Ve své bakalářské práci jsem se zabývala stravovacími zvyklostmi u fitness cvičenců. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a zda si respondenti umí správně nakombinovat výživu s jejich fyzickou aktivitou. V teoretické části se zabývám výživou obecně, vysvětlením makroživin a vysvětluji pojem fitness.
Cvičení ve fitness centrech je v dnešní době velmi oblíbené, v souvislosti s tím můžeme řešit stravu a vhodně to kombinovat. V mé práci poskytuji informace, proč je strava při trénincích důležitá. Stanovila jsem si za cíl zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a jak kombinují trénink s výživou. Pro výzkum byla použita kvantitativní metoda formou dotazníku. Výzkumný soubor tvořili respondenti ve věku 20-30 let. Dotazník vyplnilo 111 lidí, z nichž jsem náhodně vylosovala 8 respondentů. Ti mi následně zapsali své týdenní jídelníčky, jež jsem pak hodnotila, zda odpovídají jejich potřebám (např. redukce hmotnosti, přibírání svalové hmoty, zlepšení fyzické kondice atd.). Zjistila jsem, že respondenti dbají na dostatek nezpracovaných potravin, a hodnotím kladně, že strava respondentů je kvalitní, zařazují výběr kvalitních tuků i dostatek vlákniny, ale naopak jsem také zjistila, že v jídelníčcích je nedostatek energie. Je zřejmé, že ten, kdo se fitness cvičení věnuje pravidelně, dbá na stravu, ale pro možnost zobecnění, jestli je tomu skutečně tak, by bylo potřeba větší skupiny lidí a delší doby zkoumání.
K sepsání práce byla použita odborná literatura v knižní podobě, ale také odborné internetové zdroje, které jsou uvedeny níže.
Anotace v angličtině
In my bachelor's thesis, I dealt with the eating habits of fitness practitioners.
The main goal of the work was to find out how fitness practitioners eat and whether the respondents can correctly combine nutrition with their physical activity. In the theoretical part, I deal with nutrition in general, explaining macronutrients and the concept of fitness.
Exercising in fitness centers is very popular these days, in connection with which we can deal with diet and combine it appropriately. In my work, I provide information on why diet is important during training. My goal was to find out how fitness practitioners eat and how they combine training with nutrition. A quantitative method in the form of a questionnaire was used for the research. The research group consisted of respondents aged 20-30. 111 people filled out the questionnaire, from which I randomly selected 8 respondents. They subsequently wrote down their weekly menus, which I evaluated to see if these met their needs (e.g. weight reduction, gaining muscle mass, improving physical condition, etc.).
I found out that the respondents cared of having enough unprocessed food and I also appreciated that the respondents' diet was of high quality, they included a selection of high-quality fats and enough fiber. On the other hand, I also found that there was a lack of energy in the menus. It is obvious that those who engage in regular fitness exercises also pay attention to their diet, but to generalize this presumption to see if it is true, a larger group of people would be needed and they should be examined over a longer period of time.
To write the thesis, professional literature in book form was used, as well as professional Internet resources, which are listed below.
Healthy nutrition, macronutrients, nutrition of sportsmen, fitness, supplementation
Rozsah průvodní práce
60
Jazyk
CZ
Anotace
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala stravovacími zvyklostmi u fitness cvičenců. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a zda si respondenti umí správně nakombinovat výživu s jejich fyzickou aktivitou. V teoretické části se zabývám výživou obecně, vysvětlením makroživin a vysvětluji pojem fitness.
Cvičení ve fitness centrech je v dnešní době velmi oblíbené, v souvislosti s tím můžeme řešit stravu a vhodně to kombinovat. V mé práci poskytuji informace, proč je strava při trénincích důležitá. Stanovila jsem si za cíl zjistit, jak se fitness cvičenci stravují a jak kombinují trénink s výživou. Pro výzkum byla použita kvantitativní metoda formou dotazníku. Výzkumný soubor tvořili respondenti ve věku 20-30 let. Dotazník vyplnilo 111 lidí, z nichž jsem náhodně vylosovala 8 respondentů. Ti mi následně zapsali své týdenní jídelníčky, jež jsem pak hodnotila, zda odpovídají jejich potřebám (např. redukce hmotnosti, přibírání svalové hmoty, zlepšení fyzické kondice atd.). Zjistila jsem, že respondenti dbají na dostatek nezpracovaných potravin, a hodnotím kladně, že strava respondentů je kvalitní, zařazují výběr kvalitních tuků i dostatek vlákniny, ale naopak jsem také zjistila, že v jídelníčcích je nedostatek energie. Je zřejmé, že ten, kdo se fitness cvičení věnuje pravidelně, dbá na stravu, ale pro možnost zobecnění, jestli je tomu skutečně tak, by bylo potřeba větší skupiny lidí a delší doby zkoumání.
K sepsání práce byla použita odborná literatura v knižní podobě, ale také odborné internetové zdroje, které jsou uvedeny níže.
Anotace v angličtině
In my bachelor's thesis, I dealt with the eating habits of fitness practitioners.
The main goal of the work was to find out how fitness practitioners eat and whether the respondents can correctly combine nutrition with their physical activity. In the theoretical part, I deal with nutrition in general, explaining macronutrients and the concept of fitness.
Exercising in fitness centers is very popular these days, in connection with which we can deal with diet and combine it appropriately. In my work, I provide information on why diet is important during training. My goal was to find out how fitness practitioners eat and how they combine training with nutrition. A quantitative method in the form of a questionnaire was used for the research. The research group consisted of respondents aged 20-30. 111 people filled out the questionnaire, from which I randomly selected 8 respondents. They subsequently wrote down their weekly menus, which I evaluated to see if these met their needs (e.g. weight reduction, gaining muscle mass, improving physical condition, etc.).
I found out that the respondents cared of having enough unprocessed food and I also appreciated that the respondents' diet was of high quality, they included a selection of high-quality fats and enough fiber. On the other hand, I also found that there was a lack of energy in the menus. It is obvious that those who engage in regular fitness exercises also pay attention to their diet, but to generalize this presumption to see if it is true, a larger group of people would be needed and they should be examined over a longer period of time.
To write the thesis, professional literature in book form was used, as well as professional Internet resources, which are listed below.
Healthy nutrition, macronutrients, nutrition of sportsmen, fitness, supplementation
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky- Výživa je neoddělitelnou součástí zdravého životního stylu stejně jako pohybová aktivita. Zejména v oblasti fitness je informací o správné výživě nespočet, ovšem ne všechny informace jsou od odborníků a sami cvičenci se v nich nemusí správně orientovat. Výživa i vybraná pohybová aktivita se i v oblasti fitness vždy odvíjejí od cílů, kterých chce cvičící osoba dosáhnout. Hodně lidí ze začátku se neorientuje ve zdravé stravě a ani ve správně provedených cvicích ve fitness centrech, proto se obracejí na nutriční specialisty a trenéry.
Cíl práce
zmapovat, jaké jsou stravovací návyky fitness cvičenců.
zmapovat, jak je vybraná fyzická aktivita kombinována s výživou.
zmapovat znalosti fitness cvičenců v problematice výživy.
Výzkumné otázky
Jaké jsou stravovací návyky fitness cvičenců?
Jak je fyzická aktivita fitness cvičenců kombinována s výživou?
Jaká je znalost fitness cvičenců v problematice výživy?
Metodika práce
studium odborné literatury
tvorba dotazníku
sběr a analýza dat
zhodnocení výsledků a návrh řešení
Pro výzkumné šetření bude využito kvantitativní metody sběru dat. Pro sběr dat bude použit dotazník vlastní konstrukce. Z výzkumného souboru budou náhodně vybráni respondenti, u kterých bude dále vyhodnocený záznam jídelníčku, z hlediska energetického příjmu a příjmu základních makronutrientů. Získané záznamy budou vyhodnocovány v souvislosti se zaměřením konkrétního respondenta (hubnutí, nabírání svalové hmoty, případné zdravotní omezení apod.), zda odpovídají potřebám organismu. Výzkumný soubor budou tvořit cvičenci fitness ve věku 20-30 let, toto věkové rozmezí bývá označováno jako období rané dospělosti. Cvičenci zapojení do výzkumu se v době sběru dat budou fitness věnovat 2-3 roky.
Využití v praxi- Práce bude sloužit jako zdroj informací pro širokou veřejnost o problematice výživy ve fitness. Může poukázat na nejčastější chyby a nedostatky v jídelníčcích fitness cvičenců, ale i na pozitiva kombinace výživy a pohybu.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky- Výživa je neoddělitelnou součástí zdravého životního stylu stejně jako pohybová aktivita. Zejména v oblasti fitness je informací o správné výživě nespočet, ovšem ne všechny informace jsou od odborníků a sami cvičenci se v nich nemusí správně orientovat. Výživa i vybraná pohybová aktivita se i v oblasti fitness vždy odvíjejí od cílů, kterých chce cvičící osoba dosáhnout. Hodně lidí ze začátku se neorientuje ve zdravé stravě a ani ve správně provedených cvicích ve fitness centrech, proto se obracejí na nutriční specialisty a trenéry.
Cíl práce
zmapovat, jaké jsou stravovací návyky fitness cvičenců.
zmapovat, jak je vybraná fyzická aktivita kombinována s výživou.
zmapovat znalosti fitness cvičenců v problematice výživy.
Výzkumné otázky
Jaké jsou stravovací návyky fitness cvičenců?
Jak je fyzická aktivita fitness cvičenců kombinována s výživou?
Jaká je znalost fitness cvičenců v problematice výživy?
Metodika práce
studium odborné literatury
tvorba dotazníku
sběr a analýza dat
zhodnocení výsledků a návrh řešení
Pro výzkumné šetření bude využito kvantitativní metody sběru dat. Pro sběr dat bude použit dotazník vlastní konstrukce. Z výzkumného souboru budou náhodně vybráni respondenti, u kterých bude dále vyhodnocený záznam jídelníčku, z hlediska energetického příjmu a příjmu základních makronutrientů. Získané záznamy budou vyhodnocovány v souvislosti se zaměřením konkrétního respondenta (hubnutí, nabírání svalové hmoty, případné zdravotní omezení apod.), zda odpovídají potřebám organismu. Výzkumný soubor budou tvořit cvičenci fitness ve věku 20-30 let, toto věkové rozmezí bývá označováno jako období rané dospělosti. Cvičenci zapojení do výzkumu se v době sběru dat budou fitness věnovat 2-3 roky.
Využití v praxi- Práce bude sloužit jako zdroj informací pro širokou veřejnost o problematice výživy ve fitness. Může poukázat na nejčastější chyby a nedostatky v jídelníčcích fitness cvičenců, ale i na pozitiva kombinace výživy a pohybu.
Seznam doporučené literatury
FOŘT, P., 1998. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky. ISBN 80-86462-21-8.
CLARK, N., 2014. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-4655-5.
MACH, I., BORKOVEC, J., 2013. Výživa pro fitness a kulturistiku. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4618-0.
KOMPRDA, T., 2009. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi CZ. ISBN 978-80-87156-41-4.
KUNOVÁ, V., 2011. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
Seznam doporučené literatury
FOŘT, P., 1998. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky. ISBN 80-86462-21-8.
CLARK, N., 2014. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-4655-5.
MACH, I., BORKOVEC, J., 2013. Výživa pro fitness a kulturistiku. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4618-0.
KOMPRDA, T., 2009. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi CZ. ISBN 978-80-87156-41-4.
KUNOVÁ, V., 2011. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.