Cílem bakalářské práce na téma "Pokrytí zvýšené nutriční potřeby u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí" (dále jen CHOPN) bylo zjistit, jaké jsou nároky na pokrytí nutričních potřeb.
Bakalářská práce je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část se zabývá definicí a popisem CHOPN, dále jeho diagnostikou, komplikacemi a klasifikací. Velká část teoretické části je věnována výživě u pacientů s CHOPN.
Praktická část zaměřena na zmapování nutriční péče u pacientů s CHOPN. Zaměřovala jsem se především na pacientův jídelníček a jeho úpravy. Pro výzkum byla použita kvalitativní metoda formou rozhovoru prostřednictvím dotazníku, nutriční anamnézy vlastní konstrukce a záznamového archu stravy. Praktická část zahrnuje analýzu dat získaných z dotazníků, nutriční anamnézy a analýzy dat z jídelníčku, které mi sepsali pacienti v rámci pěti dní. Získaná data jsem prezentovala pomocí programů Microsoft Excel a Nutriservis Professional.
Z analýzy dat jsem zjistila, že pacienti přijímají nedostatečné množství energie oproti jejich potřebě, to stejné platí i pro příjem bílkovin až na výjimky. Tento příjem obohacuje sipping. V malnutrici se nacházejí pacienti, kteří mají horší prognózu CHOPN a pacienti s váhovým úbytkem. Snížení hmotnosti zapříčiňuje nechuť k jídlu. Těmto pacientům je poskytována péče nutričního terapeuta. U pacientů je indikována buď racionální dieta, která převažuje nebo diabetická dieta, pacienti snědí ? z podávané stravy. Dva pacienti uvedli, že netolerují suché a sypké přílohy, tvrdé kůrky od pečiva a slupky od ovoce a zeleniny.
Pro pacienty s onemocněním CHOPN byl vytvořen edukační letáček. V první řadě zmiňuje 10 jednoduchých rad, co se týče stravování, které by měli pacienti dodržovat při tomto onemocnění.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis "Covering the bachelor's needs in people with chronic obstructive disease" (from now on referred to as COPD) was to find out the nutritional needs and the requirements for coverage.
The bachelor thesis is divided into two main parts. The theoretical part focuses on the definition and description of COPD, its diagnosis, complications and classification. Most of the theoretical part is devoted to nutrition in patients with COPD.
The practical part concentrates on mapping nutritional care for patients with COPD. I mainly focused on the patient's diet and its conversions. A qualitative method was used for the research in the form of an interview through a questionnaire, self-constructed nutritional anamnesis and a diet record sheet. The practical part contains an analysis of data obtained from questionnaires, nutritional anamnesis and analysed data from the diet written by patients within five days. I demonstrated the received data using Microsoft Excel and Nutriservis Professional programs.
From the data analysis, I found out that patients receive insufficient energy compared to their needs; the same applies to protein intake, with exceptions. This income enriches sipping. Malnourished patients have a worse prognosis for COPD same as patients with weight loss. Weight loss causes a loss of appetite. These patients are provided with the care of a nutritional therapist. For patients, either a rational diet is indicated, which prevails, or a diabetic diet, patients, eat ? of the given diet. Two patients reported intolerance to dry and loose side dishes, hard pastry crusts and fruit and vegetable skins.
An educational leaflet for patients with COPD was created. First, it mentions ten simple tips regarding diet that patients with COPD should follow.
Cílem bakalářské práce na téma "Pokrytí zvýšené nutriční potřeby u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí" (dále jen CHOPN) bylo zjistit, jaké jsou nároky na pokrytí nutričních potřeb.
Bakalářská práce je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část se zabývá definicí a popisem CHOPN, dále jeho diagnostikou, komplikacemi a klasifikací. Velká část teoretické části je věnována výživě u pacientů s CHOPN.
Praktická část zaměřena na zmapování nutriční péče u pacientů s CHOPN. Zaměřovala jsem se především na pacientův jídelníček a jeho úpravy. Pro výzkum byla použita kvalitativní metoda formou rozhovoru prostřednictvím dotazníku, nutriční anamnézy vlastní konstrukce a záznamového archu stravy. Praktická část zahrnuje analýzu dat získaných z dotazníků, nutriční anamnézy a analýzy dat z jídelníčku, které mi sepsali pacienti v rámci pěti dní. Získaná data jsem prezentovala pomocí programů Microsoft Excel a Nutriservis Professional.
Z analýzy dat jsem zjistila, že pacienti přijímají nedostatečné množství energie oproti jejich potřebě, to stejné platí i pro příjem bílkovin až na výjimky. Tento příjem obohacuje sipping. V malnutrici se nacházejí pacienti, kteří mají horší prognózu CHOPN a pacienti s váhovým úbytkem. Snížení hmotnosti zapříčiňuje nechuť k jídlu. Těmto pacientům je poskytována péče nutričního terapeuta. U pacientů je indikována buď racionální dieta, která převažuje nebo diabetická dieta, pacienti snědí ? z podávané stravy. Dva pacienti uvedli, že netolerují suché a sypké přílohy, tvrdé kůrky od pečiva a slupky od ovoce a zeleniny.
Pro pacienty s onemocněním CHOPN byl vytvořen edukační letáček. V první řadě zmiňuje 10 jednoduchých rad, co se týče stravování, které by měli pacienti dodržovat při tomto onemocnění.
Anotace v angličtině
The goal of the thesis "Covering the bachelor's needs in people with chronic obstructive disease" (from now on referred to as COPD) was to find out the nutritional needs and the requirements for coverage.
The bachelor thesis is divided into two main parts. The theoretical part focuses on the definition and description of COPD, its diagnosis, complications and classification. Most of the theoretical part is devoted to nutrition in patients with COPD.
The practical part concentrates on mapping nutritional care for patients with COPD. I mainly focused on the patient's diet and its conversions. A qualitative method was used for the research in the form of an interview through a questionnaire, self-constructed nutritional anamnesis and a diet record sheet. The practical part contains an analysis of data obtained from questionnaires, nutritional anamnesis and analysed data from the diet written by patients within five days. I demonstrated the received data using Microsoft Excel and Nutriservis Professional programs.
From the data analysis, I found out that patients receive insufficient energy compared to their needs; the same applies to protein intake, with exceptions. This income enriches sipping. Malnourished patients have a worse prognosis for COPD same as patients with weight loss. Weight loss causes a loss of appetite. These patients are provided with the care of a nutritional therapist. For patients, either a rational diet is indicated, which prevails, or a diabetic diet, patients, eat ? of the given diet. Two patients reported intolerance to dry and loose side dishes, hard pastry crusts and fruit and vegetable skins.
An educational leaflet for patients with COPD was created. First, it mentions ten simple tips regarding diet that patients with COPD should follow.
1. Současný stav dané problematiky Chronickou obstrukční plicní nemoc, známou pod zkratkou CHOPN, mohou lidé získat z vnějšího prostředí. Tedy pokud žijí nebo pracují na místech, kde se vyskytuje znečištěné ovzduší. To znamená tam, kde dochází ke kumulaci prachu a chemických výparů, nejčastěji se jedná o pracovní prostředí. Za nejčastější příčinu vzniku CHOPN se pokládá kouření tabáku. Největší rizikový faktor představuje kouření cigaret, doutníků a dýmek. CHOPN zasáhla 8% české populace, především mužskou populaci, ale incidence postupně stoupá i u žen.
2. Cíl práce: Zhodnotit nutriční potřebu u pacientů postižených chronickou obstrukční plicní nemocí. V bakalářské práci bych chtěla zjistit, zda je nutriční péče u pacientů s CHOPN poskytována v takové míře, aby zajistila právě těmto pacientům plnohodnotný život v souvislosti s potřebnou výživou.
3. Výzkumné otázky
1. Jak pokrýt zvýšenou nutriční potřebu u pacientů s CHOPN? 2. Jaký je nutriční příjem u pacientů s CHOPN? 3. Jaké je riziko malnutrice u pacientů s CHOPN? 4. Jaký druh potravin pacienti s CHOPN preferují?
4. Popis metodiky
V bakalářské práci bude použita metoda kvalitativního výzkumného šetření, zaměřena na malý soubor respondentů. Technika sběru dat bude standardizovaný rozhovor s uzavřenými i otevřenými otázkami u pacientů trpících chronickým obstrukčním plicním onemocněním. Součástí sběru dat bude i jídelníček pacienta a jeho nutriční anamnéza. Tyto rozhovory budou zcela anonymní. Nezodpovězené otázky doplní nutriční terapeut či ošetřující lékař s pacientovým souhlasem, popř. po nahlédnutí do dokumentace pacienta.
5. Předpokládané využití v praxi Bakalářská práce bude obsahovat, jak teoretickou, tak i praktickou část. Teoretická část bude zaměřena na charakteristiku chronické plicní obstrukce. Bude zde zmíněn průběh onemocnění, příčiny, rizikové faktory ale i možnosti léčby. Poznatky z teoretické části práce budou využity v části praktické, například při sestavování otázek k pohovoru s pacienty. Součástí bude i mnou sestavený, promyšlený a vyvážený jídelníček pro pacienty trpící chronickou obstrukční plicní nemocí, který bude součástí edukačního materiálu.
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky Chronickou obstrukční plicní nemoc, známou pod zkratkou CHOPN, mohou lidé získat z vnějšího prostředí. Tedy pokud žijí nebo pracují na místech, kde se vyskytuje znečištěné ovzduší. To znamená tam, kde dochází ke kumulaci prachu a chemických výparů, nejčastěji se jedná o pracovní prostředí. Za nejčastější příčinu vzniku CHOPN se pokládá kouření tabáku. Největší rizikový faktor představuje kouření cigaret, doutníků a dýmek. CHOPN zasáhla 8% české populace, především mužskou populaci, ale incidence postupně stoupá i u žen.
2. Cíl práce: Zhodnotit nutriční potřebu u pacientů postižených chronickou obstrukční plicní nemocí. V bakalářské práci bych chtěla zjistit, zda je nutriční péče u pacientů s CHOPN poskytována v takové míře, aby zajistila právě těmto pacientům plnohodnotný život v souvislosti s potřebnou výživou.
3. Výzkumné otázky
1. Jak pokrýt zvýšenou nutriční potřebu u pacientů s CHOPN? 2. Jaký je nutriční příjem u pacientů s CHOPN? 3. Jaké je riziko malnutrice u pacientů s CHOPN? 4. Jaký druh potravin pacienti s CHOPN preferují?
4. Popis metodiky
V bakalářské práci bude použita metoda kvalitativního výzkumného šetření, zaměřena na malý soubor respondentů. Technika sběru dat bude standardizovaný rozhovor s uzavřenými i otevřenými otázkami u pacientů trpících chronickým obstrukčním plicním onemocněním. Součástí sběru dat bude i jídelníček pacienta a jeho nutriční anamnéza. Tyto rozhovory budou zcela anonymní. Nezodpovězené otázky doplní nutriční terapeut či ošetřující lékař s pacientovým souhlasem, popř. po nahlédnutí do dokumentace pacienta.
5. Předpokládané využití v praxi Bakalářská práce bude obsahovat, jak teoretickou, tak i praktickou část. Teoretická část bude zaměřena na charakteristiku chronické plicní obstrukce. Bude zde zmíněn průběh onemocnění, příčiny, rizikové faktory ale i možnosti léčby. Poznatky z teoretické části práce budou využity v části praktické, například při sestavování otázek k pohovoru s pacienty. Součástí bude i mnou sestavený, promyšlený a vyvážený jídelníček pro pacienty trpící chronickou obstrukční plicní nemocí, který bude součástí edukačního materiálu.
Seznam doporučené literatury
ALMAGRO, P. a CASTRO, A., 2013. Helping COPD patients change health behavior in order to improve their quality of life. International journal of chronic obstructive pulmonary disease. 8, 335-345.
GROFOVÁ, Z., 2007. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada. Sestra. ISBN 978-80-24718682.
JANÁČKOVÁ, L.,2018. CHOPN: jak rozdýchat plicní nemoc. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-4858-3.
KOBLÍŽEK, V., c2013. CHOPN: doporučený postup ČPFS pro diagnostiku a léčbu chronické obstrukční plicní nemoci. Praha: Maxdorf. ISBN 978-80-7345-358-9.
KOLEK, V.,2011. Pneumologie. Praha: Maxdorf. ISBN 9788073452551.
MUSIL, D., 2002. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého. ISBN 8024405660.
MUSIL, J.,1999. Léčba chronické obstrukční plicní nemoci. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 8071693855.
MUSIL, J., 2012. Systémové projevy a komorbidity u chronické obstrukční plicní nemoci - nové možnosti léčby. Interní medicína pro praxi. 14(3), s. 111-115.
SHARMA, A., PITCHFORTH, D., c2010. COPD in primary care. Abingdon: Radcliffe. ISBN 978-184619-316-3.
SOUČEK, M., 2011., Vnitřní lékařství. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing. ISBN 9788024721101.
STOLZ, A., J., PAFKO, P., 2010. Komplikace v plicní chirurgii. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3586-3.
SVAČINA, Š., 2013. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton. Lékařské repetitorium. ISBN 9788073876999.
TEŘL, M.,2004. Plicní lékařství. 1. vyd. Praha: Karolinum. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 8024608200.
Seznam doporučené literatury
ALMAGRO, P. a CASTRO, A., 2013. Helping COPD patients change health behavior in order to improve their quality of life. International journal of chronic obstructive pulmonary disease. 8, 335-345.
GROFOVÁ, Z., 2007. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada. Sestra. ISBN 978-80-24718682.
JANÁČKOVÁ, L.,2018. CHOPN: jak rozdýchat plicní nemoc. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-4858-3.
KOBLÍŽEK, V., c2013. CHOPN: doporučený postup ČPFS pro diagnostiku a léčbu chronické obstrukční plicní nemoci. Praha: Maxdorf. ISBN 978-80-7345-358-9.
KOLEK, V.,2011. Pneumologie. Praha: Maxdorf. ISBN 9788073452551.
MUSIL, D., 2002. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého. ISBN 8024405660.
MUSIL, J.,1999. Léčba chronické obstrukční plicní nemoci. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 8071693855.
MUSIL, J., 2012. Systémové projevy a komorbidity u chronické obstrukční plicní nemoci - nové možnosti léčby. Interní medicína pro praxi. 14(3), s. 111-115.
SHARMA, A., PITCHFORTH, D., c2010. COPD in primary care. Abingdon: Radcliffe. ISBN 978-184619-316-3.
SOUČEK, M., 2011., Vnitřní lékařství. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing. ISBN 9788024721101.
STOLZ, A., J., PAFKO, P., 2010. Komplikace v plicní chirurgii. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3586-3.
SVAČINA, Š., 2013. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton. Lékařské repetitorium. ISBN 9788073876999.
TEŘL, M.,2004. Plicní lékařství. 1. vyd. Praha: Karolinum. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 8024608200.