Bakalářská práce se zaměřuje na chov brojlerových kuřat a jejich výživu, konkrétně na krmná probiotika. Pro drůbež je výživa velice důležitá. Nejdůležitější je v období od vylíhnutí po dosažení dospělosti. Pokud se v této době výživa zanedbá, není již možné dosáhnout požadovaných hodnot, jak z hlediska vývoje jedince, tak jeho produkce. Probiotika představují revoluční doplněk jak ve výživě zvířat, tak ve výživě lidí. U brojlerových kuřat mají pozitivní vliv na trávicí trakt a na celkovou hmotnost a zdraví jedinců.
Anotace v angličtině
The main aim of this Bachelor's thesis is to describe farming of broilers and their nutrition that is focused on probiotics. Probiotics in poultry nutrition is very important after hatching. Nourishment between hatching and growing is necessary. If something is neglected in this period of time, it can have negative impact on broilers development and their production. Probiotics are revolutionary supplements that are necessary in nutrition of both animals and adults. Probiotics can be successfully used as nutrition tools in poultry feeds for promotion of growth and health of broilers.
Klíčová slova
Výživa, brojlerová kuřata, probiotika
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, broiler chickens, probiotics
Rozsah průvodní práce
39 s. (66 654 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na chov brojlerových kuřat a jejich výživu, konkrétně na krmná probiotika. Pro drůbež je výživa velice důležitá. Nejdůležitější je v období od vylíhnutí po dosažení dospělosti. Pokud se v této době výživa zanedbá, není již možné dosáhnout požadovaných hodnot, jak z hlediska vývoje jedince, tak jeho produkce. Probiotika představují revoluční doplněk jak ve výživě zvířat, tak ve výživě lidí. U brojlerových kuřat mají pozitivní vliv na trávicí trakt a na celkovou hmotnost a zdraví jedinců.
Anotace v angličtině
The main aim of this Bachelor's thesis is to describe farming of broilers and their nutrition that is focused on probiotics. Probiotics in poultry nutrition is very important after hatching. Nourishment between hatching and growing is necessary. If something is neglected in this period of time, it can have negative impact on broilers development and their production. Probiotics are revolutionary supplements that are necessary in nutrition of both animals and adults. Probiotics can be successfully used as nutrition tools in poultry feeds for promotion of growth and health of broilers.
Klíčová slova
Výživa, brojlerová kuřata, probiotika
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, broiler chickens, probiotics
Zásady pro vypracování
Význam chovu drůbeže je důležitý především v oblasti produkce drůbežích produktů.
Díky vysoké adaptační schopnosti těchto zvířat na široké rozpětí klimatických a technologických podmínek je dnes chov drůbeže rozšířen po celém světě. Produkčních schopnost drůbeže limituje ze všech faktorů nejčastěji výživa. Důsledné využívání poznatků získaných studiem fyziologických a biochemických procesů spojených s přijímáním, trávením, vstřebáváním a intermediárním metabolismem živin při úpravě a podávání krmiv je spolehlivá cesta k ekonomicky efektivní produkci.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se výživou drůbeže.
V literárním přehledu zpracujete výživu brojlerů.
Zaměříte se na rozdílné aspekty ve výživě jednotlivých krmných směsí, na fyziologii trávení a potřebu živin.
Dále zpracujete rozdělení a systematiku probiotických aditiv.
V závěru práce navrhnete možná opatření, která by vedla ke zlepšení výživy, zdravotního stavu a welfare drůbeže.
Zásady pro vypracování
Význam chovu drůbeže je důležitý především v oblasti produkce drůbežích produktů.
Díky vysoké adaptační schopnosti těchto zvířat na široké rozpětí klimatických a technologických podmínek je dnes chov drůbeže rozšířen po celém světě. Produkčních schopnost drůbeže limituje ze všech faktorů nejčastěji výživa. Důsledné využívání poznatků získaných studiem fyziologických a biochemických procesů spojených s přijímáním, trávením, vstřebáváním a intermediárním metabolismem živin při úpravě a podávání krmiv je spolehlivá cesta k ekonomicky efektivní produkci.
Cílem bakalářské práce je zpracování literární studie zabývající se výživou drůbeže.
V literárním přehledu zpracujete výživu brojlerů.
Zaměříte se na rozdílné aspekty ve výživě jednotlivých krmných směsí, na fyziologii trávení a potřebu živin.
Dále zpracujete rozdělení a systematiku probiotických aditiv.
V závěru práce navrhnete možná opatření, která by vedla ke zlepšení výživy, zdravotního stavu a welfare drůbeže.
Seznam doporučené literatury
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Brouček, J., Benková, J., Šoch, M., Podsedníček M. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice, 115 s.
Černý, H. (2005): Anatomie domácích ptáků. Nakladatelství Metoda spol. s r. o., 1. vydání, Brno, 447 s. ISBN 80-239-4966-7
Gaggía F, Mattarelli P, Biavati B 2010: Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Jelínek, P., Koudela, K., Doskočil, J., Illek, J., Kotrbáček V., Kovářů, F., Kroupová, V., Kučera, M., Kudláč, E., Trávníček, J., Valent M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 409 s. ISBN 80-7157-644-1.
Kaur, I.P., Chopra, K., Saina, A. (2002): Probiotics potential pharmaceutical applications. Eur. J. Pharm. Sci., 15, s. 1-9.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.
Seznam doporučené literatury
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Brouček, J., Benková, J., Šoch, M., Podsedníček M. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice, 115 s.
Černý, H. (2005): Anatomie domácích ptáků. Nakladatelství Metoda spol. s r. o., 1. vydání, Brno, 447 s. ISBN 80-239-4966-7
Gaggía F, Mattarelli P, Biavati B 2010: Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Jelínek, P., Koudela, K., Doskočil, J., Illek, J., Kotrbáček V., Kovářů, F., Kroupová, V., Kučera, M., Kudláč, E., Trávníček, J., Valent M. (2003): Fyziologie hospodářských zvířat. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 409 s. ISBN 80-7157-644-1.
Kaur, I.P., Chopra, K., Saina, A. (2002): Probiotics potential pharmaceutical applications. Eur. J. Pharm. Sci., 15, s. 1-9.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Reece, O. W. (1998): Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 449 s.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.