Tato bakalářská práce je zaměřena na témata životního stylu, dietu a otužování a virová onemocnění. Vzhledem k neustálým pokrokům a rozvoji společnosti můžeme zaznamenávat i nárůst civilizačních onemocnění. Tato práce proto objasní podstatné faktory, které jsou klíčové v prevenci onemocnění, podporují zdraví a jsou potencionálními faktory prodlužujícími délku života.
Tato témata jsou v teoretické části následně probírána i více do detailu, vzhledem k jejich důležitosti v životě každého z nás. V práci jsou mimo jiné zahrnuta i témata týkající se spánku, racionální výživy, pohybu a dalšího, v rámci faktorů, které hrají významnou roli v ovlivňování zdraví lidí a jejich života.
V praktické části se práce již zabývá případy z praxe - každodenním životem lidí. V této části se čtenář dozví, jak mladí lidé vnímají pohled na zdraví a jeho podporu a zda sami dodržují zásady zdravého životního stylu a racionálního, zdravého stravování. V rámci výzkumného šetření jsou konkrétně rozebírány jídelníčky získané od respondentů a také frekvenční dotazníky mapující stravování zkoumaných osob, životní styl a také výskyt onemocnění těchto lidí. Tato práce ukazuje a porovnává odlišnosti životního stylu v rámci dvou zkoumaných skupin - lidí otužujících se a neotužujících se. Zjištěné nedostatky jsou rozebírány více do detailu a jsou zde přítomna i případná individuální doporučení pro jednotlivce, nebo celou skupinu, která jsou převoditelná na širší veřejnost. Tato doporučení jsou v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace, medicíny, či jiných odborníků v daném oboru.
Anotace v angličtině
These topics will be more detailed discussed in the theoretical part, due to their importance in the lives of each of us. Among main topics, the work includes topics related to sleep, rational nutrition, exercise and more within factors that play a significant role in influencing people's health and their lives.
In the practical part, the work already deals with cases from practice - everyday life of people. In this section, reader will learn how young people perceive the view of health and its support, and whether they themselves follow the principles of a healthy lifestyle and rational, healthy eating. As a part of the research, respondent's food menus are specifically analyzed, as well as frequency questionnaires mapping the people's diet, the lifestyle and the occurrence of diseases of these people. This work shows and compares the differences in lifestyle within the two investigated groups - people who are hardening and those who are not hardening. The detected shortcomings are discussed in more detail and there are also possible individual recommendations for individuals or the whole group that can be transferred to the wider public. These recommendations are in accordance with the recommendations of the World Health Organization, medicine, or other experts in the field.
Tato bakalářská práce je zaměřena na témata životního stylu, dietu a otužování a virová onemocnění. Vzhledem k neustálým pokrokům a rozvoji společnosti můžeme zaznamenávat i nárůst civilizačních onemocnění. Tato práce proto objasní podstatné faktory, které jsou klíčové v prevenci onemocnění, podporují zdraví a jsou potencionálními faktory prodlužujícími délku života.
Tato témata jsou v teoretické části následně probírána i více do detailu, vzhledem k jejich důležitosti v životě každého z nás. V práci jsou mimo jiné zahrnuta i témata týkající se spánku, racionální výživy, pohybu a dalšího, v rámci faktorů, které hrají významnou roli v ovlivňování zdraví lidí a jejich života.
V praktické části se práce již zabývá případy z praxe - každodenním životem lidí. V této části se čtenář dozví, jak mladí lidé vnímají pohled na zdraví a jeho podporu a zda sami dodržují zásady zdravého životního stylu a racionálního, zdravého stravování. V rámci výzkumného šetření jsou konkrétně rozebírány jídelníčky získané od respondentů a také frekvenční dotazníky mapující stravování zkoumaných osob, životní styl a také výskyt onemocnění těchto lidí. Tato práce ukazuje a porovnává odlišnosti životního stylu v rámci dvou zkoumaných skupin - lidí otužujících se a neotužujících se. Zjištěné nedostatky jsou rozebírány více do detailu a jsou zde přítomna i případná individuální doporučení pro jednotlivce, nebo celou skupinu, která jsou převoditelná na širší veřejnost. Tato doporučení jsou v souladu s doporučeními Světové zdravotnické organizace, medicíny, či jiných odborníků v daném oboru.
Anotace v angličtině
These topics will be more detailed discussed in the theoretical part, due to their importance in the lives of each of us. Among main topics, the work includes topics related to sleep, rational nutrition, exercise and more within factors that play a significant role in influencing people's health and their lives.
In the practical part, the work already deals with cases from practice - everyday life of people. In this section, reader will learn how young people perceive the view of health and its support, and whether they themselves follow the principles of a healthy lifestyle and rational, healthy eating. As a part of the research, respondent's food menus are specifically analyzed, as well as frequency questionnaires mapping the people's diet, the lifestyle and the occurrence of diseases of these people. This work shows and compares the differences in lifestyle within the two investigated groups - people who are hardening and those who are not hardening. The detected shortcomings are discussed in more detail and there are also possible individual recommendations for individuals or the whole group that can be transferred to the wider public. These recommendations are in accordance with the recommendations of the World Health Organization, medicine, or other experts in the field.
Bakalářská práce je zaměřena na témata životního stylu, dietu a otužování a virová onemocnění. Vzhledem k neustálým pokrokům a rozvoji společnosti můžeme zaznamenávat i nárůst civilizačních onemocnění. Tento kvalitativní výzkum proto objasní podstatné faktory, které jsou klíčové v prevenci onemocnění, podporující zdraví a které jsou potencionálními faktory prodlužující délku života.
Cíl práce:
1. Poukázat na kvalitu životního stylu dvou skupin mladých lidí. Skupinami jsou lidé otužujícící se a neotužující se. Následovat bude případné porovnání dvou zkoumaných skupin, zda-li se u nich ukážou kvalitativní rozdíly v životním stylu a zdraví související s otužováním.
2. Poskytnout individuální doporučenívztahující se k nedostatkům u konktrétních osob.
Výzkumné otázky:
1. O jakých faktorech životního stylu lze uvažovat v souvislosti s výskytem virových a civilizačních onemocnění?
2. Jak mladí lidé vnímají a pěstují své zdraví, jaké kroky k tomu dělají a jaká je kvalita jejich životního stylu?
3. Jaká jsou doporučení změny životního stylu pro zlepšení kvality života a potencionální prodloužení délky života v rámci prevence civilizačních a virových onemocnění?
Kvalitativní výzkum, ve kterém budou 2 cílové skupiny - otužilců a neotužilců.
Popis metodiky:
Sběr dat bude probíhat pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Respondenti budou lidé otužující se naotužující se. Otázky se budou vztahovat právě ke kvalitě životního stylu, zejména faktorům, které ho ovlivňují, jako např. strava, spánek, pohyb atd. Na základě vyhodnocení dotazníků budou poté sestavena praktická indivuální doporučení pro jedince, u kterých se objeví nedostatky v rámci zkoumaných oblastí.
Předpokládané využití v praxi:
Práce, která přiblíží současný stav životního stylu a seznámí čtenáře s faktory, které mají na jeho kvalitu přímý vliv. K tomu se váže i popsání prevence civilizačních a virových onemocnění a možné prodlužování délky života ve zdraví. Na základě seznámení čtenářů s touto problematikou budou sestavena doporučení, které lze využít v praxi.
Zásady pro vypracování
Současný stav dané problematiky:
Bakalářská práce je zaměřena na témata životního stylu, dietu a otužování a virová onemocnění. Vzhledem k neustálým pokrokům a rozvoji společnosti můžeme zaznamenávat i nárůst civilizačních onemocnění. Tento kvalitativní výzkum proto objasní podstatné faktory, které jsou klíčové v prevenci onemocnění, podporující zdraví a které jsou potencionálními faktory prodlužující délku života.
Cíl práce:
1. Poukázat na kvalitu životního stylu dvou skupin mladých lidí. Skupinami jsou lidé otužujícící se a neotužující se. Následovat bude případné porovnání dvou zkoumaných skupin, zda-li se u nich ukážou kvalitativní rozdíly v životním stylu a zdraví související s otužováním.
2. Poskytnout individuální doporučenívztahující se k nedostatkům u konktrétních osob.
Výzkumné otázky:
1. O jakých faktorech životního stylu lze uvažovat v souvislosti s výskytem virových a civilizačních onemocnění?
2. Jak mladí lidé vnímají a pěstují své zdraví, jaké kroky k tomu dělají a jaká je kvalita jejich životního stylu?
3. Jaká jsou doporučení změny životního stylu pro zlepšení kvality života a potencionální prodloužení délky života v rámci prevence civilizačních a virových onemocnění?
Kvalitativní výzkum, ve kterém budou 2 cílové skupiny - otužilců a neotužilců.
Popis metodiky:
Sběr dat bude probíhat pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Respondenti budou lidé otužující se naotužující se. Otázky se budou vztahovat právě ke kvalitě životního stylu, zejména faktorům, které ho ovlivňují, jako např. strava, spánek, pohyb atd. Na základě vyhodnocení dotazníků budou poté sestavena praktická indivuální doporučení pro jedince, u kterých se objeví nedostatky v rámci zkoumaných oblastí.
Předpokládané využití v praxi:
Práce, která přiblíží současný stav životního stylu a seznámí čtenáře s faktory, které mají na jeho kvalitu přímý vliv. K tomu se váže i popsání prevence civilizačních a virových onemocnění a možné prodlužování délky života ve zdraví. Na základě seznámení čtenářů s touto problematikou budou sestavena doporučení, které lze využít v praxi.
Seznam doporučené literatury
KUBÁTOVÁ, D., MACHOVÁ, J., 2015. Výchova ke zdraví. 2. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5351-5.
MARÁDOVÁ, E., 2000. Rodinná výchova: Zdravý životní styl 1: pro 6.-9. ročník základní školy a odpovídající ročníky víceletého gymnázia. 2. Praha: Fortuna. ISBN 80-7168-712-X.
ZEMAN, V., 2006. Adaptace na chlad u člověka: Možnosti a hranice. Praha: Galén. ISBN 80-7262-331-1.
KOMÁREK, V., Jak se otužovat. [online]. Otužilci. [cit. 2022-4-28]. Dostupné z: http://www.otuzilci.cz/pages/jak_ot.htm
BEDNÁŘ, M., FRAŇKOVÁ, V., SCHINDLER, J., SOUČEK, A., VÁVRA, J., 1996. Lékařská mikrobiologie. Praha: Triton. ISBN 80-238-0297-6.
Seznam doporučené literatury
KUBÁTOVÁ, D., MACHOVÁ, J., 2015. Výchova ke zdraví. 2. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5351-5.
MARÁDOVÁ, E., 2000. Rodinná výchova: Zdravý životní styl 1: pro 6.-9. ročník základní školy a odpovídající ročníky víceletého gymnázia. 2. Praha: Fortuna. ISBN 80-7168-712-X.
ZEMAN, V., 2006. Adaptace na chlad u člověka: Možnosti a hranice. Praha: Galén. ISBN 80-7262-331-1.
KOMÁREK, V., Jak se otužovat. [online]. Otužilci. [cit. 2022-4-28]. Dostupné z: http://www.otuzilci.cz/pages/jak_ot.htm
BEDNÁŘ, M., FRAŇKOVÁ, V., SCHINDLER, J., SOUČEK, A., VÁVRA, J., 1996. Lékařská mikrobiologie. Praha: Triton. ISBN 80-238-0297-6.
Přílohy volně vložené
Součástí tištěné bakalářské práce jsou jídelníčky získané od všech respondentů, ale byly zpracovány zvlášť nejprve v MS excel, poté převedeny do PDF, tudíž nejsou součástí elektronické BP. V příloze, ve formátu PDF, jsou tedy tyto jídelníčky nahrány od všech respondentů a taktéž frekvenční dotazník, obsahující všechny otázky, které byly potřebné ke zjištění dat pro vypracování bakalářské práce.
Vzhledem k tomu, že frekvenční dotazníky byly vyplňovány písemně v tištěné formě, je tedy k dispozici pouze podklad frekvenčního dotazníku.