Bakalářská práce Výživa dojnic v tranzitním období se zabývá výživou dojnic v peripartálním období s důrazem na prevenci vzniku metabolických poruch. Zjednodušeně jsou zde popsána základní krmiva využívána k výživě dojnic. Charakteristika základních živin. Fázová výživa a metabolické poruchy způsobené vlivem špatné výživy. Vlastní práce byla založena na získání informací z pěti zemědělský podniků. Byly získávány informace o krmné dávce, způsobu ustájení, technice výživy a výskytu metabolických poruch. Ze získaných informací lze říct, že ve většině z vybraných podniků volí správné metody a postupy při krmení dojnic v tranzitním období. U dvou podniků pak byly zjištěny nedostatky zakládající se na nedostatečné znalosti živinového složení krmiv a v jednom případě nevyrovnaná krmná dávka. V žádném z vybraných podniků nejsou vážné potíže týkající se metabolických poruch.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis Nutrition of dairy cows in the transition period deals with the nutrition of dairy cows in the peripartum period with emphasis on the prevention of metabolic disorders. The basic feeds used for the nutrition of dairy cows are described from a single-souled perspective. Characteristics of essential nutrients. Phasic nutrition and metabolic disorders caused by poor nutrition. The actual work was based on information obtained from five farms. Information was obtained on feed ration, housing method, feeding technique and incidence of metabolic disorders. From the information obtained, it can be said that most of the selected farms choose the right methods and practices in feeding dairy cows in transit. However, deficiencies were found in two holdings based on a lack of knowledge of the nutrient composition of the feed and in one case an unbalanced ration. There are no serious problems related to metabolic disorders in any of the selected holdings.
Klíčová slova
výživa, dojnice, tranzitní období, metabolické poruchy
Bakalářská práce Výživa dojnic v tranzitním období se zabývá výživou dojnic v peripartálním období s důrazem na prevenci vzniku metabolických poruch. Zjednodušeně jsou zde popsána základní krmiva využívána k výživě dojnic. Charakteristika základních živin. Fázová výživa a metabolické poruchy způsobené vlivem špatné výživy. Vlastní práce byla založena na získání informací z pěti zemědělský podniků. Byly získávány informace o krmné dávce, způsobu ustájení, technice výživy a výskytu metabolických poruch. Ze získaných informací lze říct, že ve většině z vybraných podniků volí správné metody a postupy při krmení dojnic v tranzitním období. U dvou podniků pak byly zjištěny nedostatky zakládající se na nedostatečné znalosti živinového složení krmiv a v jednom případě nevyrovnaná krmná dávka. V žádném z vybraných podniků nejsou vážné potíže týkající se metabolických poruch.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis Nutrition of dairy cows in the transition period deals with the nutrition of dairy cows in the peripartum period with emphasis on the prevention of metabolic disorders. The basic feeds used for the nutrition of dairy cows are described from a single-souled perspective. Characteristics of essential nutrients. Phasic nutrition and metabolic disorders caused by poor nutrition. The actual work was based on information obtained from five farms. Information was obtained on feed ration, housing method, feeding technique and incidence of metabolic disorders. From the information obtained, it can be said that most of the selected farms choose the right methods and practices in feeding dairy cows in transit. However, deficiencies were found in two holdings based on a lack of knowledge of the nutrient composition of the feed and in one case an unbalanced ration. There are no serious problems related to metabolic disorders in any of the selected holdings.
Klíčová slova
výživa, dojnice, tranzitní období, metabolické poruchy
Dosažení maximální produkce mléka za laktační období souvisí se zvládnutím výživy dojnic již v období před porodem.
Tranzitní období, zhruba tři týdny před a tři týdny po porodu, znamená pro dojnici řadu změn spojených s hormonálními a metabolickými změnami probíhajícími v jejich těle. Dochází k rychlému nárůstu plodu, obnově buněk mléčných tkání vemene, ke změnám dochází i v bachorovém epitelu. Nevhodné strategie výživy během tohoto období se odrazí v nižší produkci mléka, ale také v četnějším výskytu zdravotních a metabolických poruch jako jsou mléčná horečka, zadržení placenty, dislokace slezu nebo ketóza.
Cílem bakalářské práce je zpracování problematiky zabývající se výživou dojnic v tranzitním období.
V literárním přehledu vypracujte přehled současného stavu poznání zadané sledované problematiky na základě studia odborné a vědecké literatury.
Zhodnoťte možné negativní dopady nevhodné výživy z pohledu následné produkce mléka ale i z hlediska zdravotního stavu dojnic.
Zaměřte se též na minerální výživu v tranzitním období a možnost použití aniontových solí.
V závěru porovnejte výživovou strategii ve vybraných podnicích a navrhněte možnosti zlepšení.
Zásady pro vypracování
Dosažení maximální produkce mléka za laktační období souvisí se zvládnutím výživy dojnic již v období před porodem.
Tranzitní období, zhruba tři týdny před a tři týdny po porodu, znamená pro dojnici řadu změn spojených s hormonálními a metabolickými změnami probíhajícími v jejich těle. Dochází k rychlému nárůstu plodu, obnově buněk mléčných tkání vemene, ke změnám dochází i v bachorovém epitelu. Nevhodné strategie výživy během tohoto období se odrazí v nižší produkci mléka, ale také v četnějším výskytu zdravotních a metabolických poruch jako jsou mléčná horečka, zadržení placenty, dislokace slezu nebo ketóza.
Cílem bakalářské práce je zpracování problematiky zabývající se výživou dojnic v tranzitním období.
V literárním přehledu vypracujte přehled současného stavu poznání zadané sledované problematiky na základě studia odborné a vědecké literatury.
Zhodnoťte možné negativní dopady nevhodné výživy z pohledu následné produkce mléka ale i z hlediska zdravotního stavu dojnic.
Zaměřte se též na minerální výživu v tranzitním období a možnost použití aniontových solí.
V závěru porovnejte výživovou strategii ve vybraných podnicích a navrhněte možnosti zlepšení.
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. a kol. Chov dojeného skotu. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Profi Press, s.r.o. 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
Jelínek, P., Koudela, K. a kol. Fyziologie hospodářských zvířat. 1. vyd. Brno: Grafos 2003. 414 s. ISBN: 80-7157-644-1.
Lopreiato, V., Mezzetti, M., Cattaneo, L., Ferronato, G., Minuti, A., Trevisi, E. Role of nutraceuticals during the transition period of dairy cows: A review. J. Anim. Sci. Biotechnol.11, 2020,1-18.
Luchterhand, K. M., Silva, P. R. B., Chebel, R. C., Endres, M. I. Association between Prepartum Feeding Behavior and Periparturient Health Disorders in Dairy Cows. Front. Vet. Sci., 2016 dostupné z: https://doi.org/10.3389/fvets.2016.00065
Sepúlveda-varas, P., Huzzey, J. M., Weary, D. M., Von Keyserlingk, M. A. G. Behavior, illness and management during the periparturient period in dairy cows. Anim. Prod. Sci. 53, 2013, 988-999.
Strapák, P. a kol. Chov hovädzieho dobytka. 1. vyd. Nitra: Patria I. spol. s.r.o. 2013, 607 s. ISBN 978-80-552-0994-4.
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. a kol. Chov dojeného skotu. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Profi Press, s.r.o. 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
Jelínek, P., Koudela, K. a kol. Fyziologie hospodářských zvířat. 1. vyd. Brno: Grafos 2003. 414 s. ISBN: 80-7157-644-1.
Lopreiato, V., Mezzetti, M., Cattaneo, L., Ferronato, G., Minuti, A., Trevisi, E. Role of nutraceuticals during the transition period of dairy cows: A review. J. Anim. Sci. Biotechnol.11, 2020,1-18.
Luchterhand, K. M., Silva, P. R. B., Chebel, R. C., Endres, M. I. Association between Prepartum Feeding Behavior and Periparturient Health Disorders in Dairy Cows. Front. Vet. Sci., 2016 dostupné z: https://doi.org/10.3389/fvets.2016.00065
Sepúlveda-varas, P., Huzzey, J. M., Weary, D. M., Von Keyserlingk, M. A. G. Behavior, illness and management during the periparturient period in dairy cows. Anim. Prod. Sci. 53, 2013, 988-999.
Strapák, P. a kol. Chov hovädzieho dobytka. 1. vyd. Nitra: Patria I. spol. s.r.o. 2013, 607 s. ISBN 978-80-552-0994-4.