Stravování zůstává i ve stáří nedílnou součástí života. Cílem práce bylo zjistit, jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí. Teoretická část práce shrnuje fyziologické změny ve stáří, doporučení správného stravování a obsahuje stručný popis vybraných chorob.
Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum, na podzim bylo osloveno osm seniorů ve věku 65 až 75 let. S respondenty byly vedeny polostrukturované rozhovory, které se skládaly z otázek o bydlení, zdravotním stavu a výživě. Zároveň senioři zaznamenávali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou nejdříve uvedeny informace poskytnuté z rozhovorů a propočty základních živin jídelníčků získaných z programu "Nutriservis Professional". Příjmy jednotlivých živin byly porovnány se současnými doporučeními pro výživu ve stáří.
Na základě výzkumu bylo zjištěno, že dotazovaní senioři nedisponují dostatečnými znalostmi o zdravé výživě. Senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a ryb. Dávají přednost masu, uzeninám a výrobkům z bílé mouky. Všichni senioři měli rozložené stravování do několika denních porcí a nikdo nevynechával snídaně. Výsledky výzkumu mohou být využity v organizacích starajících se o seniory ke zkvalitnění péče nebo mohou posloužit příbuzným i samotným seniorům ke zlepšení znalostí v oblasti správného stravování ve vyšším věku.
Anotace v angličtině
Nutrition stays an integral part of life even in old age. The aim of this thesis was to find out what eating habits seniors have in their home environment. The theoretical part of the thesis sums up physiological changes in old age, correct eating recommendations, and it also contains a brief description of chosen diseases. A qualitative research has been chosen for the purpose of this bachelor thesis, eight seniors aged 65 to 75 were addressed in autumn. Semi-structured interviews were carried out with the respondents, consisting of questions about housing, health condition, and nutrition. At the same time, seniors were noting down their weekly eating plans.
The practical part at first mentions information provided by the interviews, and calculations of basic eating plan nutrients obtained from the ´Nutriservis Professional´ programme. Individual nutrient intakes were compared to the current recommendations for old age nutrition. Based on the research it was found out that the interviewed seniors lacked knowledge about healthy eating. Seniors have irregular drinking mode, they consume little vegetables, fruits, wholegrain cereals, dairy products, legumes, and fish. They prefer meat, sausages, and white flour products. All seniors had their eating divided into several daily portions, and nobody left out breakfast.
Research results may be used in organizations that take care of seniors to improve care, or may serve their relatives, or even seniors themselves to improve their knowledge in the area of proper eating at a higher age.
Klíčová slova
Senior, výživa, výživa ve stáří, skupiny potravin, živiny, doporučený příjem živin
Klíčová slova v angličtině
Senior, nutrition, nutrition in old age, food groups, nutrients, recommended nutrient intake
Rozsah průvodní práce
86 s. (123 984 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Stravování zůstává i ve stáří nedílnou součástí života. Cílem práce bylo zjistit, jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí. Teoretická část práce shrnuje fyziologické změny ve stáří, doporučení správného stravování a obsahuje stručný popis vybraných chorob.
Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum, na podzim bylo osloveno osm seniorů ve věku 65 až 75 let. S respondenty byly vedeny polostrukturované rozhovory, které se skládaly z otázek o bydlení, zdravotním stavu a výživě. Zároveň senioři zaznamenávali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou nejdříve uvedeny informace poskytnuté z rozhovorů a propočty základních živin jídelníčků získaných z programu "Nutriservis Professional". Příjmy jednotlivých živin byly porovnány se současnými doporučeními pro výživu ve stáří.
Na základě výzkumu bylo zjištěno, že dotazovaní senioři nedisponují dostatečnými znalostmi o zdravé výživě. Senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, mléčných výrobků, luštěnin a ryb. Dávají přednost masu, uzeninám a výrobkům z bílé mouky. Všichni senioři měli rozložené stravování do několika denních porcí a nikdo nevynechával snídaně. Výsledky výzkumu mohou být využity v organizacích starajících se o seniory ke zkvalitnění péče nebo mohou posloužit příbuzným i samotným seniorům ke zlepšení znalostí v oblasti správného stravování ve vyšším věku.
Anotace v angličtině
Nutrition stays an integral part of life even in old age. The aim of this thesis was to find out what eating habits seniors have in their home environment. The theoretical part of the thesis sums up physiological changes in old age, correct eating recommendations, and it also contains a brief description of chosen diseases. A qualitative research has been chosen for the purpose of this bachelor thesis, eight seniors aged 65 to 75 were addressed in autumn. Semi-structured interviews were carried out with the respondents, consisting of questions about housing, health condition, and nutrition. At the same time, seniors were noting down their weekly eating plans.
The practical part at first mentions information provided by the interviews, and calculations of basic eating plan nutrients obtained from the ´Nutriservis Professional´ programme. Individual nutrient intakes were compared to the current recommendations for old age nutrition. Based on the research it was found out that the interviewed seniors lacked knowledge about healthy eating. Seniors have irregular drinking mode, they consume little vegetables, fruits, wholegrain cereals, dairy products, legumes, and fish. They prefer meat, sausages, and white flour products. All seniors had their eating divided into several daily portions, and nobody left out breakfast.
Research results may be used in organizations that take care of seniors to improve care, or may serve their relatives, or even seniors themselves to improve their knowledge in the area of proper eating at a higher age.
Klíčová slova
Senior, výživa, výživa ve stáří, skupiny potravin, živiny, doporučený příjem živin
Klíčová slova v angličtině
Senior, nutrition, nutrition in old age, food groups, nutrients, recommended nutrient intake
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: Stárnutí je nedílnou součástí našich životů. Vhodné stravování může prodloužit a zlepšit kvalitu života i v pokročilém věku. Mnoho seniorů dává přednost méně kvalitním potravinám, především pro jejich nižší cenu a snazší dostupnost. Až u 20 % seniorů je strava nedostatečná a může vést k rozvoji malnutrice.
Cíle práce: Zjistit, jak se stravují senioři v domácím prostředí.
Výzkumné otázky:Mají senioři žijící doma vhodné stravovací návyky? Znají zásady správné výživy s ohledem na jejich zdravotní situaci? Jaké problémy mají se zajištěním kvalitního stravování?
Metodika: Kvalitativní výzkum bude zajištěn formou polostandardizovaného rozhovoru. Pro objektivitu budou zjištěny jídelníčky dotazovaných, které budou analyzovány systémem NUTRISERVIS
Zpracování dat: Zjištěné údaje budou analyzovány podle typu a dalších kritérií, následně bude provedena kvalitativní analýza.
Výběrový soubor: Vybraní senioři ve věku 65-75 let, kdy kritériem pro výběr bude ochota spolupracovat. Senioři budou vybráni tak, aby byla zajištěna co největší variabilita v sociodemografických údajích (věk, pohlaví, rodinný stav,..)
Předpokládaný přínos pro praxi: Výsledky mohou pomoci jak rodinám, organizacím pracujícím se seniory tak i samotným seniorům, upozornit na problémy a navrhnout možná řešení v oblasti stravování.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: Stárnutí je nedílnou součástí našich životů. Vhodné stravování může prodloužit a zlepšit kvalitu života i v pokročilém věku. Mnoho seniorů dává přednost méně kvalitním potravinám, především pro jejich nižší cenu a snazší dostupnost. Až u 20 % seniorů je strava nedostatečná a může vést k rozvoji malnutrice.
Cíle práce: Zjistit, jak se stravují senioři v domácím prostředí.
Výzkumné otázky:Mají senioři žijící doma vhodné stravovací návyky? Znají zásady správné výživy s ohledem na jejich zdravotní situaci? Jaké problémy mají se zajištěním kvalitního stravování?
Metodika: Kvalitativní výzkum bude zajištěn formou polostandardizovaného rozhovoru. Pro objektivitu budou zjištěny jídelníčky dotazovaných, které budou analyzovány systémem NUTRISERVIS
Zpracování dat: Zjištěné údaje budou analyzovány podle typu a dalších kritérií, následně bude provedena kvalitativní analýza.
Výběrový soubor: Vybraní senioři ve věku 65-75 let, kdy kritériem pro výběr bude ochota spolupracovat. Senioři budou vybráni tak, aby byla zajištěna co největší variabilita v sociodemografických údajích (věk, pohlaví, rodinný stav,..)
Předpokládaný přínos pro praxi: Výsledky mohou pomoci jak rodinám, organizacím pracujícím se seniory tak i samotným seniorům, upozornit na problémy a navrhnout možná řešení v oblasti stravování.
Seznam doporučené literatury
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
ČELEDOVÁ, Libuše, Zdeněk KALVACH a Rostislav ČEVELA. Úvod do gerontologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016. ISBN 978-80-246-3404-3.
TOPINKOVÁ, Eva. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, c2005. ISBN 80-7262-365-6.
KALVACH, Zdeněk. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Seznam doporučené literatury
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
ČELEDOVÁ, Libuše, Zdeněk KALVACH a Rostislav ČEVELA. Úvod do gerontologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016. ISBN 978-80-246-3404-3.
TOPINKOVÁ, Eva. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, c2005. ISBN 80-7262-365-6.
KALVACH, Zdeněk. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.