V bakalářské práci "Dieta u pacientů po totální pankreatektomii" se zabývám stravováním pacientů, kteří podstoupili pankreatektomii. Úvod teoretické části je zaměřen na anatomii a funkci slinivky břišní. Další část práce je orientována přímo na karcinom pankreatu, jeho epidemiologii, incidenci, příčiny vzniku karcinomu a jeho vývoj. Dále se zabývám klinickými příznaky, léčbou onemocnění a samotnou pankreatektomií. Poslední část práce je orientována na výživu pacientů po operaci. Dále se v této části zabývám pankreatickou dietou, diabetickou dietou a dietou při chemoterapii, kterou mnozí z respondentů podstupují.
Jako cíl práce jsem si zvolila zmapovat stravování pacientů s tímto onemocněním. Dalším cílem práce bylo zjistit, jak je náročné sloučit 3 diety dohromady. Zaměřila jsem se na zmapování příjmu základních živin, tedy sacharidů, tuků a bílkovin.
Praktickou část jsem zpracovala jako kvalitativní výzkum. Výzkumu se zúčastnilo šest respondentů. Bohužel jen dva z nich mi poskytli hodnoty glykémií, abych mohla zhodnotit, zda se stravují v rámci zásad diabetické diety. Výsledek byl velice překvapující. Vzhledem k závažnosti onemocnění se většina respondentů stravovala prakticky bez omezení. Jedli vše, na co měli chuť, s výjimkou velmi sladkých pokrmů, (například dortů, buchet) a smažených pokrmů. Jediné, o co se zajímali, byly správné hodnoty glykémií.
I přes to, že všichni respondenti prodělali váhový úbytek, jejich nynější stravování splňuje platná doporučení a žádný z nich podle výsledků nedostatkem některé z makroživin netrpí.
Anotace v angličtině
In the bachelor degree project Diet for the patients after total pancreatectomy I deal with a diet of the patients who underwent surgery called total pancreatectomy. The introduction of the theoretical part is focused on the anatomy of the pancreas and its function. The following part of the project is directly focused on carcinoma, its epidemiology, incidence, cause of the disease and also development. I also deal with clinical symptoms, treatment and pancreatectomy itself. The last part of the project is oriented towards nutrition for the patients after surgery. Further in this section, I deal with pancreatic and diabetic diet and diet during chemotherapy, which many of the respondents have undergone.
As the goal of the project, I chose to look into the alimentation of the patients with this disease and to find out how difficult it is to combine three types of diet together. I focused on the observation of the intake of basic nutrients such as carbohydrates, fats, and proteins.
The practical part I compose as a qualitative research. There were 6 respondents who took part in the research. Unfortunately, only two of them provided me with their blood glucose values to evaluate their alimentation according to the diabetic diet. The result was very surprising. In relation to the seriousness of the illness, most of them ate basically without restriction. They were eating everything they wanted except sweet dishes, for example cakes and fried dishes. They just watched their blood glucose values.
Despite all the experienced weight loss, their current alimentation meets recommendation and no one of them suffers from lack of any of the macronutrients according to the results.
V bakalářské práci "Dieta u pacientů po totální pankreatektomii" se zabývám stravováním pacientů, kteří podstoupili pankreatektomii. Úvod teoretické části je zaměřen na anatomii a funkci slinivky břišní. Další část práce je orientována přímo na karcinom pankreatu, jeho epidemiologii, incidenci, příčiny vzniku karcinomu a jeho vývoj. Dále se zabývám klinickými příznaky, léčbou onemocnění a samotnou pankreatektomií. Poslední část práce je orientována na výživu pacientů po operaci. Dále se v této části zabývám pankreatickou dietou, diabetickou dietou a dietou při chemoterapii, kterou mnozí z respondentů podstupují.
Jako cíl práce jsem si zvolila zmapovat stravování pacientů s tímto onemocněním. Dalším cílem práce bylo zjistit, jak je náročné sloučit 3 diety dohromady. Zaměřila jsem se na zmapování příjmu základních živin, tedy sacharidů, tuků a bílkovin.
Praktickou část jsem zpracovala jako kvalitativní výzkum. Výzkumu se zúčastnilo šest respondentů. Bohužel jen dva z nich mi poskytli hodnoty glykémií, abych mohla zhodnotit, zda se stravují v rámci zásad diabetické diety. Výsledek byl velice překvapující. Vzhledem k závažnosti onemocnění se většina respondentů stravovala prakticky bez omezení. Jedli vše, na co měli chuť, s výjimkou velmi sladkých pokrmů, (například dortů, buchet) a smažených pokrmů. Jediné, o co se zajímali, byly správné hodnoty glykémií.
I přes to, že všichni respondenti prodělali váhový úbytek, jejich nynější stravování splňuje platná doporučení a žádný z nich podle výsledků nedostatkem některé z makroživin netrpí.
Anotace v angličtině
In the bachelor degree project Diet for the patients after total pancreatectomy I deal with a diet of the patients who underwent surgery called total pancreatectomy. The introduction of the theoretical part is focused on the anatomy of the pancreas and its function. The following part of the project is directly focused on carcinoma, its epidemiology, incidence, cause of the disease and also development. I also deal with clinical symptoms, treatment and pancreatectomy itself. The last part of the project is oriented towards nutrition for the patients after surgery. Further in this section, I deal with pancreatic and diabetic diet and diet during chemotherapy, which many of the respondents have undergone.
As the goal of the project, I chose to look into the alimentation of the patients with this disease and to find out how difficult it is to combine three types of diet together. I focused on the observation of the intake of basic nutrients such as carbohydrates, fats, and proteins.
The practical part I compose as a qualitative research. There were 6 respondents who took part in the research. Unfortunately, only two of them provided me with their blood glucose values to evaluate their alimentation according to the diabetic diet. The result was very surprising. In relation to the seriousness of the illness, most of them ate basically without restriction. They were eating everything they wanted except sweet dishes, for example cakes and fried dishes. They just watched their blood glucose values.
Despite all the experienced weight loss, their current alimentation meets recommendation and no one of them suffers from lack of any of the macronutrients according to the results.
Totální pankreatektomie je výkonem, který je v současné době indikován přibližně u každého desátého operovaného pacienta s maligním onemocněním slinivky břišní. Jedním z negativních důsledků je vznik diabetu mellitu III. typu, jehož příčinou je kompletní deficit inzulinu a glukagonu. Postiženi pacienti jsou proto nuceni si kontrolovat hladinu glykémie a regulovat ji podáváním inzulinu a z důvodu deficitu pankreatických enzymů je externě suplementovat. Kvůli vzniklému diabetu jsou také nuceni omezit jídelníček a dodržovat zásady správného stravování při diabetické dietě.
Cíle práce:
Cíl 1.: Zmapovat stravování pacientů po totální pankreatektomii.
Výzkumné otázky / hypotézy:
Výzkum kvalitativní.
Výzkumná otázka 1.: Jaký je kalorický příjem základních živin?
Výzkumná otázka 2.: Jak je obtížné spojit dietu diabetickou, pankreatickou a stravování při onkologické léčbě?
Metodika:
Výzkum bude prováděn na základě sběru dat formou řízeného rozhovoru s pacienty po totální pankreatektomii. Odpovědi budou zaznamenávány do připraveného dotazníku. Dále pacienti poskytnou svůj týdenní jídelníček, který bude následně vyhodnocen v Nutriservisu, a týdenní hodnoty hladin glykémií. Výzkum bude prováděn s pacienty Českobudějovické a Táborské nemocnice, kteří jsou po výkonu totální pankreatektomie.
Využití v praxi:
Na základě výzkumného šetření, pohovoru s pacienty a zhodnocení jejich jídelníčků bude práci možné použít jako podklad pro pacienty, jak postupovat v následné terapii při tomto onemocnění ze zkušeností stávajících pacientů.
Zásady pro vypracování
Současný stav:
Totální pankreatektomie je výkonem, který je v současné době indikován přibližně u každého desátého operovaného pacienta s maligním onemocněním slinivky břišní. Jedním z negativních důsledků je vznik diabetu mellitu III. typu, jehož příčinou je kompletní deficit inzulinu a glukagonu. Postiženi pacienti jsou proto nuceni si kontrolovat hladinu glykémie a regulovat ji podáváním inzulinu a z důvodu deficitu pankreatických enzymů je externě suplementovat. Kvůli vzniklému diabetu jsou také nuceni omezit jídelníček a dodržovat zásady správného stravování při diabetické dietě.
Cíle práce:
Cíl 1.: Zmapovat stravování pacientů po totální pankreatektomii.
Výzkumné otázky / hypotézy:
Výzkum kvalitativní.
Výzkumná otázka 1.: Jaký je kalorický příjem základních živin?
Výzkumná otázka 2.: Jak je obtížné spojit dietu diabetickou, pankreatickou a stravování při onkologické léčbě?
Metodika:
Výzkum bude prováděn na základě sběru dat formou řízeného rozhovoru s pacienty po totální pankreatektomii. Odpovědi budou zaznamenávány do připraveného dotazníku. Dále pacienti poskytnou svůj týdenní jídelníček, který bude následně vyhodnocen v Nutriservisu, a týdenní hodnoty hladin glykémií. Výzkum bude prováděn s pacienty Českobudějovické a Táborské nemocnice, kteří jsou po výkonu totální pankreatektomie.
Využití v praxi:
Na základě výzkumného šetření, pohovoru s pacienty a zhodnocení jejich jídelníčků bude práci možné použít jako podklad pro pacienty, jak postupovat v následné terapii při tomto onemocnění ze zkušeností stávajících pacientů.
Seznam doporučené literatury
ZAVORAL, Miroslav. Karcinom pankreatu. Praha: Galén, c2005. ISBN 80-246-1083-3.
KOHOUT, P., HAVEL, E., MATĚJOVIČ, M., ŠENKYŘÍK, M., ed., [2021]. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
ZLATOHLÁVEK, L., [2019]. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
TOMÍŠKA, M., 2018. Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-4064-8.
Seznam doporučené literatury
ZAVORAL, Miroslav. Karcinom pankreatu. Praha: Galén, c2005. ISBN 80-246-1083-3.
KOHOUT, P., HAVEL, E., MATĚJOVIČ, M., ŠENKYŘÍK, M., ed., [2021]. Klinická výživa. Praha: Galén. ISBN 978-80-7492-555-9.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4533-6.
ZLATOHLÁVEK, L., [2019]. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
TOMÍŠKA, M., 2018. Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-4064-8.