Bakalářská práce s názvem "Laktózová intolerance a zařazování mléčných výrobků do jídelníčku" je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá problematikou laktózové intolerance, vápníkem, pojednává o významu mléka a mléčných výrobků ve stravě a také se věnuje dietnímu řešení. Praktická část je zaměřena na všeobecnou informovanost osob s diagnostikovanou laktózovou intolerancí, zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku a jejich vyhodnocení.
Cílem bylo zmapovat zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku u pacientů s laktózovou intolerancí a zhodnotit, zda je jídelníček pacientů s laktózovou intolerancí adekvátní z hlediska příjmu energie, makroživin a vápníku.
Výzkum byl realizován kvantitativní metodou pomocí dotazníku. Respondenty, osoby s diagnostikovanou laktózovou intolerancí, jsem získala pomocí lékařů a nutričních terapeutů, ale i mnou osobně v průběhu praxí. Dále jsem vyhodnocovala týdenní zápisy jídelníčků pomocí programu Nutriservis Professional.
Ze získaných dat jsem zjistila, že pacienti s laktózovou intolerancí zařazují do stravy mléko a mléčné výrobky ojediněle. Jejich bezlaktózové varianty jsou do jídelníčku zařazovány častěji, avšak z průzkumu bylo zjištěno, že více preferují rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků. U vybraných respondentů nebylo dosahováno doporučeného příjmu vápníku, pokud vápník nesuplementují. Příjem vápníku ze stravy dosahuje v průměru 394 mg/den. U více než poloviny respondentů není dosaženo požadovaného příjmu energie, makronutrientů ani vápníku.
Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro pacienty s laktózovou intolerancí, případně pro studenty zajímající se o tuto problematiku, odborníky i pro širokou veřejnost. Poukazuje na nedostatky v jídelníčcích pacientů s laktózovou intolerancí.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis entitled "Lactose intolerance and the inclusion of dairy products in the diet" is divided into two parts. The theoretical part deals with the issue of lactose intolerance, calcium, discusses the importance of milk and dairy products in the diet and also deals with dietary solutions. The practical part is focused on the general awareness of people diagnosed with lactose intolerance, the inclusion of milk and dairy products in the diet and their evaluation.
The aim is to map the inclusion of milk and dairy products in the diet of patients with lactose intolerance and to evaluate whether the diet of patients with lactose intolerance is adequate in terms of energy, macronutrient and calcium intake.
The research is carried out using a quantitative method using a questionnaire. I obtained respondents, people diagnosed with lactose intolerance, with the help of doctors and nutrition therapists, but also with me personally during the internships. I also evaluated weekly menu entries using by Nutriservis Professional.
From the obtained data, I found out that patients with lactose intolerance include milk and dairy products in the diet sporadically. Their lactose-free variants are included in the diet more often, but the survey found that they prefer plant alternatives to milk and dairy products. The recommended calcium intake was not achieved in selected respondents if they do not supplement calcium. Dietary calcium intake averages 394 mg/day. More than half of the respondents do not achieve the required intake of energy, macronutrients or calcium.
This bachelor's thesis can serve as a source of information for patients with lactose intolerance, or for students interested in this issue, professionals and the general public. It points to deficiencies in the diets of patients with lactose intolerance.
Bakalářská práce s názvem "Laktózová intolerance a zařazování mléčných výrobků do jídelníčku" je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá problematikou laktózové intolerance, vápníkem, pojednává o významu mléka a mléčných výrobků ve stravě a také se věnuje dietnímu řešení. Praktická část je zaměřena na všeobecnou informovanost osob s diagnostikovanou laktózovou intolerancí, zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku a jejich vyhodnocení.
Cílem bylo zmapovat zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku u pacientů s laktózovou intolerancí a zhodnotit, zda je jídelníček pacientů s laktózovou intolerancí adekvátní z hlediska příjmu energie, makroživin a vápníku.
Výzkum byl realizován kvantitativní metodou pomocí dotazníku. Respondenty, osoby s diagnostikovanou laktózovou intolerancí, jsem získala pomocí lékařů a nutričních terapeutů, ale i mnou osobně v průběhu praxí. Dále jsem vyhodnocovala týdenní zápisy jídelníčků pomocí programu Nutriservis Professional.
Ze získaných dat jsem zjistila, že pacienti s laktózovou intolerancí zařazují do stravy mléko a mléčné výrobky ojediněle. Jejich bezlaktózové varianty jsou do jídelníčku zařazovány častěji, avšak z průzkumu bylo zjištěno, že více preferují rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků. U vybraných respondentů nebylo dosahováno doporučeného příjmu vápníku, pokud vápník nesuplementují. Příjem vápníku ze stravy dosahuje v průměru 394 mg/den. U více než poloviny respondentů není dosaženo požadovaného příjmu energie, makronutrientů ani vápníku.
Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro pacienty s laktózovou intolerancí, případně pro studenty zajímající se o tuto problematiku, odborníky i pro širokou veřejnost. Poukazuje na nedostatky v jídelníčcích pacientů s laktózovou intolerancí.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis entitled "Lactose intolerance and the inclusion of dairy products in the diet" is divided into two parts. The theoretical part deals with the issue of lactose intolerance, calcium, discusses the importance of milk and dairy products in the diet and also deals with dietary solutions. The practical part is focused on the general awareness of people diagnosed with lactose intolerance, the inclusion of milk and dairy products in the diet and their evaluation.
The aim is to map the inclusion of milk and dairy products in the diet of patients with lactose intolerance and to evaluate whether the diet of patients with lactose intolerance is adequate in terms of energy, macronutrient and calcium intake.
The research is carried out using a quantitative method using a questionnaire. I obtained respondents, people diagnosed with lactose intolerance, with the help of doctors and nutrition therapists, but also with me personally during the internships. I also evaluated weekly menu entries using by Nutriservis Professional.
From the obtained data, I found out that patients with lactose intolerance include milk and dairy products in the diet sporadically. Their lactose-free variants are included in the diet more often, but the survey found that they prefer plant alternatives to milk and dairy products. The recommended calcium intake was not achieved in selected respondents if they do not supplement calcium. Dietary calcium intake averages 394 mg/day. More than half of the respondents do not achieve the required intake of energy, macronutrients or calcium.
This bachelor's thesis can serve as a source of information for patients with lactose intolerance, or for students interested in this issue, professionals and the general public. It points to deficiencies in the diets of patients with lactose intolerance.
1. Současný stav dané problematiky: Laktózová intolerance je souborem příznaků, které se projevují u vybrané skupiny osob se sníženou produkcí enzymu laktáza v tenkém střevě. Za takových okolností se mohou objevovat gastrointestinální obtíže. V případě diagnózy laktózové intolerance není nutné se všem mléčným výrobkům vyhýbat. Jsou totiž zdrojem dobře využitelného vápníku, vitamínů, minerálních látek, dobře stravitelných bílkovin a probiotických bakterií. Vyřazením z jídelníčku dojde tedy k ochuzení stravy o tyto významné látky a snížení pestrosti jídelníčku.
2. Cíl práce: 1. Zmapovat zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku u pacientů s laktózovou intolerancí.
2. Zhodnotit, zda je jídelníček pacientů s laktózovou intolerancí adekvátní z hlediska příjmu energie, makroživin a vápníku.
3. Výzkumné otázky: 1. Jak pacienti s laktózovou intolerancí zařazují mléko a mléčné výrobky do svého jídelníčku?
2. Jak jídelníčky pacientů s laktózovou intolerancí odpovídají jejich potřebě z hlediska příjmu energie, makronutrientů a vápníku?
4. Popis metodiky: Bude použita kvantitativní výzkumná metoda, data budou získávána pomocí dotazníku vlastní konstrukce. Respondenti budou dále zapisovat svůj jídelníček pro možnost následného hodnocení. Výzkumný soubor budou tvořit respondenti ve věku 18-65 let s diagnostikovanou laktózovou intolerancí.
5. Předpokládané využití v praxi: Práce může sloužit jako zdroj informací pro pacienty s laktózovou intolerancí, případně pro studenty zajímající se o tuto problematiku. Může poukázat na nedostatky v jídelníčcích pacientů s laktózovou intolerancí.
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky: Laktózová intolerance je souborem příznaků, které se projevují u vybrané skupiny osob se sníženou produkcí enzymu laktáza v tenkém střevě. Za takových okolností se mohou objevovat gastrointestinální obtíže. V případě diagnózy laktózové intolerance není nutné se všem mléčným výrobkům vyhýbat. Jsou totiž zdrojem dobře využitelného vápníku, vitamínů, minerálních látek, dobře stravitelných bílkovin a probiotických bakterií. Vyřazením z jídelníčku dojde tedy k ochuzení stravy o tyto významné látky a snížení pestrosti jídelníčku.
2. Cíl práce: 1. Zmapovat zařazování mléka a mléčných výrobků do jídelníčku u pacientů s laktózovou intolerancí.
2. Zhodnotit, zda je jídelníček pacientů s laktózovou intolerancí adekvátní z hlediska příjmu energie, makroživin a vápníku.
3. Výzkumné otázky: 1. Jak pacienti s laktózovou intolerancí zařazují mléko a mléčné výrobky do svého jídelníčku?
2. Jak jídelníčky pacientů s laktózovou intolerancí odpovídají jejich potřebě z hlediska příjmu energie, makronutrientů a vápníku?
4. Popis metodiky: Bude použita kvantitativní výzkumná metoda, data budou získávána pomocí dotazníku vlastní konstrukce. Respondenti budou dále zapisovat svůj jídelníček pro možnost následného hodnocení. Výzkumný soubor budou tvořit respondenti ve věku 18-65 let s diagnostikovanou laktózovou intolerancí.
5. Předpokládané využití v praxi: Práce může sloužit jako zdroj informací pro pacienty s laktózovou intolerancí, případně pro studenty zajímající se o tuto problematiku. Může poukázat na nedostatky v jídelníčcích pacientů s laktózovou intolerancí.
Seznam doporučené literatury
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-478-0.
SVAČINA, Š., c2010. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén. ISBN 978-80-7262-676-2.
SVAČINA, Š., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6.
KOHOUT, P., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-727-9.
Seznam doporučené literatury
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
STRÁNSKÝ, M., PECHAN, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-478-0.
SVAČINA, Š., c2010. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén. ISBN 978-80-7262-676-2.
SVAČINA, Š., 2008. Klinická dietologie. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2256-6.
KOHOUT, P., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny: pro studijní program Nutriční terapeut. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-727-9.