Cílem diplomové práce bylo posoudit, jaký vliv mají vybrané demografické faktory, na preference fermentovaných mléčných produktů. Za tímto účelem bylo vytvořeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 278 respondentů (128 mužů a 150 žen). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že nejčastěji konzumovanými produkty jsou polotvrdé a přírodní sýry a jogurty, přičemž nejoblíbenějším jogurtem je klasický bílý jogurt s více než 3 % tuku. Skupina starších respondentů preferovala polotučné sýry, zatímco pro skupinu mladších respondentů nebyla tučnost sýrů zásadní. Nejvíce preferovanou mlékárnou byla Madeta (50 % respondentů). Při výběru produktu byli spotřebitelé nejčastěji ovlivněni cenou a příchutí, přičemž cenou byli ovlivněni více muži a příchutí ženy. Výsledky diplomové práce mohou být přínosné pro lepší informovanost ohledně frekvence konzumace a preference fermentovaných mléčných produktů u českých spotřebitelů.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to assess the influence of selected demographic factors on the preferences of fermented dairy products. For this purpose, a question-naire survey was created, which was attended by 278 respondents (128 men and 150 women). The questionnaire survey revealed that the most frequently consumed prod-ucts are semi-hard and natural cheeses and yoghurts, while the most popular yoghurt is classic white yoghurt with more than 3% fat. The group of older respondents pre-ferred semi-fat cheeses, while the fatness of the cheeses was not essential for the group of younger respondents. The most preferred dairy company was Madeta (50% of respondents). When choosing a product, consumers were most often influenced by price and flavour, while the price influenced more men, and the flavour influenced more women. The results of the diploma thesis can be beneficial for better infor-mation about the frequency of consumption and preference of fermented dairy prod-ucts among Czech consumers.
Cílem diplomové práce bylo posoudit, jaký vliv mají vybrané demografické faktory, na preference fermentovaných mléčných produktů. Za tímto účelem bylo vytvořeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 278 respondentů (128 mužů a 150 žen). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že nejčastěji konzumovanými produkty jsou polotvrdé a přírodní sýry a jogurty, přičemž nejoblíbenějším jogurtem je klasický bílý jogurt s více než 3 % tuku. Skupina starších respondentů preferovala polotučné sýry, zatímco pro skupinu mladších respondentů nebyla tučnost sýrů zásadní. Nejvíce preferovanou mlékárnou byla Madeta (50 % respondentů). Při výběru produktu byli spotřebitelé nejčastěji ovlivněni cenou a příchutí, přičemž cenou byli ovlivněni více muži a příchutí ženy. Výsledky diplomové práce mohou být přínosné pro lepší informovanost ohledně frekvence konzumace a preference fermentovaných mléčných produktů u českých spotřebitelů.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis was to assess the influence of selected demographic factors on the preferences of fermented dairy products. For this purpose, a question-naire survey was created, which was attended by 278 respondents (128 men and 150 women). The questionnaire survey revealed that the most frequently consumed prod-ucts are semi-hard and natural cheeses and yoghurts, while the most popular yoghurt is classic white yoghurt with more than 3% fat. The group of older respondents pre-ferred semi-fat cheeses, while the fatness of the cheeses was not essential for the group of younger respondents. The most preferred dairy company was Madeta (50% of respondents). When choosing a product, consumers were most often influenced by price and flavour, while the price influenced more men, and the flavour influenced more women. The results of the diploma thesis can be beneficial for better infor-mation about the frequency of consumption and preference of fermented dairy prod-ucts among Czech consumers.
Mléko a mléčné výrobky jsou základní potravinou ve výživě člověka. Preference různých druhů mléčných výrobků se však liší v závislosti na demografických faktorech.
Cílem diplomové práce bude vypracovat dotazníkové šetření a posoudit, jakou měrou ovlivňují vybrané demografické faktory výběr fermentovaných mléčných produktů.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktuálního Opatření děkana ZF JU, dle příslušné šablony (http://www.zf.jcu.cz/studium/dokumenty%20pro%20studenty/formulare-a-dokumenty-ke-stazeni/sablony-zaverecnych-praci). Vlastní práce bude členěna dle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání týkající se fermentovaných mléčných produktů, nabídky v tržní síti a faktorů, které ovlivňují preference spotřebitelů získaný studiem nejnovější vědecké a odborné literatury
Cíl práce
Materiál a metodika - charakteristika respondentů, vypracovaný dotazník, popis použitých metod včetně statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Seznamy (použité literatury dle platných citačních zásad, obrázků, tabulek, grafů, zkratek).
Zásady pro vypracování
Mléko a mléčné výrobky jsou základní potravinou ve výživě člověka. Preference různých druhů mléčných výrobků se však liší v závislosti na demografických faktorech.
Cílem diplomové práce bude vypracovat dotazníkové šetření a posoudit, jakou měrou ovlivňují vybrané demografické faktory výběr fermentovaných mléčných produktů.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktuálního Opatření děkana ZF JU, dle příslušné šablony (http://www.zf.jcu.cz/studium/dokumenty%20pro%20studenty/formulare-a-dokumenty-ke-stazeni/sablony-zaverecnych-praci). Vlastní práce bude členěna dle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání týkající se fermentovaných mléčných produktů, nabídky v tržní síti a faktorů, které ovlivňují preference spotřebitelů získaný studiem nejnovější vědecké a odborné literatury
Cíl práce
Materiál a metodika - charakteristika respondentů, vypracovaný dotazník, popis použitých metod včetně statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Seznamy (použité literatury dle platných citačních zásad, obrázků, tabulek, grafů, zkratek).
Seznam doporučené literatury
Bimbo F. et al.: Consumers' acceptance and preferences for nutrition-modified and functional dairy products: A systematic review. Appetite, 2017, 113: 141-154.
Garcia-Burgos M. et al.: New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. J. Funct. Foods, 2020, 72:104059.
Routray W. a Mishra H.N.: Scientific and technical aspects of yogurt aroma and taste: a review. Compr. Rev. Food Sci. F., 2011, 10: 208-220.
Databáze WoS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, Proquest, dostupné na http://www.lib.jcu.cz/
Dokumenty, publikace a informace na internetových portálech http://www.vyzivaspol.cz/, http://www.foodnet.cz/, www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Seznam doporučené literatury
Bimbo F. et al.: Consumers' acceptance and preferences for nutrition-modified and functional dairy products: A systematic review. Appetite, 2017, 113: 141-154.
Garcia-Burgos M. et al.: New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. J. Funct. Foods, 2020, 72:104059.
Routray W. a Mishra H.N.: Scientific and technical aspects of yogurt aroma and taste: a review. Compr. Rev. Food Sci. F., 2011, 10: 208-220.
Databáze WoS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, Proquest, dostupné na http://www.lib.jcu.cz/
Dokumenty, publikace a informace na internetových portálech http://www.vyzivaspol.cz/, http://www.foodnet.cz/, www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.