Diplomová práce srovnává školní stravování na vybraných základních školách v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina. Jihomoravský kraj zastupují školy v okrese Znojmo, konkrétně ZŠ a MŠ Jevišovice, ZŠ a MŠ Kravsko a ZŠ a MŠ Pražská Znojmo. Kraj Vysočina reprezentují školy z okresu Třebíč ZŠ a MŠ Budkov a ZŠ Jemnice.
Teoretická část se soustředí na výživu jedince, výživová doporučení, stravovací návyky dětí a správné stravování ve škole. Práce se dále věnuje obecným poznatkům HACCP a spotřebnímu koši. Je zde zahrnuta i pestrost jídelních lístků a stavba denního menu.
V praktické části hodnotím pět vybraných jídelen a srovnávám je mezi sebou. Do každé jídelny jsem měla možnost několikrát nahlédnout a posoudit nejen její vybavení, ale také stavební členění a zhodnotit čistotu. V kapitole Výsledky popisuji jednotlivé části kuchyňského zázemí, jako jsou skladovací prostory, jídelny a samotné kuchyně. Z každé jídelny mi byla poskytnuta interní dokumentace společně s možností pořízení fotodokumentace. Díky těmto skutečnostem a dialogu s vedením zařízení a jídelen jsem získala informace o vnitřních řádech kuchyní. Ve všech zařízeních jsem se zaměřila hlavně na dodržování kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), kontrolu výrobního diagramu. Z každé jídelny jsem si vyžádala protokoly kontroly kritických bodů za měsíc září nebo říjen 2014. Vedoucí školních jídelen mi poskytly plnění spotřebního koše za dva měsíce, konkrétně září a říjen 2014. S plněním spotřebního koše úzce souvisí měsíční skladba jídelních lístků. Ty byly pozorovány rovněž za měsíc září a říjen. Z jídelního lístku jsem měla možnost vyčíst, z jakých surovin kuchařky vaří a zda se jídla pravidelně střídají nebo jsou stále stejná. Kapitola je doplněna o dvoje dotazníková šetření. První z nich bylo rozdáno vedoucím školních kuchyní. Každá vedoucí na otázky svědomitě a podle skutečných informací odpověděla. Šetření se týkalo chodu školní jídelny. Druhé dotazníkové šetření bylo vypracováno samotnými strávníky, to znamená žáky a pedagogy. Strávníci v ní hodnotili subjektivně kvalitu podávaných jídel a prostředí školní jídelny. Veškerá získaná data jsou zpracována v grafech a tabulkách s popisem. Získané výsledky mají poukázat na kvalitu školního stravování ve vybraných jídelnách.
Závěrem této práce mohu konstatovat, že nelze jednoznačně určit, která jídelna vaří zdravě a je tou nejlepší ze zkoumaných provozů. Každá jídelna je v něčem jedinečná, všechny vaří jídla vhodná pro děti. Jídelna ZŠ a MŠ Budkov se o své strávníky stará skvěle, neboť jim vytváří různé programy ve stravování během roku. Pořádá dny cizí kuchyně, strávníci si sestavují vlastní menu a kuchařky jim vaří jídla na přání. ZŠ Jemnice má vhodně řešené skladovací prostory a moderní vybavení kuchyně. ZŠ a MŠ Jevišovice svým strávníkům dopřávají každý den k hlavnímu jídlu různý doplněk (ovoce, zeleninu, tyčinku, pudink, salát, aj.). ZŠ a MŠ Kravsko svým strávníkům nabízí různé saláty a čerstvé ovoce. Jako nápoj je poskytován bylinkový čaj, ovocný čaj s citronem a džus. ZŠ a MŠ Pražská Znojmo disponuje moderním vybavením kuchyně i jídelny. Jídelna je nad výdejním oknem krásně vymalovaná. Pro své žáky v dopoledních hodinách připravuje chutné svačiny. Zvolené jídelny pravidelně jídla střídají nebo zcela obměňují. Ve všech jídelnách je k hlavnímu jídlu podáván různý doplněk minimálně třikrát za týden. Všechny jídelny vaří pestrá a nutričně vyvážená jídla. V jídelnách se často vyskytují obilné zavářky a zdravé přílohy. Pokud tomu bude tak i nadále, bude z každé školní jídelny zdravá jídelna, což by měli vědět hlavně rodiče strávníků, že jejich školní jídelna je opravdu ta nejlepší
Anotace v angličtině
The graduation thesis compares school meals at selected schools in the South Moravian Region and in the Vysocina Region. The South Moravian region represents schools in the district of Znojmo, especially The Primary School Jevisovice, The Primary School Kravsko and The Primary School Prague in Znojmo. The Vysocina Region is represented by schools from the district of Trebic, especially The Primary School Budkov and The Primary School Jemnice.
The theoretical part is devoted to the individual nutrition, nutritional recommendations, children's eating habits and proper nutrition at schools. Moreover, the thesis deals with general knowledge of HACCP and the consumer basket.
In the practical part I evaluate five selected canteens and compare them with each other. In the chapter Results I describe the individual parts of the kitchen facilities, such as storage rooms, dining rooms and the kitchen itself. From each of the school canteen I was given internal documents with photographic documentation. Due to these facts and dialogue with the leadership of both equipments and canteens, I received information about the internal rules of the kitchen. Principally, I focused on observance of critical points with HACCP and control of production diagram in all establishments. I requested the protocols of critical control points for the month of September or October 2014 from each of the school canteen. The school canteen managers have given me the fulfillment of the consumer basket in two months, particularly in September and October 2014. The performance of the consumer basket is closely related to monthly menus. I had the opportunity to read out from the menu which ingredients cooks use and also whether the meals are changed regularly or are still the same. There are two questionnaires in this chapter. The first questionnaire was distributed to the head of school canteens. The manager of each school canteens fill in the questionnaire according to real information. The questionnaire concerns an operation of the school canteen. The second questionnaire was distributed to pupils and teachers. They evaluate served meals and surroundings of the school canteen. The results point out to the quality of school meals in the school canteens.
In conclusion of this work I can say that it can not clearly identify which the school canteen cooks healthily and is the best one. Each school canteen is unique in something, but all school canteens cook meals which are suitable for children. The school canteen of Primary School Budkov takes care of their diners great. They create different catering programs for pupils during the year. They organize the days of foreign cuisine. The pupils can make up their own menu and cooks prepare the meals on request. The Primary School Jemnice has appropriately designed storage areas and modern kitchen facilities. The school canteen of Primary School Jevisovice indulges the food supplement for their pupils every day (fruit, vegetable, candy bar, pudding, salad and others). The school canteen of Primary School Kravsko offers a variety of salads and fresh fruit for their pupils. The drink is provided as herbal tea or fruit tea with lemon or juice. The school canteen of Primary School Prague in Znojmo has a modern kitchen equipment and a dining room. The dining room is painted beautifully above the dispensing window. They prepare tasty snacks for their pupils in the morning. The selected school canteens regularly change meals or they modify meals completely. The food supplements are served with main meals at least three times per week in all school canteens. All school canteens cook varied and nutritionally balanced meals with the different food supplements. They often add a cereal product and a healthy side dish. If it continues, these school canteens will be healthy canteens. Nevertheless, the parents of these pupils should know that their school canteen is really the best one.
Klíčová slova
Školní stravování, provoz kuchyně, HACCP, jídelní lístek, spotřební koš
Klíčová slova v angličtině
School meals, Operation of school canteen, HACCP, Menu, Consumer basket
Rozsah průvodní práce
262 s. (268 765 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce srovnává školní stravování na vybraných základních školách v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina. Jihomoravský kraj zastupují školy v okrese Znojmo, konkrétně ZŠ a MŠ Jevišovice, ZŠ a MŠ Kravsko a ZŠ a MŠ Pražská Znojmo. Kraj Vysočina reprezentují školy z okresu Třebíč ZŠ a MŠ Budkov a ZŠ Jemnice.
Teoretická část se soustředí na výživu jedince, výživová doporučení, stravovací návyky dětí a správné stravování ve škole. Práce se dále věnuje obecným poznatkům HACCP a spotřebnímu koši. Je zde zahrnuta i pestrost jídelních lístků a stavba denního menu.
V praktické části hodnotím pět vybraných jídelen a srovnávám je mezi sebou. Do každé jídelny jsem měla možnost několikrát nahlédnout a posoudit nejen její vybavení, ale také stavební členění a zhodnotit čistotu. V kapitole Výsledky popisuji jednotlivé části kuchyňského zázemí, jako jsou skladovací prostory, jídelny a samotné kuchyně. Z každé jídelny mi byla poskytnuta interní dokumentace společně s možností pořízení fotodokumentace. Díky těmto skutečnostem a dialogu s vedením zařízení a jídelen jsem získala informace o vnitřních řádech kuchyní. Ve všech zařízeních jsem se zaměřila hlavně na dodržování kritických bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), kontrolu výrobního diagramu. Z každé jídelny jsem si vyžádala protokoly kontroly kritických bodů za měsíc září nebo říjen 2014. Vedoucí školních jídelen mi poskytly plnění spotřebního koše za dva měsíce, konkrétně září a říjen 2014. S plněním spotřebního koše úzce souvisí měsíční skladba jídelních lístků. Ty byly pozorovány rovněž za měsíc září a říjen. Z jídelního lístku jsem měla možnost vyčíst, z jakých surovin kuchařky vaří a zda se jídla pravidelně střídají nebo jsou stále stejná. Kapitola je doplněna o dvoje dotazníková šetření. První z nich bylo rozdáno vedoucím školních kuchyní. Každá vedoucí na otázky svědomitě a podle skutečných informací odpověděla. Šetření se týkalo chodu školní jídelny. Druhé dotazníkové šetření bylo vypracováno samotnými strávníky, to znamená žáky a pedagogy. Strávníci v ní hodnotili subjektivně kvalitu podávaných jídel a prostředí školní jídelny. Veškerá získaná data jsou zpracována v grafech a tabulkách s popisem. Získané výsledky mají poukázat na kvalitu školního stravování ve vybraných jídelnách.
Závěrem této práce mohu konstatovat, že nelze jednoznačně určit, která jídelna vaří zdravě a je tou nejlepší ze zkoumaných provozů. Každá jídelna je v něčem jedinečná, všechny vaří jídla vhodná pro děti. Jídelna ZŠ a MŠ Budkov se o své strávníky stará skvěle, neboť jim vytváří různé programy ve stravování během roku. Pořádá dny cizí kuchyně, strávníci si sestavují vlastní menu a kuchařky jim vaří jídla na přání. ZŠ Jemnice má vhodně řešené skladovací prostory a moderní vybavení kuchyně. ZŠ a MŠ Jevišovice svým strávníkům dopřávají každý den k hlavnímu jídlu různý doplněk (ovoce, zeleninu, tyčinku, pudink, salát, aj.). ZŠ a MŠ Kravsko svým strávníkům nabízí různé saláty a čerstvé ovoce. Jako nápoj je poskytován bylinkový čaj, ovocný čaj s citronem a džus. ZŠ a MŠ Pražská Znojmo disponuje moderním vybavením kuchyně i jídelny. Jídelna je nad výdejním oknem krásně vymalovaná. Pro své žáky v dopoledních hodinách připravuje chutné svačiny. Zvolené jídelny pravidelně jídla střídají nebo zcela obměňují. Ve všech jídelnách je k hlavnímu jídlu podáván různý doplněk minimálně třikrát za týden. Všechny jídelny vaří pestrá a nutričně vyvážená jídla. V jídelnách se často vyskytují obilné zavářky a zdravé přílohy. Pokud tomu bude tak i nadále, bude z každé školní jídelny zdravá jídelna, což by měli vědět hlavně rodiče strávníků, že jejich školní jídelna je opravdu ta nejlepší
Anotace v angličtině
The graduation thesis compares school meals at selected schools in the South Moravian Region and in the Vysocina Region. The South Moravian region represents schools in the district of Znojmo, especially The Primary School Jevisovice, The Primary School Kravsko and The Primary School Prague in Znojmo. The Vysocina Region is represented by schools from the district of Trebic, especially The Primary School Budkov and The Primary School Jemnice.
The theoretical part is devoted to the individual nutrition, nutritional recommendations, children's eating habits and proper nutrition at schools. Moreover, the thesis deals with general knowledge of HACCP and the consumer basket.
In the practical part I evaluate five selected canteens and compare them with each other. In the chapter Results I describe the individual parts of the kitchen facilities, such as storage rooms, dining rooms and the kitchen itself. From each of the school canteen I was given internal documents with photographic documentation. Due to these facts and dialogue with the leadership of both equipments and canteens, I received information about the internal rules of the kitchen. Principally, I focused on observance of critical points with HACCP and control of production diagram in all establishments. I requested the protocols of critical control points for the month of September or October 2014 from each of the school canteen. The school canteen managers have given me the fulfillment of the consumer basket in two months, particularly in September and October 2014. The performance of the consumer basket is closely related to monthly menus. I had the opportunity to read out from the menu which ingredients cooks use and also whether the meals are changed regularly or are still the same. There are two questionnaires in this chapter. The first questionnaire was distributed to the head of school canteens. The manager of each school canteens fill in the questionnaire according to real information. The questionnaire concerns an operation of the school canteen. The second questionnaire was distributed to pupils and teachers. They evaluate served meals and surroundings of the school canteen. The results point out to the quality of school meals in the school canteens.
In conclusion of this work I can say that it can not clearly identify which the school canteen cooks healthily and is the best one. Each school canteen is unique in something, but all school canteens cook meals which are suitable for children. The school canteen of Primary School Budkov takes care of their diners great. They create different catering programs for pupils during the year. They organize the days of foreign cuisine. The pupils can make up their own menu and cooks prepare the meals on request. The Primary School Jemnice has appropriately designed storage areas and modern kitchen facilities. The school canteen of Primary School Jevisovice indulges the food supplement for their pupils every day (fruit, vegetable, candy bar, pudding, salad and others). The school canteen of Primary School Kravsko offers a variety of salads and fresh fruit for their pupils. The drink is provided as herbal tea or fruit tea with lemon or juice. The school canteen of Primary School Prague in Znojmo has a modern kitchen equipment and a dining room. The dining room is painted beautifully above the dispensing window. They prepare tasty snacks for their pupils in the morning. The selected school canteens regularly change meals or they modify meals completely. The food supplements are served with main meals at least three times per week in all school canteens. All school canteens cook varied and nutritionally balanced meals with the different food supplements. They often add a cereal product and a healthy side dish. If it continues, these school canteens will be healthy canteens. Nevertheless, the parents of these pupils should know that their school canteen is really the best one.
Klíčová slova
Školní stravování, provoz kuchyně, HACCP, jídelní lístek, spotřební koš
Klíčová slova v angličtině
School meals, Operation of school canteen, HACCP, Menu, Consumer basket
Zásady pro vypracování
Popis současného stavu Ve své práci se zaměřím konkrétně na 6 jídelen. Tři jídelny navštěvují děti na vesnici (Budkov, Jevišovice, Kravsko) a tři jídelny navštěvují děti ve městě (Znojmo, Znojmo, Jemnice). Práce bude zaměřena na dodržování kritických bodů HACCAP. Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Vytvoření a zavedení systému HACCP je vyžadováno povinně u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. Tento systém je určen pro všechny potravinářské podniky zajišťující výrobu, zpracování a distribuci potravin a také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují. Všeobecné požadavky na systém HACCP jsou uvedeny ve Věstníku Ministerstva zemědělství č. 2/2010 (září 2010). Práce se bude též orientovat na plnění potravního koše, sestavení jídelníčků a jejich obměna. Spotřební koš je soustava 10 skupin základních potravin, jejichž denní doporučená dávka ke spotřebě by měla pokrýt doporučenou dávku živin pro jednotlivá odebraná jídla a určenou skupinu strávníků. Stravovací služby poskytované strávníkům školní jídelnou musí odpovídat zásadám zdravé výživy dle výživových norem stanovených ve Vyhlášce č.107/2008 Sb. o školním stravování) Školní jídelna sleduje plnění spotřebního koše (což jsou výživové normy tzv. spotřební koš). U některých potravin je povolená tolerance +/-25 %. Luštěniny, ovoce a zelenina musí být plněno na minimálně 100 %.
* C1: Zjistit dodržování postupů HACCP v rámci vyhotovení a expedování pokrmů
*C2: Porovnat plnění potravního koše mezi jednotlivými školami
* C3: Zjištění subjektivní spokojenosti
Výzkumné otázky - Jsou dodržovány postupy HACCAP v obou zařízení? Jak je realizován potravní koš v obou zkoumaných zařízení?
Metodika V práci bude využit systém HACCAP, který měří kritické body v potravě. Měření bude provedeno během přípravy a při výdeji stravy, monitorování plnění HACCAP bude 1 kalendářní měsíc. Technika sekundární analýza dat, obsahová analýza dokumentů. Metoda dotazování technikou ankety. Výzkumný soubor strávníci, kteří pravidelně dochází do školní jídelny, výběr záměrný, osloven reprezentativní vzorek. Možnost využití pro praxi.
Výsledky mého šetření budou předány ředitelům zařízení a vedoucím jídelen ZŠ a MŠ Budkova a DD Budkov spolu s návrhy na změnu, či zlepšení kvality stravování.
Zásady pro vypracování
Popis současného stavu Ve své práci se zaměřím konkrétně na 6 jídelen. Tři jídelny navštěvují děti na vesnici (Budkov, Jevišovice, Kravsko) a tři jídelny navštěvují děti ve městě (Znojmo, Znojmo, Jemnice). Práce bude zaměřena na dodržování kritických bodů HACCAP. Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Vytvoření a zavedení systému HACCP je vyžadováno povinně u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin. Tento systém je určen pro všechny potravinářské podniky zajišťující výrobu, zpracování a distribuci potravin a také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují. Všeobecné požadavky na systém HACCP jsou uvedeny ve Věstníku Ministerstva zemědělství č. 2/2010 (září 2010). Práce se bude též orientovat na plnění potravního koše, sestavení jídelníčků a jejich obměna. Spotřební koš je soustava 10 skupin základních potravin, jejichž denní doporučená dávka ke spotřebě by měla pokrýt doporučenou dávku živin pro jednotlivá odebraná jídla a určenou skupinu strávníků. Stravovací služby poskytované strávníkům školní jídelnou musí odpovídat zásadám zdravé výživy dle výživových norem stanovených ve Vyhlášce č.107/2008 Sb. o školním stravování) Školní jídelna sleduje plnění spotřebního koše (což jsou výživové normy tzv. spotřební koš). U některých potravin je povolená tolerance +/-25 %. Luštěniny, ovoce a zelenina musí být plněno na minimálně 100 %.
* C1: Zjistit dodržování postupů HACCP v rámci vyhotovení a expedování pokrmů
*C2: Porovnat plnění potravního koše mezi jednotlivými školami
* C3: Zjištění subjektivní spokojenosti
Výzkumné otázky - Jsou dodržovány postupy HACCAP v obou zařízení? Jak je realizován potravní koš v obou zkoumaných zařízení?
Metodika V práci bude využit systém HACCAP, který měří kritické body v potravě. Měření bude provedeno během přípravy a při výdeji stravy, monitorování plnění HACCAP bude 1 kalendářní měsíc. Technika sekundární analýza dat, obsahová analýza dokumentů. Metoda dotazování technikou ankety. Výzkumný soubor strávníci, kteří pravidelně dochází do školní jídelny, výběr záměrný, osloven reprezentativní vzorek. Možnost využití pro praxi.
Výsledky mého šetření budou předány ředitelům zařízení a vedoucím jídelen ZŠ a MŠ Budkova a DD Budkov spolu s návrhy na změnu, či zlepšení kvality stravování.
Seznam doporučené literatury
č. 137/2004 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl.č. 602/2006 Sb. http://nove.raabe.e4.cz/materske-skoly/informace/legislativa/vyhlasky/ Vyhláška MŠMT č. 107/2005 Sb., o školním stravování
Seznam doporučené literatury
č. 137/2004 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl.č. 602/2006 Sb. http://nove.raabe.e4.cz/materske-skoly/informace/legislativa/vyhlasky/ Vyhláška MŠMT č. 107/2005 Sb., o školním stravování