Strava při užívání warfarinu je velmi diskutované téma.
Bakalářská práce se zaměřuje na spojení stravy s warfarinem v seniorském věku.
Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popisována antikoagulační léčba, warfarin, nové perorální antikoagulace, vitamin K, spojení stravy s warfarinem a senioři.
Cílem praktické části bakalářské práce je zjistit, zda mají senioři povědomí, že užívání warfarinu a antikoagulační léčby může souviset se stravou. Ke zjištění informací pro praktickou část bakalářské práce je užita metoda kvalitativního výzkumu, přesněji polostrukturovaného rozhovoru. Tyto rozhovory byly uskutečněny s osmi seniory v nemocnici a dvěma seniory v domácím prostředí.
V další části práce byl vyhodnocen pětidenní jídelníček všech deseti seniorů prostřednictvím programu Nutriservis, databáze USDA a literatury od Kohouta et al., 2007. Hodnoty, které jsou výstupem z tohoto programu, databáze a uvedené literatury, byly porovnány s odhadovanými hodnotami vitaminu K nad 65 let, které jsou uvedeny v publikaci Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011.
Problematika se stravou spojenou s užíváním warfarinu je vnímána vcelku dobře.
Z výsledků práce vyplývá, že největší chybou, kterou senioři dělají, je vynechání zeleniny z jídelníčku kvůli strachu porušení léčby warfarinem. Dále se domnívají, že zelenou zeleninu by neměli konzumovat vůbec.
Proto by bylo třeba se zaměřit na informovanost pacientů o nevyřazování zeleniny z jídelníčku a na ukázání vhodných a nevhodných potravin. Zásah nutričního terapeuta, který by s pacientem podrobněji prodiskutoval problematiku kolem spojení stravy s warfarinem, se jeví jako klíčový.
Bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro seniory užívající warfarin.
Anotace v angličtině
Any diet during the warfarin treatment is a highly discussed topic.
The bachelor thesis focuses on the relations between a nutrition and warfarin among elderly population.
The thesis itself is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part describes anticoagulation therapy, warfarin, new oral anticoagulation, K vitamin, relations between nutrition and warfarin and seniors.
The practical part inquires the general awareness among the seniors of the potential relations between warfarin and anticoagulation therapy and their eating habits. The methodology of qualitative research (semi-structured interviews) was used for gathering the information in the practical part of the thesis. The interviews were realized in a hospital (8 seniors) and also in the houses of the respondents (2 seniors).
The thesis also provides the assessment of 5 daily menus of 10 interviewed seniors through the Nutriservis program, the USDA database and the literature (Kohout et al., 2007). As the outputs of the program, the database and the literature all the detected values were compared with estimated vitamin K values among the above 65 years population stated in the "Referenční hodnoty pro příjem ţivin, 2011" publication.
The issue of relations between nutrition and the warfarin treatment is accepted basically well. The outputs clearly show that the mistake seniors often do is a vegetable elimination from the menu due to the concerns of a warfarin treatment disorder. The seniors also believe that they shall not consume any green vegetable at all.
Concerning the outputs of the thesis it is necessary to focus more on providing correct information to the patients about the importance of including the vegetable in their menu and proposing the appropriate and inappropriate foods. Therefore the professional advice of the nutrition therapist is crucial to discuss deeply the relation between a nutrition and warfarin with the patients.
The thesis might be an information source for the seniors using warfarin.
Klíčová slova
strava, senioři, warfarin, antikoagulační léčba, vitamin K
Klíčová slova v angličtině
nutrition, seniors, warfarin, anticoagulation therapy, K vitamin
Rozsah průvodní práce
61 s. (77 693)
Jazyk
CZ
Anotace
Strava při užívání warfarinu je velmi diskutované téma.
Bakalářská práce se zaměřuje na spojení stravy s warfarinem v seniorském věku.
Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popisována antikoagulační léčba, warfarin, nové perorální antikoagulace, vitamin K, spojení stravy s warfarinem a senioři.
Cílem praktické části bakalářské práce je zjistit, zda mají senioři povědomí, že užívání warfarinu a antikoagulační léčby může souviset se stravou. Ke zjištění informací pro praktickou část bakalářské práce je užita metoda kvalitativního výzkumu, přesněji polostrukturovaného rozhovoru. Tyto rozhovory byly uskutečněny s osmi seniory v nemocnici a dvěma seniory v domácím prostředí.
V další části práce byl vyhodnocen pětidenní jídelníček všech deseti seniorů prostřednictvím programu Nutriservis, databáze USDA a literatury od Kohouta et al., 2007. Hodnoty, které jsou výstupem z tohoto programu, databáze a uvedené literatury, byly porovnány s odhadovanými hodnotami vitaminu K nad 65 let, které jsou uvedeny v publikaci Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011.
Problematika se stravou spojenou s užíváním warfarinu je vnímána vcelku dobře.
Z výsledků práce vyplývá, že největší chybou, kterou senioři dělají, je vynechání zeleniny z jídelníčku kvůli strachu porušení léčby warfarinem. Dále se domnívají, že zelenou zeleninu by neměli konzumovat vůbec.
Proto by bylo třeba se zaměřit na informovanost pacientů o nevyřazování zeleniny z jídelníčku a na ukázání vhodných a nevhodných potravin. Zásah nutričního terapeuta, který by s pacientem podrobněji prodiskutoval problematiku kolem spojení stravy s warfarinem, se jeví jako klíčový.
Bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro seniory užívající warfarin.
Anotace v angličtině
Any diet during the warfarin treatment is a highly discussed topic.
The bachelor thesis focuses on the relations between a nutrition and warfarin among elderly population.
The thesis itself is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part describes anticoagulation therapy, warfarin, new oral anticoagulation, K vitamin, relations between nutrition and warfarin and seniors.
The practical part inquires the general awareness among the seniors of the potential relations between warfarin and anticoagulation therapy and their eating habits. The methodology of qualitative research (semi-structured interviews) was used for gathering the information in the practical part of the thesis. The interviews were realized in a hospital (8 seniors) and also in the houses of the respondents (2 seniors).
The thesis also provides the assessment of 5 daily menus of 10 interviewed seniors through the Nutriservis program, the USDA database and the literature (Kohout et al., 2007). As the outputs of the program, the database and the literature all the detected values were compared with estimated vitamin K values among the above 65 years population stated in the "Referenční hodnoty pro příjem ţivin, 2011" publication.
The issue of relations between nutrition and the warfarin treatment is accepted basically well. The outputs clearly show that the mistake seniors often do is a vegetable elimination from the menu due to the concerns of a warfarin treatment disorder. The seniors also believe that they shall not consume any green vegetable at all.
Concerning the outputs of the thesis it is necessary to focus more on providing correct information to the patients about the importance of including the vegetable in their menu and proposing the appropriate and inappropriate foods. Therefore the professional advice of the nutrition therapist is crucial to discuss deeply the relation between a nutrition and warfarin with the patients.
The thesis might be an information source for the seniors using warfarin.
Klíčová slova
strava, senioři, warfarin, antikoagulační léčba, vitamin K
Klíčová slova v angličtině
nutrition, seniors, warfarin, anticoagulation therapy, K vitamin
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: V České republice stále přibývá pacientů léčených Warfarinem. Riziko významně stoupá s věkem. Tento lék výrazně pomáhá tzv. ředěním krve při stavech s vyšším rizikem výskytu krevních sraženin. Právě složení stravy se vysokou mírou podílí na úspěšnosti léčby. Problémem je vitamin K. Warfarin blokuje účinky vitaminu K, čímž snižuje srážlivost krve. U zdravých lidí je vitamin K nezbytnou složkou potravy, jelikož jeho nedostatek vede až k vykrvácení. Tvorba jídelníčku při léčbě Warfarinem je velmi složitá a vyžaduje pomoc nutričního terapeuta.
Cíle práce: Cílem práce je zjistit zda mají senioři povědomí , že užívání Warfarinu a antikoagulační léčba může souviset se stravou.
Výzkumná otázka/předpoklad: Které potraviny senioři na antikoagulační léčbě vnímají jako rizikové ve vztahu se srážlivostí krve?
Metodika: kvalitativní výzkum, rozhovor polostrukturovaný
Zpracování dat: Zjištěné údaje budou analyzovány podle typu a dalších kritérií a bude provedena jejich kvalitativní analýza. Respondenti dále poskytnou jídelníčky, které budou analyzovány systémem nutriservis.
Výběrový soubor: Vybraní senioři nad 65 let, kteří se lečí Warfarinem.
Předpokládaný přínos pro praxi: Studijní materiály pro studenty Zdravotně sociální fakulty. A také jako informační materiál pro seniory užívající Warfarin.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky: V České republice stále přibývá pacientů léčených Warfarinem. Riziko významně stoupá s věkem. Tento lék výrazně pomáhá tzv. ředěním krve při stavech s vyšším rizikem výskytu krevních sraženin. Právě složení stravy se vysokou mírou podílí na úspěšnosti léčby. Problémem je vitamin K. Warfarin blokuje účinky vitaminu K, čímž snižuje srážlivost krve. U zdravých lidí je vitamin K nezbytnou složkou potravy, jelikož jeho nedostatek vede až k vykrvácení. Tvorba jídelníčku při léčbě Warfarinem je velmi složitá a vyžaduje pomoc nutričního terapeuta.
Cíle práce: Cílem práce je zjistit zda mají senioři povědomí , že užívání Warfarinu a antikoagulační léčba může souviset se stravou.
Výzkumná otázka/předpoklad: Které potraviny senioři na antikoagulační léčbě vnímají jako rizikové ve vztahu se srážlivostí krve?
Metodika: kvalitativní výzkum, rozhovor polostrukturovaný
Zpracování dat: Zjištěné údaje budou analyzovány podle typu a dalších kritérií a bude provedena jejich kvalitativní analýza. Respondenti dále poskytnou jídelníčky, které budou analyzovány systémem nutriservis.
Výběrový soubor: Vybraní senioři nad 65 let, kteří se lečí Warfarinem.
Předpokládaný přínos pro praxi: Studijní materiály pro studenty Zdravotně sociální fakulty. A také jako informační materiál pro seniory užívající Warfarin.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, Pavel, Petr KESSLER a Lucie RŮŽIČKOVÁ. Dieta při antikoagulační léčbě. Praha: Forsapi, 2007. Stručné informace pro pacienty, sv. 1. ISBN 9788090382015.
CHLUMSKÝ, Jaromír. Antikoagulační léčba. Praha: Grada, 2005. Malá monografie (Grada). ISBN 8024790610.
Kessler P. Antikoagulační léčba warfarinem v roce 2006. Kardioforum 2006; 4(1): 43-51
EYBL, Vladislav a Pavla ČERNÁ. Základy geriatrické farmakologie. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1438-0.
KALVACH, Zdeněk, 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada. ISBN 80-247-0548-6.
MALÝ, Jaroslav, Petr DULÍČEK a Miroslav PECKA. Antikoagulační léčba warfarinem ve vyšším věku. Česká geriatrická revue. 2003, (3), 28-31.
Seznam doporučené literatury
KOHOUT, Pavel, Petr KESSLER a Lucie RŮŽIČKOVÁ. Dieta při antikoagulační léčbě. Praha: Forsapi, 2007. Stručné informace pro pacienty, sv. 1. ISBN 9788090382015.
CHLUMSKÝ, Jaromír. Antikoagulační léčba. Praha: Grada, 2005. Malá monografie (Grada). ISBN 8024790610.
Kessler P. Antikoagulační léčba warfarinem v roce 2006. Kardioforum 2006; 4(1): 43-51
EYBL, Vladislav a Pavla ČERNÁ. Základy geriatrické farmakologie. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1438-0.
KALVACH, Zdeněk, 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada. ISBN 80-247-0548-6.
MALÝ, Jaroslav, Petr DULÍČEK a Miroslav PECKA. Antikoagulační léčba warfarinem ve vyšším věku. Česká geriatrická revue. 2003, (3), 28-31.