Bakalářská práce zpracovává téma Poruchy příjmu potravy u studentů nutriční terapie a vliv výživy na jejich výživový stav. Tato práce je zaměřena na problematiku poruch příjmu potravy (dále jen ,, PPP ") a jejich rozšíření mezi studenty nutriční terapie a na důsledky poruch příjmu potravy. Jedná o velice rozšířené nemoci, o kterých se dosud nedostatečně mluvilo. Nemoci postihují zejména mladé lidi, ale dospělý ve vyšším věku nejsou výjimkou, protože jejich léčba bývá jak psychicky, tak i často nutričně obtížná. Cíl práce je zjistit rozsah výskytu PPP u studentů nutriční terapie, jak se liší strava studentů s PPP a bez PPP .
Teoretická část se zabývá výživou obecně, popsáním jednotlivých makronutrientů a energetické bilance. Poté popisuje poruchy příjmu potravy, její druhy, incidenci, rizikové faktory, komplikace a léčbu.
Údaje a výsledky z praktické části jsou zjištěny pomocí standardizovaných dotazníků ORTO-15 a EAT-26 (Eating Attitudes Test-26) a pomocí vlastního dotazníku. Praktická část se zabývá dále rozborem získaných jídelníčků a poté jídelních návyků studentů oboru nutriční terapie dle toho, zda si prochází/prošli PPP či nikoliv.
Studenti nutriční terapie, kteří si prošli PPP vykazují rozdílné jídelní chování než studenti bez PPP a to zejména v kontrole svého energetického příjmu a sníženého příjmu sacharidů. Celkově dosáhlo rizikového skore v dotazníku EAT-26 10,6 % studentů a v dotazníku ORTO-15 dokonce 74 %. Určitě je vhodné zvyšovat mezi odborníky i laickou veřejností nadále informovanost o PPP.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic of eating disorders in students of nutritional therapy and the influence of nutrition on their nutritional status. This work is focused on the issue of eating disorders (hereinafter referred to as "PPD") and their prevalence among nutritional therapy students and the consequences of eating disorders. These are now very widespread diseases that have not been talked about enough until now. Diseases mainly affect young people, but adults are no exception, as their treatment is both psychologically and often nutritionally difficult. The aim of the work is to determine the risk of pathological eating behavior in nutritional therapy students, how the diet of students with PPP and without PPP differs. Data and results are determined using the standardized questionnaires ORTO-15 and EAT-26 (Eating Attitudes Test-26) and using a self-administered questionnaire. The practical part also deals with the analysis of the obtained menus and then the eating habits of the students of the field of nutritional therapy according to whether they are/have been through PPP or not.
Nutrition therapy students who underwent PPP show different eating behavior than students without PPP, especially in controlling their energy intake and reduced carbohydrate intake. Overall, 10.6 % of students achieved a pink score in the EAT-26 questionnaire and even 74 % in the ORTO-15 questionnaire. It is certainly advisable to continue to increase awareness of PPP among experts and the lay public.
Bakalářská práce zpracovává téma Poruchy příjmu potravy u studentů nutriční terapie a vliv výživy na jejich výživový stav. Tato práce je zaměřena na problematiku poruch příjmu potravy (dále jen ,, PPP ") a jejich rozšíření mezi studenty nutriční terapie a na důsledky poruch příjmu potravy. Jedná o velice rozšířené nemoci, o kterých se dosud nedostatečně mluvilo. Nemoci postihují zejména mladé lidi, ale dospělý ve vyšším věku nejsou výjimkou, protože jejich léčba bývá jak psychicky, tak i často nutričně obtížná. Cíl práce je zjistit rozsah výskytu PPP u studentů nutriční terapie, jak se liší strava studentů s PPP a bez PPP .
Teoretická část se zabývá výživou obecně, popsáním jednotlivých makronutrientů a energetické bilance. Poté popisuje poruchy příjmu potravy, její druhy, incidenci, rizikové faktory, komplikace a léčbu.
Údaje a výsledky z praktické části jsou zjištěny pomocí standardizovaných dotazníků ORTO-15 a EAT-26 (Eating Attitudes Test-26) a pomocí vlastního dotazníku. Praktická část se zabývá dále rozborem získaných jídelníčků a poté jídelních návyků studentů oboru nutriční terapie dle toho, zda si prochází/prošli PPP či nikoliv.
Studenti nutriční terapie, kteří si prošli PPP vykazují rozdílné jídelní chování než studenti bez PPP a to zejména v kontrole svého energetického příjmu a sníženého příjmu sacharidů. Celkově dosáhlo rizikového skore v dotazníku EAT-26 10,6 % studentů a v dotazníku ORTO-15 dokonce 74 %. Určitě je vhodné zvyšovat mezi odborníky i laickou veřejností nadále informovanost o PPP.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic of eating disorders in students of nutritional therapy and the influence of nutrition on their nutritional status. This work is focused on the issue of eating disorders (hereinafter referred to as "PPD") and their prevalence among nutritional therapy students and the consequences of eating disorders. These are now very widespread diseases that have not been talked about enough until now. Diseases mainly affect young people, but adults are no exception, as their treatment is both psychologically and often nutritionally difficult. The aim of the work is to determine the risk of pathological eating behavior in nutritional therapy students, how the diet of students with PPP and without PPP differs. Data and results are determined using the standardized questionnaires ORTO-15 and EAT-26 (Eating Attitudes Test-26) and using a self-administered questionnaire. The practical part also deals with the analysis of the obtained menus and then the eating habits of the students of the field of nutritional therapy according to whether they are/have been through PPP or not.
Nutrition therapy students who underwent PPP show different eating behavior than students without PPP, especially in controlling their energy intake and reduced carbohydrate intake. Overall, 10.6 % of students achieved a pink score in the EAT-26 questionnaire and even 74 % in the ORTO-15 questionnaire. It is certainly advisable to continue to increase awareness of PPP among experts and the lay public.
Prevalence poruch příjmu potravy v roce 2017 byla u celkové populaceČeské republiky 0,21 %. Poruchy příjmu potravy se v dnešní době řadí mezi nejčastější psychická onemocnění u dospívajících, především mladých dívek a žen. Mezi poruchy příjmu potravy řadíme mentální anorexii, mentální bulimii a záchvatovité přejídání. Americký diagnostický manuál DSM IV, mezinárodně užívaný, uvádí, že je mortalita u mentální anorexie vyšší než 10 %. Smrt bývá obvykle v důsledku hladovění, sebevraždy, nebo v důsledku metabolického rozvratu.
Cíl práce:
1. Zjistit, jak časté je patologické jídelní chování u studentů oboru nutriční terapie
2. Zhodnotit, jak se liší strava studentů s PPP a zdravých studentů
Popis metodiky:
Práce bude tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část bude zpracována na podkladě odborné literatury. Pro získání dat k výzkumné části bude využito standardizovaných dotazníků (EAT-26 a ORTO-15), dále bude použit dotazník vlastní konstrukce – zaměřený na změny související s PPP (např. poruchy menstruace, reflux, akné apod.) Respondenti také poskytnou zápis svého jídelníčku, pro možnost zhodnocení. Záznam poskytnou studenti s PPP, ale i bez nich. Výzkumný soubor bude tvořen studenty oboru nutriční terapie fakult vysokých škol, které tento studijní obor nabízí. Získaná data budou analyzována a prezentována ve formě tabulek a grafů.
Předpokládané využití v praxi: Práce může sloužit jako přehled pro odbornou ale i laickou veřejnost v problematice PPP a jejich vlivem na výživový stav a vnímání stravy.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky
Prevalence poruch příjmu potravy v roce 2017 byla u celkové populaceČeské republiky 0,21 %. Poruchy příjmu potravy se v dnešní době řadí mezi nejčastější psychická onemocnění u dospívajících, především mladých dívek a žen. Mezi poruchy příjmu potravy řadíme mentální anorexii, mentální bulimii a záchvatovité přejídání. Americký diagnostický manuál DSM IV, mezinárodně užívaný, uvádí, že je mortalita u mentální anorexie vyšší než 10 %. Smrt bývá obvykle v důsledku hladovění, sebevraždy, nebo v důsledku metabolického rozvratu.
Cíl práce:
1. Zjistit, jak časté je patologické jídelní chování u studentů oboru nutriční terapie
2. Zhodnotit, jak se liší strava studentů s PPP a zdravých studentů
Popis metodiky:
Práce bude tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část bude zpracována na podkladě odborné literatury. Pro získání dat k výzkumné části bude využito standardizovaných dotazníků (EAT-26 a ORTO-15), dále bude použit dotazník vlastní konstrukce – zaměřený na změny související s PPP (např. poruchy menstruace, reflux, akné apod.) Respondenti také poskytnou zápis svého jídelníčku, pro možnost zhodnocení. Záznam poskytnou studenti s PPP, ale i bez nich. Výzkumný soubor bude tvořen studenty oboru nutriční terapie fakult vysokých škol, které tento studijní obor nabízí. Získaná data budou analyzována a prezentována ve formě tabulek a grafů.
Předpokládané využití v praxi: Práce může sloužit jako přehled pro odbornou ale i laickou veřejnost v problematice PPP a jejich vlivem na výživový stav a vnímání stravy.
Seznam doporučené literatury
1.
MOUREK, J., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 978-80-7394-438-4.
2.
MAHN-MCIVER, H., LORDLY, D., 2015. A Review of Eating Disorders and Disordered Eating amongst Nutrition Students and Dietetic Professionals. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research. 2015, 76(1), 38-43. ISSN 1486-3847.
3.
GUMUS, H., AKDEVELIOGLU, Y., 2019. Eating Disorders and Body Image Perception among University Students. Pakistan Journal of Nutrition [online]. 9(12), 1187-1191 [cit. 2022-3-18]. ISSN 1680-5194. Dostupné z: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=DJ2012060999
4.
PAPEŽOVÁ, H., 2018. Anorexie, bulimie a psychogenní přejídání: interdisciplinární a transdiagnostický pohled. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-4904-7.
5.
TREMELLING, K., SANDON, L., VEGA, G.L., MCADAMS, C.J., 2017. Orthorexia Nervosa and Eating Disorder Symptoms in Registered Dietitian Nutritionists in the United States. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online]. 117(10), 1612-1617 [cit. 2022-3-18]. ISSN 2212-2672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2017.05.001
Seznam doporučené literatury
1.
MOUREK, J., 2013. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. ISBN 978-80-7394-438-4.
2.
MAHN-MCIVER, H., LORDLY, D., 2015. A Review of Eating Disorders and Disordered Eating amongst Nutrition Students and Dietetic Professionals. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research. 2015, 76(1), 38-43. ISSN 1486-3847.
3.
GUMUS, H., AKDEVELIOGLU, Y., 2019. Eating Disorders and Body Image Perception among University Students. Pakistan Journal of Nutrition [online]. 9(12), 1187-1191 [cit. 2022-3-18]. ISSN 1680-5194. Dostupné z: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=DJ2012060999
4.
PAPEŽOVÁ, H., 2018. Anorexie, bulimie a psychogenní přejídání: interdisciplinární a transdiagnostický pohled. Praha: Mladá fronta. ISBN 978-80-204-4904-7.
5.
TREMELLING, K., SANDON, L., VEGA, G.L., MCADAMS, C.J., 2017. Orthorexia Nervosa and Eating Disorder Symptoms in Registered Dietitian Nutritionists in the United States. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online]. 117(10), 1612-1617 [cit. 2022-3-18]. ISSN 2212-2672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2017.05.001