Informace o kvalifikační práci Technologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene".
- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Technologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene".
Hlavní téma v angličtině
-
Název dle studenta
Technologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene".
Název dle studenta v angličtině
Technology of cultivation and fertilization of barley (Hordeum) with the aim of maximum quality of the product and use for the production of food supplement "green barley".
V této bakalářské práci jsem se zabýval studiem pěstování a hnojení ječmene a jeho využití v potravinářství jako doplňku stravy "zeleného ječmene".
V dnešní době se lidé nezdravě stravují, nedodržují jídelníček, přijímají málo důležitých živin a to vede ke vzniku různých nemocí a chorob. Zelený ječmen je jedna z možností, jak doplnit důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerály, enzymy a další. Pravidelným užíváním lze docílit lepší kondice, zdraví a předejít různým nemocem jako jsou anémie, rakovina, nemoci srdce, cév, kůže a dalším.
Cílem této práce bylo přijít na nejlepší způsob pěstování a hnojení zeleného ječmene. Jednu z nejlepších metod praktikují v USA, kde pěstují zelený ječmen na vyschlých sladkovodních jezerech, kde je velmi úrodná půda a zelený ječmen lze zde pěstovat ekologickou cestou. V České republice je naopak lepší pěstovat zelený ječmen v konvenčním zemědělství, protože půdy jsou zde málo úrodné a musí se přihnojovat. Pokud by se zelený ječmen na našem území pěstoval ekologickou cestou, zvýšil by se obsah dusičnanů v rostlině a to z důvodu hnojení dusíkato-draselnými statkovými hnojivy. Rostlina není schopna přeměnit všechen dusík na organické látky a přebytečný dusík zůstává v rostlině ve formě dusičnanů.
Anotace v angličtině
In this thesis, I focused on the cultivation and fertilization of barley and its use as a food supplement called "green barley".
Nowadays people eat unhealthily, they do not diet, their food intake consists of a few essential nutrients and this leads to various illnesses and diseases. Green Barley is one of the ways how to replenish essential nutrients, such as vitamins, minerals, enzymes and others. Its regular use can achieve better physical condition and health and it also prevents from various diseases such as anemia, cancer, heart disease, blood vessels and skin diseases etc.
The aim of this study was to figure out the best way of cultivation and fertilization of green barley. One of the best methods is practiced in the US, where green barley is grown on dried-up freshwater lakes where there is a very fertile soil and green barley can grow in ecological way. In the Czech Republic, it is better to cultivate green barley in conventional agriculture environment because the soil is fertile and there is a little need to fertilize it. If green barley in our area grew in ecological way, it would increase the nitrate content in the plant due to nitrogen-potassium fertilizer manure. The plant is not able to convert all the nitrogen in organic substances and redundant nitrogen remains in the plant in the form of nitrates.
Klíčová slova
zelený ječmen, výživa, pěstování, dusičnany
Klíčová slova v angličtině
green barley, nutrition, cultivation, nitrates
Rozsah průvodní práce
67
Jazyk
CZ
Anotace
V této bakalářské práci jsem se zabýval studiem pěstování a hnojení ječmene a jeho využití v potravinářství jako doplňku stravy "zeleného ječmene".
V dnešní době se lidé nezdravě stravují, nedodržují jídelníček, přijímají málo důležitých živin a to vede ke vzniku různých nemocí a chorob. Zelený ječmen je jedna z možností, jak doplnit důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerály, enzymy a další. Pravidelným užíváním lze docílit lepší kondice, zdraví a předejít různým nemocem jako jsou anémie, rakovina, nemoci srdce, cév, kůže a dalším.
Cílem této práce bylo přijít na nejlepší způsob pěstování a hnojení zeleného ječmene. Jednu z nejlepších metod praktikují v USA, kde pěstují zelený ječmen na vyschlých sladkovodních jezerech, kde je velmi úrodná půda a zelený ječmen lze zde pěstovat ekologickou cestou. V České republice je naopak lepší pěstovat zelený ječmen v konvenčním zemědělství, protože půdy jsou zde málo úrodné a musí se přihnojovat. Pokud by se zelený ječmen na našem území pěstoval ekologickou cestou, zvýšil by se obsah dusičnanů v rostlině a to z důvodu hnojení dusíkato-draselnými statkovými hnojivy. Rostlina není schopna přeměnit všechen dusík na organické látky a přebytečný dusík zůstává v rostlině ve formě dusičnanů.
Anotace v angličtině
In this thesis, I focused on the cultivation and fertilization of barley and its use as a food supplement called "green barley".
Nowadays people eat unhealthily, they do not diet, their food intake consists of a few essential nutrients and this leads to various illnesses and diseases. Green Barley is one of the ways how to replenish essential nutrients, such as vitamins, minerals, enzymes and others. Its regular use can achieve better physical condition and health and it also prevents from various diseases such as anemia, cancer, heart disease, blood vessels and skin diseases etc.
The aim of this study was to figure out the best way of cultivation and fertilization of green barley. One of the best methods is practiced in the US, where green barley is grown on dried-up freshwater lakes where there is a very fertile soil and green barley can grow in ecological way. In the Czech Republic, it is better to cultivate green barley in conventional agriculture environment because the soil is fertile and there is a little need to fertilize it. If green barley in our area grew in ecological way, it would increase the nitrate content in the plant due to nitrogen-potassium fertilizer manure. The plant is not able to convert all the nitrogen in organic substances and redundant nitrogen remains in the plant in the form of nitrates.
Klíčová slova
zelený ječmen, výživa, pěstování, dusičnany
Klíčová slova v angličtině
green barley, nutrition, cultivation, nitrates
Zásady pro vypracování
Cílem práce je studium technologie pěstování a hnojení ječmene pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene". Na trhu přístupné výrobky na bázi ječné šťávy jsou vyráběny testováním koncentrací šťávy z mladých rostlinek ječmene, které se k tomuto cíli sklízí po dosažení výšky porostu 15-25 cm. Vychází se z předpokladu, že platí zřeďovací zákon a že mladé rostlinky mají ve své šťávě koncentraci živin i ostatních fyziologicky aktivních účinných látek největší, právě v období rané sklizně. Ječmen se hnojí organickými hnojivy. Protože však organická hnojiva jsou dusíkato-draselná, je v takovém systému hnojení fosfor faktorem v minimu. Podle Liebigova zákona N, který není v harmonickém poměru k prvku v minimu, rostlina není schopna transformovat na dusík organických látek a přebytek N zůstává v rostlině jako nebezpečný a nežádoucí NO3-.
Proveďte literární rešerši Technologie pěstování a hnojení ječmene k využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene" a) botanická charakteristika, agrotechnika, hnojení, ochrana před škůdci a proti chorobám b) chemické složení a účinné látky c) farmakologický význam účinných látek zeleného ječmene d) vliv technologie pěstování a elicitorů na kvalitu doplňků stravy. Vycházeje z provedené literární rešerše navrhněte a) vhodnou odrůdu ječmene pro tyto účely b) optimální agrotechniku vybrané odrůdy c) optimalizaci systému hnojení ječmene z hlediska 1) maximální produkce účinných látek 2) minimální koncentrace N-NO3-.
Vypracujte bakalářskou práci dle Opatření děkana č. 4 ze dne 14. 3. 2014. Ke zpracování bakalářské práce využijte skripta Technika zpracování bakalářských a diplomových prací (Kareš J. a kol., 2007) a Práce s VTI (Milota J., Nýdl V., 1996). Použijte publikaci prof. Kalače: Jak vypracovat diplomovou práci v zemědělských oborech, 2009.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je studium technologie pěstování a hnojení ječmene pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene". Na trhu přístupné výrobky na bázi ječné šťávy jsou vyráběny testováním koncentrací šťávy z mladých rostlinek ječmene, které se k tomuto cíli sklízí po dosažení výšky porostu 15-25 cm. Vychází se z předpokladu, že platí zřeďovací zákon a že mladé rostlinky mají ve své šťávě koncentraci živin i ostatních fyziologicky aktivních účinných látek největší, právě v období rané sklizně. Ječmen se hnojí organickými hnojivy. Protože však organická hnojiva jsou dusíkato-draselná, je v takovém systému hnojení fosfor faktorem v minimu. Podle Liebigova zákona N, který není v harmonickém poměru k prvku v minimu, rostlina není schopna transformovat na dusík organických látek a přebytek N zůstává v rostlině jako nebezpečný a nežádoucí NO3-.
Proveďte literární rešerši Technologie pěstování a hnojení ječmene k využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene" a) botanická charakteristika, agrotechnika, hnojení, ochrana před škůdci a proti chorobám b) chemické složení a účinné látky c) farmakologický význam účinných látek zeleného ječmene d) vliv technologie pěstování a elicitorů na kvalitu doplňků stravy. Vycházeje z provedené literární rešerše navrhněte a) vhodnou odrůdu ječmene pro tyto účely b) optimální agrotechniku vybrané odrůdy c) optimalizaci systému hnojení ječmene z hlediska 1) maximální produkce účinných látek 2) minimální koncentrace N-NO3-.
Vypracujte bakalářskou práci dle Opatření děkana č. 4 ze dne 14. 3. 2014. Ke zpracování bakalářské práce využijte skripta Technika zpracování bakalářských a diplomových prací (Kareš J. a kol., 2007) a Práce s VTI (Milota J., Nýdl V., 1996). Použijte publikaci prof. Kalače: Jak vypracovat diplomovou práci v zemědělských oborech, 2009.
Seznam doporučené literatury
Meng, TX et al (2015): Melanin biosynthesis inhibitory activity of a compound isolated from young green barley in B16 melanoma cells. Journal of Natural Medicines, 69, 3, 427-431; Yamaura, K et al. (2015): Protective effect of young green barley leaf on restraint stress-induced decrease in hippocampal brain-derived neurotrophic factor in mice. Pharmacognosy Magazine, 11, 42, S86-S92; Lahouar, L. et al. (2015): Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. American Journal of Chinese Medicine, 43, 7, 1311-1329; Havlikova, L. et al (2014): A Fast Determination of Chlorophylls in Barley Grass Juice Powder Using HPLC Fused-Core Column Technology and HPTLC. Food Analytical Methods, 7, 3, 629-635.; Choii, Sung Hee (2014): Comparison of Volatile Flavor Components of Young Barley Leaf Tea and Its Powder Tea. Journal of the Korean Tea Society, 20, 4, 86-90; Kamiyama M. Shibamoto T. (2012): Flavonoids with Potent Antioxidant Activity Found in Young Green Barley Leaves. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 25, 6260-6267; Shibamoto T., Horiuchi M., Umano K. (2007): Composition of the young green barley and wheat leaves. Journal of Essential Oil Reserch, 19, 2, 134-137.; Belcredi N. B., Ehrenbergerová J. et al (2010):Antioxidant Vitamins in Barley Green Biomass. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58, 22, 11755-11761; Dallen M. (2010): Zelené potraviny. Když jídlo je naším lékem. Ratio Bona, s.r.o, 120 stran; Sandoval D. (2008): The Green foods bible. 185 s.; Wigmore A. (1985): The Wheatgrass book, 126s.; Kužel S. a kol (2009): Elicitation of PharmacologicallyActive Substances in an Intact Medical Plant under Field-like Conditions. J. Agric Food Chemistry. 57, (17): 7907-7911.
Seznam doporučené literatury
Meng, TX et al (2015): Melanin biosynthesis inhibitory activity of a compound isolated from young green barley in B16 melanoma cells. Journal of Natural Medicines, 69, 3, 427-431; Yamaura, K et al. (2015): Protective effect of young green barley leaf on restraint stress-induced decrease in hippocampal brain-derived neurotrophic factor in mice. Pharmacognosy Magazine, 11, 42, S86-S92; Lahouar, L. et al. (2015): Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview. American Journal of Chinese Medicine, 43, 7, 1311-1329; Havlikova, L. et al (2014): A Fast Determination of Chlorophylls in Barley Grass Juice Powder Using HPLC Fused-Core Column Technology and HPTLC. Food Analytical Methods, 7, 3, 629-635.; Choii, Sung Hee (2014): Comparison of Volatile Flavor Components of Young Barley Leaf Tea and Its Powder Tea. Journal of the Korean Tea Society, 20, 4, 86-90; Kamiyama M. Shibamoto T. (2012): Flavonoids with Potent Antioxidant Activity Found in Young Green Barley Leaves. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 25, 6260-6267; Shibamoto T., Horiuchi M., Umano K. (2007): Composition of the young green barley and wheat leaves. Journal of Essential Oil Reserch, 19, 2, 134-137.; Belcredi N. B., Ehrenbergerová J. et al (2010):Antioxidant Vitamins in Barley Green Biomass. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58, 22, 11755-11761; Dallen M. (2010): Zelené potraviny. Když jídlo je naším lékem. Ratio Bona, s.r.o, 120 stran; Sandoval D. (2008): The Green foods bible. 185 s.; Wigmore A. (1985): The Wheatgrass book, 126s.; Kužel S. a kol (2009): Elicitation of PharmacologicallyActive Substances in an Intact Medical Plant under Field-like Conditions. J. Agric Food Chemistry. 57, (17): 7907-7911.