Tato práce se zabývá tím, jaký vliv má přidání krmných probiotických aditiv do výživy brojlerových kuřat. Cílem práce bylo zjistit vliv probiotických krmných aditiv, na výkrm brojlerových kuřat. Práce byla zpracována v zemědělském podniku ZS Dynín a.s., kde byla získána potřebná data k porovnávání. Data byla vždy u každé skupiny na konci výkrmu zapsána a po konci výkrmu poslední skupiny seřazena a porovnána, mezi skupinami bez použití probiotik a skupinami kterým byla předkládána probiotická aditiva. V práci byly navrhnuty 3 návrhy krmných směsí, kterými se krmila brojlerová kuřata. Pro odhad funkce přežití jsme použili neparametrický odhad maximální pravděpodobnosti, konkrétněji jsme použili Kaplan-Meierův odhad, kde byla jasně dokázana, vyšší míra přežití a to 0,97 u skupiny kuřat, které byla předkládána probiotika a prebiotika. Dále byly data vyhodnoceny pomocí jednofaktorové anovy a tukeyho testu, kde došlo k porovnání skupin z průměrné váhy při vyskladnění kuřat, konfiskátu, průměrné konverze živin a indexu efektivnosti výkrmu. Nejvyšší vliv probiotik byl zjištěn u konfiskátu a IEV. Index efektivnosti výkrmu (IEV) vyjadřuje úroveň výkrmu a je charakterizován především jeho délkou, spotřebou krmiva na 1 kg živé hmotnosti, dosaženou živou hmotností a procentem úhynu kuřat.
Anotace v angličtině
This work deals with the effect of adding feed probiotic additives to the nutrition of broiler chickens. The aim of the work was to determine the effect of probiotic feed additives on the fattening of broiler chickens. The work was processed in the agricultural enterprise ZS Dynín a.s., where the necessary data for comparison were obta-ined. The data were always recorded for each group at the end of fattening and, after the end of fattening, the last group was sorted and compared between the groups without probiotics and the groups to which probiotic additives were presented. In this work, 3 proposals of feed mixtures were fed, which fed broiler chickens. To estimate the survival function, we used a non-parametric estimate of the maximum probability, more specifically we used the Kaplan-Meier estimate, where a higher sur-vival rate of 0.97 was found in the group of chickens that were presented with probiotics and prebiotics. Furthermore, the data were evaluated using a onefactor anova and tukey test, which compared the groups from the average weight of chickens, confiscation, average nutrient conversion and fattening efficiency index. The highest effect of probiotics was found in confiscation and IEV. The fattening efficiency index (IEV) expresses the level of fattening and is characterized mainly by its length, feed consumption per 1 kg live weight, achieved live weight and percentage of chicken deaths.
Klíčová slova
výživa, probiotika, brojlerová kuřata
Klíčová slova v angličtině
nutrition, probiotics, broiler chickens
Rozsah průvodní práce
55 s. (76 286 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá tím, jaký vliv má přidání krmných probiotických aditiv do výživy brojlerových kuřat. Cílem práce bylo zjistit vliv probiotických krmných aditiv, na výkrm brojlerových kuřat. Práce byla zpracována v zemědělském podniku ZS Dynín a.s., kde byla získána potřebná data k porovnávání. Data byla vždy u každé skupiny na konci výkrmu zapsána a po konci výkrmu poslední skupiny seřazena a porovnána, mezi skupinami bez použití probiotik a skupinami kterým byla předkládána probiotická aditiva. V práci byly navrhnuty 3 návrhy krmných směsí, kterými se krmila brojlerová kuřata. Pro odhad funkce přežití jsme použili neparametrický odhad maximální pravděpodobnosti, konkrétněji jsme použili Kaplan-Meierův odhad, kde byla jasně dokázana, vyšší míra přežití a to 0,97 u skupiny kuřat, které byla předkládána probiotika a prebiotika. Dále byly data vyhodnoceny pomocí jednofaktorové anovy a tukeyho testu, kde došlo k porovnání skupin z průměrné váhy při vyskladnění kuřat, konfiskátu, průměrné konverze živin a indexu efektivnosti výkrmu. Nejvyšší vliv probiotik byl zjištěn u konfiskátu a IEV. Index efektivnosti výkrmu (IEV) vyjadřuje úroveň výkrmu a je charakterizován především jeho délkou, spotřebou krmiva na 1 kg živé hmotnosti, dosaženou živou hmotností a procentem úhynu kuřat.
Anotace v angličtině
This work deals with the effect of adding feed probiotic additives to the nutrition of broiler chickens. The aim of the work was to determine the effect of probiotic feed additives on the fattening of broiler chickens. The work was processed in the agricultural enterprise ZS Dynín a.s., where the necessary data for comparison were obta-ined. The data were always recorded for each group at the end of fattening and, after the end of fattening, the last group was sorted and compared between the groups without probiotics and the groups to which probiotic additives were presented. In this work, 3 proposals of feed mixtures were fed, which fed broiler chickens. To estimate the survival function, we used a non-parametric estimate of the maximum probability, more specifically we used the Kaplan-Meier estimate, where a higher sur-vival rate of 0.97 was found in the group of chickens that were presented with probiotics and prebiotics. Furthermore, the data were evaluated using a onefactor anova and tukey test, which compared the groups from the average weight of chickens, confiscation, average nutrient conversion and fattening efficiency index. The highest effect of probiotics was found in confiscation and IEV. The fattening efficiency index (IEV) expresses the level of fattening and is characterized mainly by its length, feed consumption per 1 kg live weight, achieved live weight and percentage of chicken deaths.
Klíčová slova
výživa, probiotika, brojlerová kuřata
Klíčová slova v angličtině
nutrition, probiotics, broiler chickens
Zásady pro vypracování
Význam chovu brojlerových kuřat je důležitý především v oblasti produkce kuřecích produktů a díky vysoké poptávce po drůbežím mase, je jejich chov rozšířen po celém světě. Největší vliv na brojlerová kuřata má především výživa a podmínky prostředí. Ve výživě drůbeže v aktuální době se stále častěji začínají využívat krmná aditiva, které mají pozitivní vliv na zdraví a hmotnostní přírůstky zvířat.
Cílem diplomové práce je zhodnotit vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů.
Ve vybraném zemědělském podniku vytvoříte pokusné a kontrolní skupiny výkrmových brojlerů, kterým budete přidávat do vody krmná aditiva s předpokládaným vlivem na zvýšení konverze živin, ovlivnění hmotnostních přírůstků a zlepšení zdravotního stavu.
Výsledky porovnáte mezi pokusnými skupinami navzájem a zároveň s kontrolní skupinou.
Do vyhodnocení zahrnete zootechnické a veterinární informace o výsledcích chovu jednotlivých sledovaných skupin.
Zjištěné ukazatele zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro výkrm brojlerových kuřat.
Zásady pro vypracování
Význam chovu brojlerových kuřat je důležitý především v oblasti produkce kuřecích produktů a díky vysoké poptávce po drůbežím mase, je jejich chov rozšířen po celém světě. Největší vliv na brojlerová kuřata má především výživa a podmínky prostředí. Ve výživě drůbeže v aktuální době se stále častěji začínají využívat krmná aditiva, které mají pozitivní vliv na zdraví a hmotnostní přírůstky zvířat.
Cílem diplomové práce je zhodnotit vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů.
Ve vybraném zemědělském podniku vytvoříte pokusné a kontrolní skupiny výkrmových brojlerů, kterým budete přidávat do vody krmná aditiva s předpokládaným vlivem na zvýšení konverze živin, ovlivnění hmotnostních přírůstků a zlepšení zdravotního stavu.
Výsledky porovnáte mezi pokusnými skupinami navzájem a zároveň s kontrolní skupinou.
Do vyhodnocení zahrnete zootechnické a veterinární informace o výsledcích chovu jednotlivých sledovaných skupin.
Zjištěné ukazatele zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro výkrm brojlerových kuřat.
Seznam doporučené literatury
Al-Khalaifa, H., Al-Nasser, A., Al-Surayee, T., Al-Kandari, S., Al-Enzi, N., Al-Sharrah, T., Ragheb, G., Al-Qalaf, S., Mohammed,A. (2019): Effect of dietary probiotics and prebiotics on the performance of broiler chickens. Poultry Science, Vol. 98(10), pp. 4465-4479.
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Flores, C. A., Duong, T., Augspurger, N., Lee, J. T. (2019): Efficacy of Bacillus subtilis administered as a direct-fed microorganism in comparison to an antibiotic growth promoter and in diets with low and high DDGS inclusion levels in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, Vol. 28(4), pp. 902-911.
Gaggía F, Mattarelli P, Biavati B 2010: Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Kaur, I.P., Chopra, K., Saina, A. (2002): Probiotics potential pharmaceutical applications. Eur. J. Pharm. Sci., 15, s. 1-9.
Kim, G. B., Seo, Y. M., Kim, C. H., Paik, I. K. (2011): Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora, and immune response of broilers. Poultry Science, Vol. 90(1), pp. 75-82.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Paz, I. C., Almeida, I. C., Vega, L. T., Milbradt, E. L., Borges, M. R., Chaves, G. H. C., Ouros, C. C., Silva, M. I. L., Caldara, F. R., Filho, R L. A. (2019): Productivity and Well-Being of Broiler Chickens Supplemented With Probiotic. Journal of Applied Poultry Research, Vol. 28(4), pp. 930-942.
Ragione, R. M., Newell, D. G., Woodward, M. J. (2005): Bacterial colonization of avian mucosal surfaces. Biology of Growing Animals, Elsevier, Vol. 2, pp. 258-289.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.
Seznam doporučené literatury
Al-Khalaifa, H., Al-Nasser, A., Al-Surayee, T., Al-Kandari, S., Al-Enzi, N., Al-Sharrah, T., Ragheb, G., Al-Qalaf, S., Mohammed,A. (2019): Effect of dietary probiotics and prebiotics on the performance of broiler chickens. Poultry Science, Vol. 98(10), pp. 4465-4479.
Amerah, M. A., Quiles, A., Medel, P., Sánchez, J., Lehtinen, J. M., Gracia, M. I. (2013): Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 3, pp. 55 - 63.
Flores, C. A., Duong, T., Augspurger, N., Lee, J. T. (2019): Efficacy of Bacillus subtilis administered as a direct-fed microorganism in comparison to an antibiotic growth promoter and in diets with low and high DDGS inclusion levels in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, Vol. 28(4), pp. 902-911.
Gaggía F, Mattarelli P, Biavati B 2010: Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. Inter J Food Microb, 141, pp. 15-28.
Hasčík, P., Kačániová, M., Nováková, I., Fikselová, M., Kulíšek, V., Vavrišinová, K., Aarpášová, H. (2009): Effect of Probiotics on Protein Production in Fattening Chicken Meat. Slovak Journal of Animal Science, 42 (1), pp. 22 - 26.
Kaur, I.P., Chopra, K., Saina, A. (2002): Probiotics potential pharmaceutical applications. Eur. J. Pharm. Sci., 15, s. 1-9.
Kim, G. B., Seo, Y. M., Kim, C. H., Paik, I. K. (2011): Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora, and immune response of broilers. Poultry Science, Vol. 90(1), pp. 75-82.
Ohashi, Y., Ushida, K. (2009): Health-beneficial effects of probiotics its mode of action. Animal Science Journal, 80, pp. 361-371.
Paz, I. C., Almeida, I. C., Vega, L. T., Milbradt, E. L., Borges, M. R., Chaves, G. H. C., Ouros, C. C., Silva, M. I. L., Caldara, F. R., Filho, R L. A. (2019): Productivity and Well-Being of Broiler Chickens Supplemented With Probiotic. Journal of Applied Poultry Research, Vol. 28(4), pp. 930-942.
Ragione, R. M., Newell, D. G., Woodward, M. J. (2005): Bacterial colonization of avian mucosal surfaces. Biology of Growing Animals, Elsevier, Vol. 2, pp. 258-289.
Shane, M. S., Trucker, A. L. (2006): Nutritional and Digestive Disordes of Poultry. Nottingham University Press, Cromwell Press Ltd, Trowbridge, England, 166 s.