Bakalářská práce se věnuje výživě dojnic před porodem a krátce po porodu. Stručně je zde popsána fyziologie trávení a proces fermentace potravy, obecná výživa dojnic a jednotlivé fáze přechodného období. Charakteristika základních živin a používaných krmiv poukazuje na důležitost správného sestavení krmné dávky. Nevhodná či nedostačující výživa dojnic v tomto období vede k poporodním komplikacím. Dále je v práci popsána výživa v období stání na sucho, užívání aditivních látek v krmivu a správné složení krmných dávek v jednotlivých fázích březosti dojnice. V závěru jsou shrnuty hlavní podmínky správného krmení dojnic a složení krmných dávek, správné koncentrace energie krmiva v jednotlivých fázích období stání na sucho a doporučené zkrmování aditivních látek.
Anotace v angličtině
This thesis concerns about dairy cow nutrition before birth and shortly after birth. In this thesis is briefly described the physiology of digestion and food fermentation process, basic nutrition of dairy cows and individual phases of the transition period. The characteristics of the basic nutrients and used feed point out to the importance of the correct assembly of the feeding program. Unsuitable or insufficient nutrition of dairy cows in this phase leads to postpartum complications. In the consecutive parts of this thesis is described the nutrition during the dry period, the usage of feed aditives and the correct composition of feeding program in the individual stages of dairy cows gestation period. In the conclusion are summarized the main conditions for proper feeding of dairy cows and the composition of feeding program, the suitable concentration of feed energy in the individual stages of the dry period and recomended feeding of the feed aditives.
Klíčová slova
výživa, dojnice, potřeba živin, tranzitní období, metabolické poruchy
Bakalářská práce se věnuje výživě dojnic před porodem a krátce po porodu. Stručně je zde popsána fyziologie trávení a proces fermentace potravy, obecná výživa dojnic a jednotlivé fáze přechodného období. Charakteristika základních živin a používaných krmiv poukazuje na důležitost správného sestavení krmné dávky. Nevhodná či nedostačující výživa dojnic v tomto období vede k poporodním komplikacím. Dále je v práci popsána výživa v období stání na sucho, užívání aditivních látek v krmivu a správné složení krmných dávek v jednotlivých fázích březosti dojnice. V závěru jsou shrnuty hlavní podmínky správného krmení dojnic a složení krmných dávek, správné koncentrace energie krmiva v jednotlivých fázích období stání na sucho a doporučené zkrmování aditivních látek.
Anotace v angličtině
This thesis concerns about dairy cow nutrition before birth and shortly after birth. In this thesis is briefly described the physiology of digestion and food fermentation process, basic nutrition of dairy cows and individual phases of the transition period. The characteristics of the basic nutrients and used feed point out to the importance of the correct assembly of the feeding program. Unsuitable or insufficient nutrition of dairy cows in this phase leads to postpartum complications. In the consecutive parts of this thesis is described the nutrition during the dry period, the usage of feed aditives and the correct composition of feeding program in the individual stages of dairy cows gestation period. In the conclusion are summarized the main conditions for proper feeding of dairy cows and the composition of feeding program, the suitable concentration of feed energy in the individual stages of the dry period and recomended feeding of the feed aditives.
Klíčová slova
výživa, dojnice, potřeba živin, tranzitní období, metabolické poruchy
Pro dosažení odpovídající užitkovosti a dobrého zdravotního stavu je správná výživa v peripartálním (tranzitním) období velmi důležitá. Nedostatky ve výživě a managementu v tomto období mohou způsobit snížení užitkových parametrů, zdravotní komplikace, které zhoršují ekonomiku chovu a welfare dojnic.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem zpracovat poznatky o výživě dojnic v tranzitním období. Vlastní literární přehled zaměřte především na potřebu a význam živin pro dojnice, složení a strukturu směsných krmných dávek. Dále věnujte pozornost hlavním zásadám výživy a krmení dojnic v předporodním a poporodním období a preventivním nutričním faktorům. V závěru uveďte hlavní zásady výživy dojnic v tranzitním období.
Zásady pro vypracování
Pro dosažení odpovídající užitkovosti a dobrého zdravotního stavu je správná výživa v peripartálním (tranzitním) období velmi důležitá. Nedostatky ve výživě a managementu v tomto období mohou způsobit snížení užitkových parametrů, zdravotní komplikace, které zhoršují ekonomiku chovu a welfare dojnic.
Cílem bakalářské práce je kompilačním způsobem zpracovat poznatky o výživě dojnic v tranzitním období. Vlastní literární přehled zaměřte především na potřebu a význam živin pro dojnice, složení a strukturu směsných krmných dávek. Dále věnujte pozornost hlavním zásadám výživy a krmení dojnic v předporodním a poporodním období a preventivním nutričním faktorům. V závěru uveďte hlavní zásady výživy dojnic v tranzitním období.
Seznam doporučené literatury
Beever, D. E. 2006. The impact of controlled nutrition during the dry period on dairy cow health, fertility and performance. Animal Reproduction Science , 96(3): 212-226
Mulligan, F.J. 2006. A herd health approach to dairy cow nutrition and production diseases of the transition cow. Animal Reproduction Science , 96(3): 331-353
Mulligan, F.J.2008. Production diseases of the transition cow. The Veterinary Journal, 176(1): 3-9
Grummer, R.,R. 2007. Strategies to improve fertility of high yielding dairy farms:Management of the dry period.Theriogenology , 68, Suppl. 1
Suchý, P. a kol. 2011. Výživa a dietetika: II. díl - Výživa přežvýkavců. VFU Brno
Třináctý, J. a kol.2013. Hodnocení krmiv pro dojnice. Pohořelice: AgroDigest, 590s.
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu
Seznam doporučené literatury
Beever, D. E. 2006. The impact of controlled nutrition during the dry period on dairy cow health, fertility and performance. Animal Reproduction Science , 96(3): 212-226
Mulligan, F.J. 2006. A herd health approach to dairy cow nutrition and production diseases of the transition cow. Animal Reproduction Science , 96(3): 331-353
Mulligan, F.J.2008. Production diseases of the transition cow. The Veterinary Journal, 176(1): 3-9
Grummer, R.,R. 2007. Strategies to improve fertility of high yielding dairy farms:Management of the dry period.Theriogenology , 68, Suppl. 1
Suchý, P. a kol. 2011. Výživa a dietetika: II. díl - Výživa přežvýkavců. VFU Brno
Třináctý, J. a kol.2013. Hodnocení krmiv pro dojnice. Pohořelice: AgroDigest, 590s.
Odborné a vědecké časopisy; databáze přístupné na internetu