Vyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, které vystupují jako účinné antioxidanty. Strava bohatá na přírodní antioxidačně působící látky přispívá k prevenci závažných civilizačních onemocnění, zejména onemocnění srdce a cév.
Lidé se odjakživa pokoušeli obohatit svůj jídelníček o zdroje potřebných biologicky aktivních látek. Zejména v jarním období, kdy skladované potraviny ztrácely svoji výživovou hodnotu, přicházely na řadu volně rostoucí rostliny. Tyto byly tradičně používány jako zdroj vitamínů a dalších potřebných látek. V našich krajích k nim patří tradičně mladá nať kopřivy dvoudomé, ale využívali se také někteří zástupci čeledě brukvovitých.
Cílem bakalářské práce bude vybrat soubor vhodných volně rostoucích jedlých rostlin, pořídit z nich vzorky pro účely analýzy a zjistit obsah vybraných biologicky aktivních látek.
Pro analýzu vybraných biologicky aktivních polyfenolických látek obsažených v rostlinném materiálu bude použita technika kapalinové chromatografie. Je to moderní separační analytická technika, s jejíž pomocí se s vysokou spolehlivostí stanoví vybrané biologicky aktivní sloučeniny.
Anotace v angličtině
A balanced diet should contain, in addition to essential nutrients, enough minority biologically active substances, such as essential vitamins and minerals. This group of substances include, for example, plant polyphenols, which act as effective antioxidants. A diet rich in natural antioxidant substances contributes to the prevention of serious civilization diseases, especially heart and blood vessels. People have always tried to enrich their diet with the resources of the biologically active substances. Particularly in spring, when stored foods lost their nutritional value, several wild plants came in. These have traditionally been used as a source of vitamins and other necessary substances. In our regions, they are traditionally a young nettle, but also some members of the family of crucifers.
The aim of the bachelor thesis will be to select a set of suitable wild growing plants, to take samples for analysis and to determine the content of selected biologically active substances. A liquid chromatographic technique will be used to analyze the selected biologically active polyphenols contained in the plant material. It is a modern separation analytical technique, with which selected biologically active compounds are determined with high reliability.
Klíčová slova
Listová zelenina, Biologicky aktivní látky, Flavonoidy
Klíčová slova v angličtině
Leafy vegetable, Biological active substances, Flavonoids
Rozsah průvodní práce
67
Jazyk
CZ
Anotace
Vyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, které vystupují jako účinné antioxidanty. Strava bohatá na přírodní antioxidačně působící látky přispívá k prevenci závažných civilizačních onemocnění, zejména onemocnění srdce a cév.
Lidé se odjakživa pokoušeli obohatit svůj jídelníček o zdroje potřebných biologicky aktivních látek. Zejména v jarním období, kdy skladované potraviny ztrácely svoji výživovou hodnotu, přicházely na řadu volně rostoucí rostliny. Tyto byly tradičně používány jako zdroj vitamínů a dalších potřebných látek. V našich krajích k nim patří tradičně mladá nať kopřivy dvoudomé, ale využívali se také někteří zástupci čeledě brukvovitých.
Cílem bakalářské práce bude vybrat soubor vhodných volně rostoucích jedlých rostlin, pořídit z nich vzorky pro účely analýzy a zjistit obsah vybraných biologicky aktivních látek.
Pro analýzu vybraných biologicky aktivních polyfenolických látek obsažených v rostlinném materiálu bude použita technika kapalinové chromatografie. Je to moderní separační analytická technika, s jejíž pomocí se s vysokou spolehlivostí stanoví vybrané biologicky aktivní sloučeniny.
Anotace v angličtině
A balanced diet should contain, in addition to essential nutrients, enough minority biologically active substances, such as essential vitamins and minerals. This group of substances include, for example, plant polyphenols, which act as effective antioxidants. A diet rich in natural antioxidant substances contributes to the prevention of serious civilization diseases, especially heart and blood vessels. People have always tried to enrich their diet with the resources of the biologically active substances. Particularly in spring, when stored foods lost their nutritional value, several wild plants came in. These have traditionally been used as a source of vitamins and other necessary substances. In our regions, they are traditionally a young nettle, but also some members of the family of crucifers.
The aim of the bachelor thesis will be to select a set of suitable wild growing plants, to take samples for analysis and to determine the content of selected biologically active substances. A liquid chromatographic technique will be used to analyze the selected biologically active polyphenols contained in the plant material. It is a modern separation analytical technique, with which selected biologically active compounds are determined with high reliability.
Klíčová slova
Listová zelenina, Biologicky aktivní látky, Flavonoidy
Klíčová slova v angličtině
Leafy vegetable, Biological active substances, Flavonoids
Zásady pro vypracování
Vypracovat literární rešerši týkající se biologicky aktivních fenolických sloučenin v listové zelenině se zaměřením na volně rostoucí druhy, jejich zdravotních účinků a metod jejich stanovení. Seznámit se s analytickou technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Naučit se postup stanovení vybraných fenolických látek s využitím HPLC. Vyhledat a pořídit vzorky z volně rostoucích rostlin, využívaných jako zelenina. V připraveném materiálu stanovit obsah vybraných biologicky aktivních sloučenin a vyhodnotit výsledky.
Zásady pro vypracování
Vypracovat literární rešerši týkající se biologicky aktivních fenolických sloučenin v listové zelenině se zaměřením na volně rostoucí druhy, jejich zdravotních účinků a metod jejich stanovení. Seznámit se s analytickou technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Naučit se postup stanovení vybraných fenolických látek s využitím HPLC. Vyhledat a pořídit vzorky z volně rostoucích rostlin, využívaných jako zelenina. V připraveném materiálu stanovit obsah vybraných biologicky aktivních sloučenin a vyhodnotit výsledky.
Seznam doporučené literatury
Pešek M. a kol. (2017): Dietární antioxidanty v praxi, ISBN 978 - 80 - 7394 - 681 - 4
Ignat I., Volf I.(2011): A critical review of methods for characterisation of polyphenolic compounds in fruits and vegetables. Food Chemistry 126, 1824-1835
Kubát K. (2002): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, ISBN 80-200-0836-5
Kalač P. (2003) : Funkční potraviny, Dona, České Budějovice, ISBN 80-7322-029-6
Velíšek J., Hajšlová J. (2009): Chemie potravin, Tábor, Ossis, ISBN 978-80-86659-17-6
Justesen U., Knuthsen P. (2001) : Composition of flavonoids in fresh herbs and calculation of flavonoid intake by use of herbs in traditional Danish disis. Food chemistry 73, 245-250.
Seznam doporučené literatury
Pešek M. a kol. (2017): Dietární antioxidanty v praxi, ISBN 978 - 80 - 7394 - 681 - 4
Ignat I., Volf I.(2011): A critical review of methods for characterisation of polyphenolic compounds in fruits and vegetables. Food Chemistry 126, 1824-1835
Kubát K. (2002): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, ISBN 80-200-0836-5
Kalač P. (2003) : Funkční potraviny, Dona, České Budějovice, ISBN 80-7322-029-6
Velíšek J., Hajšlová J. (2009): Chemie potravin, Tábor, Ossis, ISBN 978-80-86659-17-6
Justesen U., Knuthsen P. (2001) : Composition of flavonoids in fresh herbs and calculation of flavonoid intake by use of herbs in traditional Danish disis. Food chemistry 73, 245-250.