Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojeného skotu, jejím vlivem na zdraví a reprodukční schopnosti dojnic. V literární části jsou nejen popsány potřeby živin v jednotlivých fázích výživy dojnic, ale také rozdělení krmiv, technologie krmení, složení krmné dávky, aditivní látky a důležité činitele ovlivňující užitkovost a reprodukci dojnic.
Dále se v doporučení pro praxi zaměřuje na tranzitní období a potřebu minerálních látek k udržení vitality před otelením a také po otelení. Zároveň bylo uvedeno, jak je welfare, přesněji stres z přesouvání skupin v tranzitním období schopen snížit příjem krmiva. Pakliže klesne příjem krmiva a dochází ke stresu z přesunu dojnic, dochází k častým reprodukčním a metabolickým onemocněním, jakož jsou mastitidy, metritidy, dislokace slezu a další.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the phase nutrition of dairy cattle and its effects on the health and reproductive abilities of dairy cows. The literary section not only breaks down the nutrient needs in the various stages of dairy cow sustenance, but also the distribution of feed, feeding technology, feed ration composition, additives and important agents influencing the yield and reproduction of dairy cows.
Furthermore, the practice recommendation focuses on the transit period and the need for mineral substances to maintain vitality before calving and even after calving. At the same time, it was stated how welfare, more specifically the stress of moving groups during the transit period, was able to reduce feed intake. When feed intake falls and the stress of moving dairy cows occurs, there are frequent reproductive and metabolic diseases such as mastitis, metritis, sleaze dislocation and more.
Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojeného skotu, jejím vlivem na zdraví a reprodukční schopnosti dojnic. V literární části jsou nejen popsány potřeby živin v jednotlivých fázích výživy dojnic, ale také rozdělení krmiv, technologie krmení, složení krmné dávky, aditivní látky a důležité činitele ovlivňující užitkovost a reprodukci dojnic.
Dále se v doporučení pro praxi zaměřuje na tranzitní období a potřebu minerálních látek k udržení vitality před otelením a také po otelení. Zároveň bylo uvedeno, jak je welfare, přesněji stres z přesouvání skupin v tranzitním období schopen snížit příjem krmiva. Pakliže klesne příjem krmiva a dochází ke stresu z přesunu dojnic, dochází k častým reprodukčním a metabolickým onemocněním, jakož jsou mastitidy, metritidy, dislokace slezu a další.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the phase nutrition of dairy cattle and its effects on the health and reproductive abilities of dairy cows. The literary section not only breaks down the nutrient needs in the various stages of dairy cow sustenance, but also the distribution of feed, feeding technology, feed ration composition, additives and important agents influencing the yield and reproduction of dairy cows.
Furthermore, the practice recommendation focuses on the transit period and the need for mineral substances to maintain vitality before calving and even after calving. At the same time, it was stated how welfare, more specifically the stress of moving groups during the transit period, was able to reduce feed intake. When feed intake falls and the stress of moving dairy cows occurs, there are frequent reproductive and metabolic diseases such as mastitis, metritis, sleaze dislocation and more.
Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím mléčnou produkci, zdravotní stav a schopnosti reprodukce je dostatečná a plnohodnotná výživa.
Problematika ve výživě dojnic se objevuje zejména v období před otelením, při telení, v období puerperia a také v období vrcholu laktace.
Kvůli nesprávnému poměru živin v krmné dávce a nedostatečnému příjmu energie se u dojnic objevují onemocnění, která souvisí s reprodukcí, metabolismem, správnou činností gastrointestinálního traktu a poklesu užitkovosti.
Cílem práce je zpracovat literární přehled zabývající se problematikou fázové výživy dojnic.
V literárním přehledu zpracujte problematiku fázové výživy dojného skotu, dále se zaměřte na kvalitu objemných krmiv a techniky krmení.
Vyhodnoťte fázovou výživu dojnic na základě optimalizace potřeby živin ve vztahu k produkci mléka, krmnou techniku, kvalitu krmiv a navrhněte případná doporučení.
Zásady pro vypracování
Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím mléčnou produkci, zdravotní stav a schopnosti reprodukce je dostatečná a plnohodnotná výživa.
Problematika ve výživě dojnic se objevuje zejména v období před otelením, při telení, v období puerperia a také v období vrcholu laktace.
Kvůli nesprávnému poměru živin v krmné dávce a nedostatečnému příjmu energie se u dojnic objevují onemocnění, která souvisí s reprodukcí, metabolismem, správnou činností gastrointestinálního traktu a poklesu užitkovosti.
Cílem práce je zpracovat literární přehled zabývající se problematikou fázové výživy dojnic.
V literárním přehledu zpracujte problematiku fázové výživy dojného skotu, dále se zaměřte na kvalitu objemných krmiv a techniky krmení.
Vyhodnoťte fázovou výživu dojnic na základě optimalizace potřeby živin ve vztahu k produkci mléka, krmnou techniku, kvalitu krmiv a navrhněte případná doporučení.
Seznam doporučené literatury
BAUMAN D. E. et al. (2003). Nutritional Regulation of Milk Fat Synthesis. Annual rewiew of nutrition, Vol. 23, pp 203-227.
BORREANI G. et al. (2019) Dairy farm management practices and the risk of contamination of tank milk from Clostridium spp. and Paenibacillus spp. Spores in silage, total mixed ration, dairy cow feces, and raw milk. Journal of Dairy Science, Vol. 102, Issue 9, 2019, pp. 8273-8289.
BOUŠKA J. et al. (2006). Chov dojeného skotu. Praha, Profi Press, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
COPPOCK C. E. (1985). Energy Nutrition and Metabolism of the Lactating Cow. Journal of Animal Science, Vol. 68, Issue 12, pp. 3403-3410.
ČERMÁK B. (2000). Výživa a krmení krav. Praha. Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva Zemědělství ČR, 48 s. ISBN 80-7105-203-5.
DOLEŽAL O. et al. (2015). Chov dojeného skotu. Praha, Profi Press, 243 s. ISBN 978-80-86726-70-0.
FOLNOŽIĆ I. et al. (2019) Effects of in-feed clinoptilolite treatment on serum metabolic and antioxidative biomarkers and acute phase response in dairy cows during pregnancy and early lactation, Veterinry Science, Vol. 127, pp. 57-64.
CHASE, L. E., (2015). Feeds, Ration Formulation: Lactation Rations for Dairy Cattle on Dry Lot Systems. Encyclopedia of Dairy Sciences, 2nd Edition, pp. 458-463. ISBN 978-0-12-374407-4.
ZEMAN L. et al. (2006). Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha, Profi Press, 360 s.
Seznam doporučené literatury
BAUMAN D. E. et al. (2003). Nutritional Regulation of Milk Fat Synthesis. Annual rewiew of nutrition, Vol. 23, pp 203-227.
BORREANI G. et al. (2019) Dairy farm management practices and the risk of contamination of tank milk from Clostridium spp. and Paenibacillus spp. Spores in silage, total mixed ration, dairy cow feces, and raw milk. Journal of Dairy Science, Vol. 102, Issue 9, 2019, pp. 8273-8289.
BOUŠKA J. et al. (2006). Chov dojeného skotu. Praha, Profi Press, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
COPPOCK C. E. (1985). Energy Nutrition and Metabolism of the Lactating Cow. Journal of Animal Science, Vol. 68, Issue 12, pp. 3403-3410.
ČERMÁK B. (2000). Výživa a krmení krav. Praha. Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva Zemědělství ČR, 48 s. ISBN 80-7105-203-5.
DOLEŽAL O. et al. (2015). Chov dojeného skotu. Praha, Profi Press, 243 s. ISBN 978-80-86726-70-0.
FOLNOŽIĆ I. et al. (2019) Effects of in-feed clinoptilolite treatment on serum metabolic and antioxidative biomarkers and acute phase response in dairy cows during pregnancy and early lactation, Veterinry Science, Vol. 127, pp. 57-64.
CHASE, L. E., (2015). Feeds, Ration Formulation: Lactation Rations for Dairy Cattle on Dry Lot Systems. Encyclopedia of Dairy Sciences, 2nd Edition, pp. 458-463. ISBN 978-0-12-374407-4.
ZEMAN L. et al. (2006). Výživa a krmení hospodářských zvířat. Praha, Profi Press, 360 s.