Bakalářská práce na téma Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů má za cíl zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů a zároveň porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny respondentů s pevně daným jídelníčkem a u skupiny respondentů s libovolným jídelníčkem. Teoretická část se zabývá výživou ve sportu a extrémními překážkovými závody. Pro výzkum byla využita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor byl tvořen dvěma skupinami po dvou lidech ve věku 20 až 42 let. Každou dvojici pak tvořila jedna žena a jeden muž. Všichni čtyři respondenti byli dlouholetými aktivními sportovci. Jedna skupina se stravovala dle libovolného jídelníčku, který celý měsíc zapisovala a druhá skupina měla pevně daný jídelníček vytvořený v programu Nutriservis Professional, který striktně dodržovala. Celý výzkum trval jeden měsíc a na začátku i na konci byli respondenti měřeni na přístroji InBody a zároveň byli podrobeni fyzickým testům. Během výzkumu měli respondenti dvakrát týdně společný trénink a dále pak shodné individuální tréninky, aby se minimalizovaly rozdíly v přípravě. Záměrem této bakalářské práce je poukázat na důležitost správné výživy při přípravě na extrémní překážkové závody. Z výsledků výzkumu je zřejmé, že respondenti s pevně daným jídelníčkem měli na konci opravdu lepší výsledky. Tato práce by v budoucnu mohla být užitečná při přípravě závodníků na extrémní překážkové závody. Práce čerpá z odborné literatury dostupné pro toto téma.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis named Nutrition and its effect on the performance of extreme obstacle course racers aims to find out what effect nutrition has on the performance of extreme obstacle course racers and compares the change of the performance in the group of respondents with a fixed eating plan and in the group of respondents with no special eating plan. The theoretical part deals with the nutrition in sport and extreme obstacle races. For the research a quantitative method was used. The research file was made of two groups with two people in each group. The age of respondents was between 20 and 42 years. Each group consisted of one man and one woman. All four respondents were active athletes. One group had no special eating plan and respondents wrote down everything what they ate during the whole month and the other group had a fixed eating plan made in Nutriservis Professional program which respondents strictly followed. The whole research lasted one month and all respondents were tested on InBody device at the beginning and at the end of the research. They also took part in physical tests. During the research respondents had common trainings twice a week and then they had the same individual trainings to minimize differences in the preparation. The aim of this bachelor thesis is to point out the importance of nutrition in the preparation for extreme obstacle races. Results of the research definitely show that respondents with the fixed eating plan had really better results in the end of the research. In the future this thesis could be useful in the preparation of racers for extreme obstacle races. This assignment is based on professional literature available on this topic.
nutrition of athletes, healthy nutrition, racers of extreme obstacle races, extreme obstacle races, performance of athletes, training
Rozsah průvodní práce
68 s. (104 534 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce na téma Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů má za cíl zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů a zároveň porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny respondentů s pevně daným jídelníčkem a u skupiny respondentů s libovolným jídelníčkem. Teoretická část se zabývá výživou ve sportu a extrémními překážkovými závody. Pro výzkum byla využita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor byl tvořen dvěma skupinami po dvou lidech ve věku 20 až 42 let. Každou dvojici pak tvořila jedna žena a jeden muž. Všichni čtyři respondenti byli dlouholetými aktivními sportovci. Jedna skupina se stravovala dle libovolného jídelníčku, který celý měsíc zapisovala a druhá skupina měla pevně daný jídelníček vytvořený v programu Nutriservis Professional, který striktně dodržovala. Celý výzkum trval jeden měsíc a na začátku i na konci byli respondenti měřeni na přístroji InBody a zároveň byli podrobeni fyzickým testům. Během výzkumu měli respondenti dvakrát týdně společný trénink a dále pak shodné individuální tréninky, aby se minimalizovaly rozdíly v přípravě. Záměrem této bakalářské práce je poukázat na důležitost správné výživy při přípravě na extrémní překážkové závody. Z výsledků výzkumu je zřejmé, že respondenti s pevně daným jídelníčkem měli na konci opravdu lepší výsledky. Tato práce by v budoucnu mohla být užitečná při přípravě závodníků na extrémní překážkové závody. Práce čerpá z odborné literatury dostupné pro toto téma.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis named Nutrition and its effect on the performance of extreme obstacle course racers aims to find out what effect nutrition has on the performance of extreme obstacle course racers and compares the change of the performance in the group of respondents with a fixed eating plan and in the group of respondents with no special eating plan. The theoretical part deals with the nutrition in sport and extreme obstacle races. For the research a quantitative method was used. The research file was made of two groups with two people in each group. The age of respondents was between 20 and 42 years. Each group consisted of one man and one woman. All four respondents were active athletes. One group had no special eating plan and respondents wrote down everything what they ate during the whole month and the other group had a fixed eating plan made in Nutriservis Professional program which respondents strictly followed. The whole research lasted one month and all respondents were tested on InBody device at the beginning and at the end of the research. They also took part in physical tests. During the research respondents had common trainings twice a week and then they had the same individual trainings to minimize differences in the preparation. The aim of this bachelor thesis is to point out the importance of nutrition in the preparation for extreme obstacle races. Results of the research definitely show that respondents with the fixed eating plan had really better results in the end of the research. In the future this thesis could be useful in the preparation of racers for extreme obstacle races. This assignment is based on professional literature available on this topic.
nutrition of athletes, healthy nutrition, racers of extreme obstacle races, extreme obstacle races, performance of athletes, training
Zásady pro vypracování
1. Stav problematiky V dnešní době jsou extrémní překážkové běhy velice populární a mnoho lidí si je jde zkusit bez jakékoli předchozí zkušenosti a přípravy. Často taková zkušenost končí zraněním nebo nedokončením závodu. Tito lidé si ale neuvědomují, že na vině není pouze špatná fyzická příprava, ale i špatná příprava v rámci stravování. Mnoho lidí totiž neklade důraz na výživu při sportu. Mezi nezkušenými závodníky panuje domněnka, že strava ve sportu nehraje důležitou roli. Často poté dochází ke snížení výkonu.
2. Cíl práce
1. Zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů. 2. Porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny s pevně daným jídelníčkem a skupiny s libovolným jídelníčkem.
3. Výzkumné otázky
1. Jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů? 2. Jak se změnila výkonnost u skupiny s pevně daným jídelníčkem?
3. Jak se změnila výkonnost u skupiny s libovolným jídelníčkem?
4.Popis metodiky Pro výzkum bude použita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor bude tvořen dvěma skupinami respondentů. Respondenti budou rozděleni podle jídelníčku, ten bude buď pevně daný a dodržovaný, nebo zcela libovolný. Na začátku i na konci výzkumu budou účastníci výzkumu měřeni na přístroji inBody. Zároveň budou na začátku i na konci výzkumu podrobeni fyzickým testům. Jídelníčky pro skupinu s pevně daným jídelníčkem budou tvořeny v aplikaci Nutriservis. Ve skupině s libovolným stravováním budou respondenti zaznamenávat svůj jídelníček.
5.Využití v praxi Zjištěná data mohou být využita při přípravě na extrémní překážkové závody. Může být zároveň poukázáno na vliv výživy na výkonnost jedinců. Výsledky může využít také široká veřejnost, která se zajímá o zkoumanou problematiku.
Zásady pro vypracování
1. Stav problematiky V dnešní době jsou extrémní překážkové běhy velice populární a mnoho lidí si je jde zkusit bez jakékoli předchozí zkušenosti a přípravy. Často taková zkušenost končí zraněním nebo nedokončením závodu. Tito lidé si ale neuvědomují, že na vině není pouze špatná fyzická příprava, ale i špatná příprava v rámci stravování. Mnoho lidí totiž neklade důraz na výživu při sportu. Mezi nezkušenými závodníky panuje domněnka, že strava ve sportu nehraje důležitou roli. Často poté dochází ke snížení výkonu.
2. Cíl práce
1. Zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů. 2. Porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny s pevně daným jídelníčkem a skupiny s libovolným jídelníčkem.
3. Výzkumné otázky
1. Jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů? 2. Jak se změnila výkonnost u skupiny s pevně daným jídelníčkem?
3. Jak se změnila výkonnost u skupiny s libovolným jídelníčkem?
4.Popis metodiky Pro výzkum bude použita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor bude tvořen dvěma skupinami respondentů. Respondenti budou rozděleni podle jídelníčku, ten bude buď pevně daný a dodržovaný, nebo zcela libovolný. Na začátku i na konci výzkumu budou účastníci výzkumu měřeni na přístroji inBody. Zároveň budou na začátku i na konci výzkumu podrobeni fyzickým testům. Jídelníčky pro skupinu s pevně daným jídelníčkem budou tvořeny v aplikaci Nutriservis. Ve skupině s libovolným stravováním budou respondenti zaznamenávat svůj jídelníček.
5.Využití v praxi Zjištěná data mohou být využita při přípravě na extrémní překážkové závody. Může být zároveň poukázáno na vliv výživy na výkonnost jedinců. Výsledky může využít také široká veřejnost, která se zajímá o zkoumanou problematiku.
Seznam doporučené literatury
DE SENA, Joe a Jeff O CONNELL. Spartan: jak překonávat překážky a dosáhnout v životě maximálního úspěchu. Přeložil Lenka BERANOVÁ. Brno: BizBooks, 2015. ISBN 978-80-265-0403-0.
DE SENA, Joe a John DURANT. Spartan ve formě: 30denní tréninkový plán k proměně těla i mysli. Přeložil Hana JEŽKOVÁ. Brno: BizBooks, 2018. ISBN 978-80-265-0788-8.
Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, 2019. Medicus. ISBN isbn978-80-88129-44-8.
Seznam doporučené literatury
DE SENA, Joe a Jeff O CONNELL. Spartan: jak překonávat překážky a dosáhnout v životě maximálního úspěchu. Přeložil Lenka BERANOVÁ. Brno: BizBooks, 2015. ISBN 978-80-265-0403-0.
DE SENA, Joe a John DURANT. Spartan ve formě: 30denní tréninkový plán k proměně těla i mysli. Přeložil Hana JEŽKOVÁ. Brno: BizBooks, 2018. ISBN 978-80-265-0788-8.
Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, 2019. Medicus. ISBN isbn978-80-88129-44-8.