products of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy and in Nutriservis profesional I created a weekly diet for a child with an allergy to cow's milk protein.
Keywords
Alergie na potraviny, alergie na bílkovinu kravského mléka, kojení, kravské mléko, mateřské mléko
Keywords in English
Food allergies, allergy to cow´s milk protein, breast-feeding, cow´s milk, breast milk.
Length of the covering note
88 s. (111 320 znaků)
Language
CZ
Annotation
Hlavním cílem bakalářské práce s názvem Výživa kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mléka, je seznámit se s průběhem nemoci, ale i s řešením. Dalším cílem je zjistit frekvenci alergie na bílkovinu kravského mléka v ordinaci dětského lékaře. V neposlední řadě je cílem zpracovat seznam přípravků pro tento typ onemocnění.
Teoretická část se zabývá zařazením alergie na bílkovinu kravského mléka mezi potravinové alergie. Dále se věnuje mateřskému mléku jako nejdůležitější výživě kojence a rozdílu mezi mateřským mlékem a kravským mlékem. Nakonec se věnuje samotnému onemocnění alergie na bílkovinu kravského mléka, jeho prevalenci, otázce, kde a jak se nejvíce projevuje, jak se dá diagnostikovat a jaký je léčebný postup. V závěru teoretické části se věnujeme seznamu přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka.
Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována pomocí rozhovorů s dětskými lékaři. Byly použity rozhovory s dvojím zaměřením. První typ interview s různými dětskými lékaři a lékaři specialisty, se věnoval jejich znalostem, názorům a informacím zajímavým pro alergii na bílkovinu kravského mléka. Druhý typ rozhovoru se věnoval respondentům s alergií na bílkovinu kravského mléka. Měl zjistit průběh onemocnění, diagnostické testy, které byly provedeny pro zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka. Dále se věnoval výživě a aktuálnímu stavu. Dále jsem ve výzkumné části zpracovávala přehled přípravků umělé kojenecké výživy na alergii na bílkovinu kravského mléka a v Nutriservisu profesional jsem vytvořila týdenní jídelníček pro dítě s alergií na bílkovinu kravského mléka.
Annotation in English
The main objective of the thesis titled Nutrition of Infants and Toddlers with Cow's Milk Allergy is to outline the course of the disease and to present solutions to it. Another objective is to determine the frequency of milk allergy in the paediatrician's office. The thesis also aims to present a list of medical products for this type of disease.
The theoretical part of the thesis deals with the classification of milk allergy in food allergies. Further, it discusses breast milk as the most important food for infants and the difference between breast milk and cow's milk. Finally, it discusses the very disease of cow's milk allergy, its prevalence, where and how it manifests most, methods of its diagnosing, and treatments available. In the end of the theoretical part, we deal with a list of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy.
The research part of the thesis was developed by using qualitative research conducted through interviews with a dual focus with paediatricians. The first type of interviews with various paediatricians and a specialist physician were devoted to their knowledge, opinions, and information interesting for cow's milk allergy. The second type of interviews was aimed at patients with cow's milk allergy. These aimed to determine the course of the disease and diagnostic tests to identify the presence of the disease. Furthermore, they addressed the question of nutrition and current status of such patients. The theoretical part also includes an overview and evaluation of products of artificial infant food suitable for children with cow's milk allergy and in Nutriservis profesional I created a weekly diet for a child with an allergy to cow's milk protein.
Keywords
Alergie na potraviny, alergie na bílkovinu kravského mléka, kojení, kravské mléko, mateřské mléko
Keywords in English
Food allergies, allergy to cow´s milk protein, breast-feeding, cow´s milk, breast milk.
Research Plan
Současný stav dané problematiky:
V současné době se prevalence tohoto onemocnění pohybuje v rozmezí 2 - 7,5 % populace. Alergie na bílkovinu kravského mléka se nejčastěji objevuje u kojenců do jednoho roku a to i kojených mateřským mlékem. U plně kojených dětí je prevalence ovšem nižší. Toto onemocnění se povětšinou již v mladém věku dítěte ztrácí, a to do třetího roku, někdy to trvá déle a onemocnění a příznaky mizí do pátého roku dítěte. Pouze ve výjimečných případech se stává, že onemocnění přetrvává do dospělosti. Alergie na bílkovinu kravského mléka se hlavně projevuje celkovým neprospíváním dítěte. Dítě má problémy v oblasti zažívacího traktu, jako třeba bolest břicha, zvracení, zácpa nebo naopak průjem. S tímto onemocněním je spojeno spoustu dalších onemocnění týkajících se i netýkajících se zažívacího traktu.
Cíl práce:
Zjistit frekvenci výskytu kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mléka ve třech ordinacích dětského lékaře.
Zjistit klinický obraz u takto nemocných dětí.
Zpracovat seznam přípravků, které mají k dispozici rodiče těchto dětí.
Metodika:
Oslovím tři dětské lékaře a požádám je o vypsání údajů, tzn. anamnézu a klinický obraz jednotlivých dětí trpících tímto onemocněním, za předpokladu, že lékař i rodiče dají písemný souhlas s použitím údajů.
Zpracuji 5 - 10 kazuistik, při níž se seznámím s výživou dítěte nemocného alergií na bílkovinu kravského mléka.
Zjistím, odkud čerpali zdroje rodiče nemocného potomka a navštívím specializovanou poradnu pro onemocnění gastrointestinálního traktu.
Oslovím firmy vyrábějící specializované mléka eventuelně potraviny, které jsou vhodné pro děti s onemocněním alergie na bílkovinu kravského mléka.
Sběr dat:
Při zpracování využiju kvantitativní i kvalitativní zpracování.
Využití v praxi:
Získám zkušenosti s tímto onemocněním, které využiju ve své budouví profesi.
Eventuelně jako informativní publikace pro nastávající rodiče a rodiče, kterých se problematika úzce dotýká.
Research Plan
Současný stav dané problematiky:
V současné době se prevalence tohoto onemocnění pohybuje v rozmezí 2 - 7,5 % populace. Alergie na bílkovinu kravského mléka se nejčastěji objevuje u kojenců do jednoho roku a to i kojených mateřským mlékem. U plně kojených dětí je prevalence ovšem nižší. Toto onemocnění se povětšinou již v mladém věku dítěte ztrácí, a to do třetího roku, někdy to trvá déle a onemocnění a příznaky mizí do pátého roku dítěte. Pouze ve výjimečných případech se stává, že onemocnění přetrvává do dospělosti. Alergie na bílkovinu kravského mléka se hlavně projevuje celkovým neprospíváním dítěte. Dítě má problémy v oblasti zažívacího traktu, jako třeba bolest břicha, zvracení, zácpa nebo naopak průjem. S tímto onemocněním je spojeno spoustu dalších onemocnění týkajících se i netýkajících se zažívacího traktu.
Cíl práce:
Zjistit frekvenci výskytu kojenců a batolat s alergií na bílkovinu kravského mléka ve třech ordinacích dětského lékaře.
Zjistit klinický obraz u takto nemocných dětí.
Zpracovat seznam přípravků, které mají k dispozici rodiče těchto dětí.
Metodika:
Oslovím tři dětské lékaře a požádám je o vypsání údajů, tzn. anamnézu a klinický obraz jednotlivých dětí trpících tímto onemocněním, za předpokladu, že lékař i rodiče dají písemný souhlas s použitím údajů.
Zpracuji 5 - 10 kazuistik, při níž se seznámím s výživou dítěte nemocného alergií na bílkovinu kravského mléka.
Zjistím, odkud čerpali zdroje rodiče nemocného potomka a navštívím specializovanou poradnu pro onemocnění gastrointestinálního traktu.
Oslovím firmy vyrábějící specializované mléka eventuelně potraviny, které jsou vhodné pro děti s onemocněním alergie na bílkovinu kravského mléka.
Sběr dat:
Při zpracování využiju kvantitativní i kvalitativní zpracování.
Využití v praxi:
Získám zkušenosti s tímto onemocněním, které využiju ve své budouví profesi.
Eventuelně jako informativní publikace pro nastávající rodiče a rodiče, kterých se problematika úzce dotýká.
Recommended resources
Česko-slovenská pediatrie duben 5, 2014
FUCHS Martin, Alergie číhá v jídle a pití, Adéla, 2010, 267 stran, ISBN:80-902532-2-9
NEVORAL Jiří, Výživa v dětském věku, H+H, 2009, 434 stran, ISBN:8086022935
LEBL Jan a kolektiv, Preklinická pediatrie, Galén, 2003, ISBN: 978-80-7262-438-6
Recommended resources
Česko-slovenská pediatrie duben 5, 2014
FUCHS Martin, Alergie číhá v jídle a pití, Adéla, 2010, 267 stran, ISBN:80-902532-2-9
NEVORAL Jiří, Výživa v dětském věku, H+H, 2009, 434 stran, ISBN:8086022935
LEBL Jan a kolektiv, Preklinická pediatrie, Galén, 2003, ISBN: 978-80-7262-438-6