Informace o kvalifikační práci Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega - 3 mastných kyselin v rámci spotřebního koše ve školní jídelně vybrané mateřské školy
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřeby omega-3 mastných kyselin ve školním stravování, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví v náhodně vybrané mateřské škole.
Sledováno bylo především zastoupení jednotlivých druhů ryb a obsahy omega 3 mastných kyselin. Zjištěné výsledky spotřeby ryb a rybích pokrmů a spotřeba omega 3 mastných kyselin byly zpracovány tabelárně a graficky. V časovém období čtyř let 2015-2018. Z výsledků vyplývá, že z hlediska spotřeby omega 3 mastných kyselin pro 94 dětí mateřské školy ve věku 3-6 let je důležité, jaký druh ryb a rybích výrobků jim ve formě podávaných jídel (obědů a svačin) školní jídelna nabízí. Neboť, obsah omega 3 mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb se výrazně odlišuje. Pro zvýšení spotřeby LC omega 3 mastných kyselin u dětí ve školním stravování je proto rozhodující správný výběr použitých druhů ryb, jako je například losos, tuňák nebo makrela.
Anotace v angličtině
The thesis deals with beneficial omega-3 fatty acids, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and their beneficial effects on health.
omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, fish
Rozsah průvodní práce
74,
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřeby omega-3 mastných kyselin ve školním stravování, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví v náhodně vybrané mateřské škole.
Sledováno bylo především zastoupení jednotlivých druhů ryb a obsahy omega 3 mastných kyselin. Zjištěné výsledky spotřeby ryb a rybích pokrmů a spotřeba omega 3 mastných kyselin byly zpracovány tabelárně a graficky. V časovém období čtyř let 2015-2018. Z výsledků vyplývá, že z hlediska spotřeby omega 3 mastných kyselin pro 94 dětí mateřské školy ve věku 3-6 let je důležité, jaký druh ryb a rybích výrobků jim ve formě podávaných jídel (obědů a svačin) školní jídelna nabízí. Neboť, obsah omega 3 mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb se výrazně odlišuje. Pro zvýšení spotřeby LC omega 3 mastných kyselin u dětí ve školním stravování je proto rozhodující správný výběr použitých druhů ryb, jako je například losos, tuňák nebo makrela.
Anotace v angličtině
The thesis deals with beneficial omega-3 fatty acids, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and their beneficial effects on health.
omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, fish
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Obsah omega-3 mastných kyselin ve stravě obyvatel ČR je dlouhodobě deficitní. Je prokázáno pomocí exaktních vědeckých metod, že tato skutečnost zvyšuje riziko výskytu neinfekčních chorob hromadného výskytu.\\
Cíl práce:\\
Určete výpočtem spotřebu omega-3 mastných kyselin dětí ve výzkumném souboru a navrhněte a ověřte reálný způsob zvýšení spotřeby omega-3 mastných kyselin v daném souboru.\\
Postup řešení - metody:\\
Ve výzkumném souboru proveďte analýzu spotřeby potravin rozborem plnění požadavků metodiky "spotřebního koše" a jejich průměrných obsahů omega-3 mastných kyselin z databáze živin zjistěte jejich průměrný příjem. na základě hodnoty zjištěného příjmu navrhněte a ověřte reálný způsob zvýšení spotřeby omega-3 mnastných kyselin v daném výzkumném souboru po dohodě s vedením školní jídelny nebo pracoviště.\\
Výzkumný soubor:\\
-Školní jídelna základní školy\\
-Žáci 2. stupně vybrané základní školy\\
Využití výsledků:\\
Ověřená modelace zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin bude připravena k doporučení a širšímu využití v školní stravovací praxi.\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Obsah omega-3 mastných kyselin ve stravě obyvatel ČR je dlouhodobě deficitní. Je prokázáno pomocí exaktních vědeckých metod, že tato skutečnost zvyšuje riziko výskytu neinfekčních chorob hromadného výskytu.\\
Cíl práce:\\
Určete výpočtem spotřebu omega-3 mastných kyselin dětí ve výzkumném souboru a navrhněte a ověřte reálný způsob zvýšení spotřeby omega-3 mastných kyselin v daném souboru.\\
Postup řešení - metody:\\
Ve výzkumném souboru proveďte analýzu spotřeby potravin rozborem plnění požadavků metodiky "spotřebního koše" a jejich průměrných obsahů omega-3 mastných kyselin z databáze živin zjistěte jejich průměrný příjem. na základě hodnoty zjištěného příjmu navrhněte a ověřte reálný způsob zvýšení spotřeby omega-3 mnastných kyselin v daném výzkumném souboru po dohodě s vedením školní jídelny nebo pracoviště.\\
Výzkumný soubor:\\
-Školní jídelna základní školy\\
-Žáci 2. stupně vybrané základní školy\\
Využití výsledků:\\
Ověřená modelace zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin bude připravena k doporučení a širšímu využití v školní stravovací praxi.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění.Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění.Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\