Cholelitiáza, tedy žlučové kameny, je onemocnění se stále rostoucí prevalencí, u kterého strava ztrácí léčebný význam. Nicméně v preventivním opatření k předcházení vzniku zdravotních komplikací hraje podstatnou roli.
Cílem mé bakalářské práce na téma Výživa při cholelitiáze je zmapování stravovacích návyků pacientů před výkonem cholecystektomie a zejména pak u pacientů po cholecystektomii. Zároveň se zajímám o to, jaké změny u pacientů po dané diagnóze nastaly a jaký vliv to má na jejich stravovací zvyklosti v porovnání s minulostí. Též během práce zjišťuji, jaké potraviny mají nejčastěji negativní vliv na zdraví pacienta a jaké komplikace se s tím pojí.
Má práce byla vedena formou kvalitativního výzkumu, kdy jsem použila dvě metody sběru dat. První obsahovala vytvoření tabulky, do které následně pacienti zaznamenávali svůj denní příjem stravy. Toto šetření podstoupilo 5 pacientů, kteří již podstoupili cholecystektomii. Druhá metoda proběhla formou dotazníkového šetření s řízeným rozhovorem, který jsem provedla u všech 8 oslovených respondentů, s tím, že u 3 respondentů čekajících na cholecystektomii jsem se snažila retrospektivně zjistit, jak se daní pacienti stravovali a jakého charakteru daná strava převážně byla.
Během práce jsem zjišťovala, jak odpovídá doporučené stravování respondentů stravování v reálném životě a snažila jsem se zdůraznit potřebu individuálního přístupu ke každému pacientovi s cholelitiázou či následnou cholecystektomií.
Zjistila jsem, že většina pacientů upravuje své stravovací zvyklosti, ale ne všichni omezují stejný druh potravin. Jak jsem již zmiňovala, hraje zde roli individualita respondentů. Ovšem dalo by se říci, že většina se snaží omezit příjem tuků a tučných potravin, hodně kořeněných, pálivých či jinak dráždivých druhů potravin a koření.
Anotace v angličtině
Cholelithiasis, also called gallstones, is a disease with increasing prevalence for which diet loses significance. However it has an important role for preventive measures in meaning of health complications.
The goal of my bachelor thesis with the theme "Nutrition during cholelithiasis" is mapping eating habits of patients before and especially after cholecystectomy. I also focus on changes after diagnosis and its effects on patients'current eating habits compared to their previous eating habits. In the thesis is detected which nutriments have negative influence on the patient the most and which complications are connected to it.
For my thesis was utilized quality research form in which I focused on smaller number of respondents. During the research were used two methods of data collection. The first one contained received table created by me into which patients recorded daily food intakes. The second method was in the form of a questionnaire combined with an interview which undergone all 8 addressed respondents.
During the thesis was found out how patients' eating habits differ in real life compared to the recommended diet created for specific disease. I tried to emphasise the need of individual approach to each patient with cholelithiasis or with oncoming cholecystectomy.
I found out that most of those patients are adjusting their eating habits but not all of them limit the same kind of food. As I mentioned earlier the individuality of respondents plays its part. However we can say that the majority is trying to limit income of fats, fat meals, spicy food and spices.
Klíčová slova
cholelitiáza, žlučové (žlučníkové) kameny, cholecystektomie, stravovací zvyklosti, dietní opatření, vliv stravy na zdravotní stav
Klíčová slova v angličtině
cholelithiasis, gallstones, cholecystectomy, eating habits, dietary measures, the effect of the diet on the health condition
Rozsah průvodní práce
66 s. (102 243 znaků vč.mezer)
Jazyk
CZ
Anotace
Cholelitiáza, tedy žlučové kameny, je onemocnění se stále rostoucí prevalencí, u kterého strava ztrácí léčebný význam. Nicméně v preventivním opatření k předcházení vzniku zdravotních komplikací hraje podstatnou roli.
Cílem mé bakalářské práce na téma Výživa při cholelitiáze je zmapování stravovacích návyků pacientů před výkonem cholecystektomie a zejména pak u pacientů po cholecystektomii. Zároveň se zajímám o to, jaké změny u pacientů po dané diagnóze nastaly a jaký vliv to má na jejich stravovací zvyklosti v porovnání s minulostí. Též během práce zjišťuji, jaké potraviny mají nejčastěji negativní vliv na zdraví pacienta a jaké komplikace se s tím pojí.
Má práce byla vedena formou kvalitativního výzkumu, kdy jsem použila dvě metody sběru dat. První obsahovala vytvoření tabulky, do které následně pacienti zaznamenávali svůj denní příjem stravy. Toto šetření podstoupilo 5 pacientů, kteří již podstoupili cholecystektomii. Druhá metoda proběhla formou dotazníkového šetření s řízeným rozhovorem, který jsem provedla u všech 8 oslovených respondentů, s tím, že u 3 respondentů čekajících na cholecystektomii jsem se snažila retrospektivně zjistit, jak se daní pacienti stravovali a jakého charakteru daná strava převážně byla.
Během práce jsem zjišťovala, jak odpovídá doporučené stravování respondentů stravování v reálném životě a snažila jsem se zdůraznit potřebu individuálního přístupu ke každému pacientovi s cholelitiázou či následnou cholecystektomií.
Zjistila jsem, že většina pacientů upravuje své stravovací zvyklosti, ale ne všichni omezují stejný druh potravin. Jak jsem již zmiňovala, hraje zde roli individualita respondentů. Ovšem dalo by se říci, že většina se snaží omezit příjem tuků a tučných potravin, hodně kořeněných, pálivých či jinak dráždivých druhů potravin a koření.
Anotace v angličtině
Cholelithiasis, also called gallstones, is a disease with increasing prevalence for which diet loses significance. However it has an important role for preventive measures in meaning of health complications.
The goal of my bachelor thesis with the theme "Nutrition during cholelithiasis" is mapping eating habits of patients before and especially after cholecystectomy. I also focus on changes after diagnosis and its effects on patients'current eating habits compared to their previous eating habits. In the thesis is detected which nutriments have negative influence on the patient the most and which complications are connected to it.
For my thesis was utilized quality research form in which I focused on smaller number of respondents. During the research were used two methods of data collection. The first one contained received table created by me into which patients recorded daily food intakes. The second method was in the form of a questionnaire combined with an interview which undergone all 8 addressed respondents.
During the thesis was found out how patients' eating habits differ in real life compared to the recommended diet created for specific disease. I tried to emphasise the need of individual approach to each patient with cholelithiasis or with oncoming cholecystectomy.
I found out that most of those patients are adjusting their eating habits but not all of them limit the same kind of food. As I mentioned earlier the individuality of respondents plays its part. However we can say that the majority is trying to limit income of fats, fat meals, spicy food and spices.
Klíčová slova
cholelitiáza, žlučové (žlučníkové) kameny, cholecystektomie, stravovací zvyklosti, dietní opatření, vliv stravy na zdravotní stav
Klíčová slova v angličtině
cholelithiasis, gallstones, cholecystectomy, eating habits, dietary measures, the effect of the diet on the health condition
Zásady pro vypracování
Současný stav:
Cholelitiáza je velmi časté onemocnění, jehož prevalence se pohybuje kolem 10%, přičemž u žen je pravděpodobnost 2x vyšší než u mužů a s věkem možnost onemocnění stále stoupá. Projevuje se zejména cholecystitidou, obstrukcí žlučových cest, biliární kolikou či cholangitidou. Léčba je většinou formou cholecystektomie či ERCP. Ovšem společně s tím dochází i k dietním opatřením, které by měl pacient dodržovat. Právě díky úzké souvislosti tohoto onemocnění s životním stylem a stravovacími návyky jsem se rozhodla, že zaměřím svou bakalářskou práci tímto směrem.
Cíl práce: zmapovat stravovací návyky pacientů a jaký vliv má daná strava na jejich zdravotní stav
Výzkumná strategie: kvalitativní výzkum
Metody sběru dat: řízený rozhovor, dotazníkové šetření o změnách jídelníčku + 7 denní jídelníček vyhodnocený v Nutriservisu
Výzkumný soubor: pacienti s chole(cysto)litiázou čekajících na operaci a pacienti po cholecystektomii
Přínos bakalářské práce: vytvoření informačního letáčku pro pacienty před cholecystektomií a po operaci cholecystektomie
Zásady pro vypracování
Současný stav:
Cholelitiáza je velmi časté onemocnění, jehož prevalence se pohybuje kolem 10%, přičemž u žen je pravděpodobnost 2x vyšší než u mužů a s věkem možnost onemocnění stále stoupá. Projevuje se zejména cholecystitidou, obstrukcí žlučových cest, biliární kolikou či cholangitidou. Léčba je většinou formou cholecystektomie či ERCP. Ovšem společně s tím dochází i k dietním opatřením, které by měl pacient dodržovat. Právě díky úzké souvislosti tohoto onemocnění s životním stylem a stravovacími návyky jsem se rozhodla, že zaměřím svou bakalářskou práci tímto směrem.
Cíl práce: zmapovat stravovací návyky pacientů a jaký vliv má daná strava na jejich zdravotní stav
Výzkumná strategie: kvalitativní výzkum
Metody sběru dat: řízený rozhovor, dotazníkové šetření o změnách jídelníčku + 7 denní jídelníček vyhodnocený v Nutriservisu
Výzkumný soubor: pacienti s chole(cysto)litiázou čekajících na operaci a pacienti po cholecystektomii
Přínos bakalářské práce: vytvoření informačního letáčku pro pacienty před cholecystektomií a po operaci cholecystektomie
Seznam doporučené literatury
1) MOUREK, Jindřich, Miloš VELEMÍNSKÝ a Marek ZEMAN. Fyziologie, biochemie a metabolismus: pro nutriční terapeuty. 1. České Budějovice: Jihočeská univerzita České Budějovice, 2013. ISBN 978-80-7394-438-4.
2) STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0. ISSN -.
3) SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
4) ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. Česká Republika: Current Media, 2016. ISBN 9788088129035.
5) SOUČEK, Miroslav. Vnitřní lékařství: 1. díl. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2110-1.
Seznam doporučené literatury
1) MOUREK, Jindřich, Miloš VELEMÍNSKÝ a Marek ZEMAN. Fyziologie, biochemie a metabolismus: pro nutriční terapeuty. 1. České Budějovice: Jihočeská univerzita České Budějovice, 2013. ISBN 978-80-7394-438-4.
2) STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0. ISSN -.
3) SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
4) ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. Česká Republika: Current Media, 2016. ISBN 9788088129035.
5) SOUČEK, Miroslav. Vnitřní lékařství: 1. díl. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2110-1.