Tato bakalářská práce se zabývá stanovením a vyhodnocením obsahu jodu v mléce získaného z ekologických a konvenčních chovů. Šetření probíhalo od června do prosince 2021. Zjištěné výsledky obsahu jodu v biomléce byly porovnány se zjištěnými výsledky obsahu jodu v konvenčním mléce. Dále byl stanoven obsah jodu v mléčných výrobcích z biomléka.
Annotation in English
This bachelor thesis deals with the determination and evaluation of iodine content in milk obtained from organic and conventional farms. The investigation was carried out from June to December 2021. The observed results of iodine content in organic milk were compared with the results of iodine content in conventional milk. Furthermore, the iodine content of the bio-milk products was determined.
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením a vyhodnocením obsahu jodu v mléce získaného z ekologických a konvenčních chovů. Šetření probíhalo od června do prosince 2021. Zjištěné výsledky obsahu jodu v biomléce byly porovnány se zjištěnými výsledky obsahu jodu v konvenčním mléce. Dále byl stanoven obsah jodu v mléčných výrobcích z biomléka.
Annotation in English
This bachelor thesis deals with the determination and evaluation of iodine content in milk obtained from organic and conventional farms. The investigation was carried out from June to December 2021. The observed results of iodine content in organic milk were compared with the results of iodine content in conventional milk. Furthermore, the iodine content of the bio-milk products was determined.
Mléko je přirozeným zdrojem jodu ve výživě lidí. Množství jodu v mléce souvisí s jeho obsahem v krmivech a suplementací do krmných dávek. Jod je esenciální prvek, je součástí hormonů štítné žlázy.
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit obsahu jodu v mléce z konvenčních chovů a ve vzorcích mléka z chovů s ekologickou formou hospodaření.
Obsah jodu bude stanoven v bazénových vzorcích mléka chovů v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina a ve vzorcích mléka z chovů s ekologickým způsobem hospodaření a biomléka z obchodní sítě.
Jod bude stanoven spektrometricky po alkalickém spalování v laboratoři pro stanovení jodu katedry zootechnických věd.
Získaná data a výsledky analýz vyhodnotíte a porovnáte v závislosti na regionálním původu vzorků, způsobu hospodaření, případně dalších chovatelských faktorech.
Výsledky vyhodnotíte statisticky, přehledně zpracujete do tabulek a grafů s vysvětlujícím komentářem.
V diskuzi porovnáte výsledky s literárními údaji a vyjádříte vlastní názory na případné rozdíly.
V závěru práce uvedete stručně zásadní výsledky práce a význam mléka z jako nutričního zdroje jodu v lidské výživě.
Práce bude členěna na kapitoly úvod a cíl práce, literární přehled, metodika, výsledky, diskuze, závěr a doporučení pro praxi.
Práce je součástí grantu GAJU 028/2019/Z
Research Plan
Mléko je přirozeným zdrojem jodu ve výživě lidí. Množství jodu v mléce souvisí s jeho obsahem v krmivech a suplementací do krmných dávek. Jod je esenciální prvek, je součástí hormonů štítné žlázy.
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit obsahu jodu v mléce z konvenčních chovů a ve vzorcích mléka z chovů s ekologickou formou hospodaření.
Obsah jodu bude stanoven v bazénových vzorcích mléka chovů v Jihočeském kraji a v kraji Vysočina a ve vzorcích mléka z chovů s ekologickým způsobem hospodaření a biomléka z obchodní sítě.
Jod bude stanoven spektrometricky po alkalickém spalování v laboratoři pro stanovení jodu katedry zootechnických věd.
Získaná data a výsledky analýz vyhodnotíte a porovnáte v závislosti na regionálním původu vzorků, způsobu hospodaření, případně dalších chovatelských faktorech.
Výsledky vyhodnotíte statisticky, přehledně zpracujete do tabulek a grafů s vysvětlujícím komentářem.
V diskuzi porovnáte výsledky s literárními údaji a vyjádříte vlastní názory na případné rozdíly.
V závěru práce uvedete stručně zásadní výsledky práce a význam mléka z jako nutričního zdroje jodu v lidské výživě.
Práce bude členěna na kapitoly úvod a cíl práce, literární přehled, metodika, výsledky, diskuze, závěr a doporučení pro praxi.
Práce je součástí grantu GAJU 028/2019/Z
Recommended resources
Hejtmánková, A. a kol.: Iodine concentrations in cow´s milk in Central and Nord Bohemia. Czech Journal of the Animal Science, 56, 2006, 189-195.
Kursa, J. a kol.: Milk as food of iodine for human consumption in the Czech Republic. Acta Veterinaria Brno, 74, 2005, 255-264.
Trávníček, J. a kol.: Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích. 2011, 56 s. ISBN 978-80-7394-328-8.
Konečný, R., Šeda, M., Fiala, K., Trávníček, J.: The iodine content in areas with enhanced landscape management in the Czech Republic. Journal of Elementology, 2020, 25(3): 1233-1242
Konečný, R., Křížová, Z., Hladký, J., Trávníček, J.: Iodine content development in raw cow's milk in three regions of the Czech Republic between the years 2008 and 2018. Acta Veterinaria Brno, 2019, 88(3): 265-270I.
Internetové databáze: Web of Science, Agroweb, Agris, Scopus, příslušné odborné a vědecké časopisy.
Recommended resources
Hejtmánková, A. a kol.: Iodine concentrations in cow´s milk in Central and Nord Bohemia. Czech Journal of the Animal Science, 56, 2006, 189-195.
Kursa, J. a kol.: Milk as food of iodine for human consumption in the Czech Republic. Acta Veterinaria Brno, 74, 2005, 255-264.
Trávníček, J. a kol.: Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích. 2011, 56 s. ISBN 978-80-7394-328-8.
Konečný, R., Šeda, M., Fiala, K., Trávníček, J.: The iodine content in areas with enhanced landscape management in the Czech Republic. Journal of Elementology, 2020, 25(3): 1233-1242
Konečný, R., Křížová, Z., Hladký, J., Trávníček, J.: Iodine content development in raw cow's milk in three regions of the Czech Republic between the years 2008 and 2018. Acta Veterinaria Brno, 2019, 88(3): 265-270I.
Internetové databáze: Web of Science, Agroweb, Agris, Scopus, příslušné odborné a vědecké časopisy.