Bakalářská práce zabývající se problematikou potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce věnuje termínu potravinová alergie a intolerance jako celku, vysvětluje jejich význam, popisuje jejich druhy, projevy, možnosti diagnostiky a jejich léčbu. Praktická část pomocí dotazníkového šetření mapuje stav potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace, zjišťuje jejich znalost ze strany respondentů, nejčastější alergenní potraviny a jejich dopad na postižené jedince a v neposlední řadě postoj rodin ke stravování s ohledem na alergenní potraviny. Na vzorku 273 respondentů byla zjištěna znalost této problematiky, která je spíše podprůměrná a může být příčinou toho, že zejména potravinová intolerance postihuje širokou veřejnost, avšak téměř nikdo z postižených nebere tento problém na lehkou váhu a spolu s rodinou se k němu staví zodpovědně.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis dealing with the issue of food allergies and intolerance in the adult population. Its divided into theoretical and practical part. In the theoretical part the thesis deals with the term food allergy and intolerance as a whole structure. My Bachelor thesis explains their importance, describes their types, manifestations, possibilities of diagnostics and their treatment. The practical part using a questionnaire survey, maps the state of all food allergies and intolerances in the adult population, ascertains their knowledge from the respondents, the most common allergenic foods and their impact on affected individuals and last but not least, the attitude of families to eating habits with regard to allergenic foods. The sample of my 273 respondents showed the fact, that the knowledge of food allergy and nutrition intolerance, is rather below average and may cause food affects to the general public, but almost everyone of the affected people take this problem responsibly.
Klíčová slova
potravinová alergie, potravinová intolerance, potraviny, prevalence, dospělá populace
Klíčová slova v angličtině
food allergy, nutrition intolerance, food, prevalence, adult population
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce zabývající se problematikou potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce věnuje termínu potravinová alergie a intolerance jako celku, vysvětluje jejich význam, popisuje jejich druhy, projevy, možnosti diagnostiky a jejich léčbu. Praktická část pomocí dotazníkového šetření mapuje stav potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace, zjišťuje jejich znalost ze strany respondentů, nejčastější alergenní potraviny a jejich dopad na postižené jedince a v neposlední řadě postoj rodin ke stravování s ohledem na alergenní potraviny. Na vzorku 273 respondentů byla zjištěna znalost této problematiky, která je spíše podprůměrná a může být příčinou toho, že zejména potravinová intolerance postihuje širokou veřejnost, avšak téměř nikdo z postižených nebere tento problém na lehkou váhu a spolu s rodinou se k němu staví zodpovědně.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis dealing with the issue of food allergies and intolerance in the adult population. Its divided into theoretical and practical part. In the theoretical part the thesis deals with the term food allergy and intolerance as a whole structure. My Bachelor thesis explains their importance, describes their types, manifestations, possibilities of diagnostics and their treatment. The practical part using a questionnaire survey, maps the state of all food allergies and intolerances in the adult population, ascertains their knowledge from the respondents, the most common allergenic foods and their impact on affected individuals and last but not least, the attitude of families to eating habits with regard to allergenic foods. The sample of my 273 respondents showed the fact, that the knowledge of food allergy and nutrition intolerance, is rather below average and may cause food affects to the general public, but almost everyone of the affected people take this problem responsibly.
Klíčová slova
potravinová alergie, potravinová intolerance, potraviny, prevalence, dospělá populace
Klíčová slova v angličtině
food allergy, nutrition intolerance, food, prevalence, adult population
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
V současné době dochází k nárůstu případů intolerance i alergie u určitých potravin. Přibývá počet osob intolerantních na pečivo, mléko či vejce. Některé příznaky jako únava, bolesti hlavy nebo zácpa jsou poměrně nespecifické a obvykle většinu lidí nenapadne je spojovat s potravinovou intolerancí. Cílem práce je zmapovat prevalenci potravinové intolerance a alergie u dospělé populace. Zaměřit se na druhy potravinových alergenů, možnosti testování a prevenci na základě dietních opatření.\
Postup řešení - metody:\
Kvantitativní výzkum, metoda dotazování\\
Zásady pro vypracování:
\\
Postup práce:\\
1. seznámení se problematikou\\
2. seznámení s dostupnou literaturou \\
3. sběr dat\\
3. analýza a zpracování dat\\
4. interpretace výsledků\\
5. diskuse na zjištěnými skutečnostmi\\
6. stanovení závěrů\\
Výzkumný soubor: Dospělá populace v ČR\\
Využití výsledků: Možné využití pro publikační činnost.\\
Specializace v disciplině: Výchova ke zdraví\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
V současné době dochází k nárůstu případů intolerance i alergie u určitých potravin. Přibývá počet osob intolerantních na pečivo, mléko či vejce. Některé příznaky jako únava, bolesti hlavy nebo zácpa jsou poměrně nespecifické a obvykle většinu lidí nenapadne je spojovat s potravinovou intolerancí. Cílem práce je zmapovat prevalenci potravinové intolerance a alergie u dospělé populace. Zaměřit se na druhy potravinových alergenů, možnosti testování a prevenci na základě dietních opatření.\
Postup řešení - metody:\
Kvantitativní výzkum, metoda dotazování\\
Zásady pro vypracování:
\\
Postup práce:\\
1. seznámení se problematikou\\
2. seznámení s dostupnou literaturou \\
3. sběr dat\\
3. analýza a zpracování dat\\
4. interpretace výsledků\\
5. diskuse na zjištěnými skutečnostmi\\
6. stanovení závěrů\\
Výzkumný soubor: Dospělá populace v ČR\\
Využití výsledků: Možné využití pro publikační činnost.\\
Specializace v disciplině: Výchova ke zdraví\\
Seznam doporučené literatury
Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Mladá fronta: Praha, 2016. 2006. \\
Fuchs, M. Alergie číhá v jídle a pití. Adéla: Plzeň, 2007.\\
Hájek, M. Alergie a výživa: praktický receptář. KPK: Praha, 1994\\
Novák, J. Alergenní rostliny. Knižní klub: Praha, 2010. \\
Treben, M. Alergie: prevence, poznání, léčení. Dona: České Budějovice, 2001.\\
Zavázal, V. Abeceda pro alergiky a pro třetinu naší populace. Karolinum: Praha, 2000.\\
Seznam doporučené literatury
Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Mladá fronta: Praha, 2016. 2006. \\
Fuchs, M. Alergie číhá v jídle a pití. Adéla: Plzeň, 2007.\\
Hájek, M. Alergie a výživa: praktický receptář. KPK: Praha, 1994\\
Novák, J. Alergenní rostliny. Knižní klub: Praha, 2010. \\
Treben, M. Alergie: prevence, poznání, léčení. Dona: České Budějovice, 2001.\\
Zavázal, V. Abeceda pro alergiky a pro třetinu naší populace. Karolinum: Praha, 2000.\\