V mé bakalářské práci se zabývám jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, diabetem mellitem. Teoretická část obsahuje historická fakta, informace o anatomii pankreatu, epidemiologickou charakteristiku, typy diabetu, dále diagnostiku, léčbu a komplikace tohoto onemocnění. V části zabývající se výživou se věnuji makroelementům a mikroelementům nacházejícím se ve výživě diabetika, glykemickému indexu, doporučením pro diabetiky a stěžejnímu tématu mé bakalářské páce, náhradním sladidlům. V praktické části se zabývám výrovou dvou druhů ovocných sorbetů (jahodový a malinový)s přidáním umělého sladidla - sukralózy. Tato zmrzlina je ve výzkumu testována na pěti zdravých dobrovolnících a pěti dobrovolnících s diabetem 1. i 2. typu v porovnání s jahodovým a malinovým sorbetem. Výsledkem výzkumu je zjištění, jak ovlivní jednotlivé druhy zmrzlin glykemickou křivku u zdravých dobrovolníků a dobrovolníků s diabetem.
Anotace v angličtině
In my bachelor thesis I deal with one of the most common diseases of civilization, diabetes mellitus. The theoretical part contains historical facts, information about anatomy of the pankreas, epidemiological characteristics and types of diabetes, as well as diagnosis, treatment and complications of this disease. In the part dealing with nutrition, I deal with macronutrients and micronutrients found in diabetic nutrition, glycemic index, recommendations for diabetics and the main topic of my bachelor thesis, sweeteners. In the practical part I deal with the production of two types of fruit sorbets (strawberry and raspberry) with the addition of artificial sweetener - sucralose. This ice cream is tested on five healthy volunteers and five volunteers with 1. and 2,. type of diabetes compared to strawberry and raspberry sorbet with sugar. The result of the research is to found out how individual types of the ice cream affect the glycemic curve of healthy volunteers and volunteers with diabetes.
V mé bakalářské práci se zabývám jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, diabetem mellitem. Teoretická část obsahuje historická fakta, informace o anatomii pankreatu, epidemiologickou charakteristiku, typy diabetu, dále diagnostiku, léčbu a komplikace tohoto onemocnění. V části zabývající se výživou se věnuji makroelementům a mikroelementům nacházejícím se ve výživě diabetika, glykemickému indexu, doporučením pro diabetiky a stěžejnímu tématu mé bakalářské páce, náhradním sladidlům. V praktické části se zabývám výrovou dvou druhů ovocných sorbetů (jahodový a malinový)s přidáním umělého sladidla - sukralózy. Tato zmrzlina je ve výzkumu testována na pěti zdravých dobrovolnících a pěti dobrovolnících s diabetem 1. i 2. typu v porovnání s jahodovým a malinovým sorbetem. Výsledkem výzkumu je zjištění, jak ovlivní jednotlivé druhy zmrzlin glykemickou křivku u zdravých dobrovolníků a dobrovolníků s diabetem.
Anotace v angličtině
In my bachelor thesis I deal with one of the most common diseases of civilization, diabetes mellitus. The theoretical part contains historical facts, information about anatomy of the pankreas, epidemiological characteristics and types of diabetes, as well as diagnosis, treatment and complications of this disease. In the part dealing with nutrition, I deal with macronutrients and micronutrients found in diabetic nutrition, glycemic index, recommendations for diabetics and the main topic of my bachelor thesis, sweeteners. In the practical part I deal with the production of two types of fruit sorbets (strawberry and raspberry) with the addition of artificial sweetener - sucralose. This ice cream is tested on five healthy volunteers and five volunteers with 1. and 2,. type of diabetes compared to strawberry and raspberry sorbet with sugar. The result of the research is to found out how individual types of the ice cream affect the glycemic curve of healthy volunteers and volunteers with diabetes.
1. Současný stav dané problematiky v současnosti je nízké zásobení trhu tímto produktem. Diabetici tak většinou nemají stejnou možnost uspokojit požitek jako zdravá populace, pokud tedy nejsou zvyklí porušovat dietní zásady pro diabetickou dietu. Mezi diabetiky je velké množství dětských pacientů, kteří jsou často smutní, pokud nemohou dostat to, co jejich kamarádi (vlastní zkušenost brigáda v cukrárně). Dalším problémem je neustálé zvyšování počtu diabetiků (a to hlavně 2. typu).
2. Cíl práce
1) Vyrobit zmrzlinu pro diabetiky s nízkým glykemickým indexem.
2) Zjistit hladinu glykémie u diabetiků i zdravých respondentů po požití vzorku zmrzliny v závislosti na množství a na základě dalších informací získaných od respondenta (BMI, věk, typ DM).
3. Hypotézy/výzkumné otázky:
Jaká bude kalorická hodnota zmrzliny s umělým sladidlem?
Bude glykemický index u zmrzliny s umělým sladidlem nižší než u zmrzliny slazené bílým cukrem?
Jaká bude hladina glykémie po požití zmrzliny s umělým sladidlem u zdravé populace a u diabetiků?
4. Popis metodiky výroba zmrzliny s nízkým glykemickým indexem dle vlastní receptury. Vzorky zmrzliny před podáním respondentům budou vyhodnoceny certifikovanou laboratoří. Zmrzlina bude následně podána jak zdravým lidem, tak diabetikům. Před i po požití produktu bude respondentům změřena glykémie. Výsledky glykémie budou u jednotlivých respondentů zaznamenány ve formě glykemické křivky. Výživové hodnoty zmrzliny budou vyhodnoceny v programu Nutriservis.
5. Předpokládané využití práce v praxi: provozovna, ve které se výzkum uskuteční, bude mít díky této práci možnost zmrzlinu vyrábět.
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky v současnosti je nízké zásobení trhu tímto produktem. Diabetici tak většinou nemají stejnou možnost uspokojit požitek jako zdravá populace, pokud tedy nejsou zvyklí porušovat dietní zásady pro diabetickou dietu. Mezi diabetiky je velké množství dětských pacientů, kteří jsou často smutní, pokud nemohou dostat to, co jejich kamarádi (vlastní zkušenost brigáda v cukrárně). Dalším problémem je neustálé zvyšování počtu diabetiků (a to hlavně 2. typu).
2. Cíl práce
1) Vyrobit zmrzlinu pro diabetiky s nízkým glykemickým indexem.
2) Zjistit hladinu glykémie u diabetiků i zdravých respondentů po požití vzorku zmrzliny v závislosti na množství a na základě dalších informací získaných od respondenta (BMI, věk, typ DM).
3. Hypotézy/výzkumné otázky:
Jaká bude kalorická hodnota zmrzliny s umělým sladidlem?
Bude glykemický index u zmrzliny s umělým sladidlem nižší než u zmrzliny slazené bílým cukrem?
Jaká bude hladina glykémie po požití zmrzliny s umělým sladidlem u zdravé populace a u diabetiků?
4. Popis metodiky výroba zmrzliny s nízkým glykemickým indexem dle vlastní receptury. Vzorky zmrzliny před podáním respondentům budou vyhodnoceny certifikovanou laboratoří. Zmrzlina bude následně podána jak zdravým lidem, tak diabetikům. Před i po požití produktu bude respondentům změřena glykémie. Výsledky glykémie budou u jednotlivých respondentů zaznamenány ve formě glykemické křivky. Výživové hodnoty zmrzliny budou vyhodnoceny v programu Nutriservis.
5. Předpokládané využití práce v praxi: provozovna, ve které se výzkum uskuteční, bude mít díky této práci možnost zmrzlinu vyrábět.
Seznam doporučené literatury
KUDLOVÁ, P., 2015. Ošetřovatelství v diabetologii. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, ISBN 978-80-247-5367-6.
NEUMANN, D. et al., 2017. Flexibilní léčba Diabetes mellitus 1. typu postupy pro MDI a CSII. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, ISBN 978-80-204-4372-4.
PERUŠIČOVÁ, J., 2014. Diabetes mellitus a endokrinologie průvodce každodenní praxi. 1. vydání. Praha: Maxdorf, ISBN 978-80-734-5400-5.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné vydání. České Budějovice: ZSF JČU, ISBN 978-80-7394-478-0.
VELEMÍNSKÝ, M.. et al., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny. 1. vydání. České Budějovice: ZSF JČU, ISBN 978-80-7394-727-9.
Seznam doporučené literatury
KUDLOVÁ, P., 2015. Ošetřovatelství v diabetologii. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, ISBN 978-80-247-5367-6.
NEUMANN, D. et al., 2017. Flexibilní léčba Diabetes mellitus 1. typu postupy pro MDI a CSII. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, ISBN 978-80-204-4372-4.
PERUŠIČOVÁ, J., 2014. Diabetes mellitus a endokrinologie průvodce každodenní praxi. 1. vydání. Praha: Maxdorf, ISBN 978-80-734-5400-5.
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné vydání. České Budějovice: ZSF JČU, ISBN 978-80-7394-478-0.
VELEMÍNSKÝ, M.. et al., 2019. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny. 1. vydání. České Budějovice: ZSF JČU, ISBN 978-80-7394-727-9.