Course: Biological chemistry

» List of faculties » FBI » UCH
Course title Biological chemistry
Course code UCH/S2
Organizational form of instruction no contact
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Frequency of the course In each academic year, in winter and summer semester.
Semester Winter and summer
Number of ECTS credits 0
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory-optional
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Hauer Tomáš, RNDr. Ph.D.
Course content
unspecified

Learning activities and teaching methods
unspecified
Learning outcomes
State exam of the study field. Stánicový předmět, bakalářské státní závěrečné zkoušky. Kompletní znění na webu fakulty v sekci Studium. STudent si tahá jednu otázku z Obecné a fyzikální chemie a jednu otázku z Biochemie. Obecná a fyzikální chemie: 1. Struktura atomu. Elektronový obal a jeho vztah k reaktivitě atomů. Jádro, jaderné přeměny, vliv radioaktivního záření na organismus. Radioaktivní izotopy a jejich využití v biologii a medicíně. 2. Chemická vazba - vznik vazby (teorie vzniku vazby - sdílení elektronového páru, MO, hybridizace), energie vazeb, typy vazeb (kovalentní, koordinačně kovalentní, iontová) a jejich uplatnění v biologických systémech. 3. Slabé vazebné interakce - vnik, energie, typy a jejich uplatnění v biologických systémech. 4. Plynné, kapalné, tuhé skupenství - charakteristika. Rozpustnost plynů v kapalinách (Henryho zákon). ... Biochemie: 1. Nukleové kyseliny - struktura nukleosidů a nukleotidů, struktura nukleových kyselin - DNA a RNA, centrální dogma - přenos informace v živých organizmech, replikace, transkripce, translace, mutace a chemické modifikace nukleotidů a jejich vliv na strukturu proteinů 2. Aminokyseliny - jejich struktura, chemické vlastnosti, význam postranních řetězců pro strukturu bílkovin, metabolismus aminokyselin, glukogenní a ketogenní aminokyseliny, dráhy tvorby cukrů z aminokyselin 3. Proteiny - peptidová vazba a její fyzikálně chemické vlastnosti, peptidy v živých organizmech, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů, globulární a fibrilární proteiny, struktura a funkce, post-translační modifikace proteinů 4. Cukry, jejich stavba, struktura a chemické vlastnosti, glykosidická vazba, monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, glukokonjugáty, glykoproteiny, peptidoglykany ...

Prerequisites
unspecified

Assessment methods and criteria
unspecified
Recommended literature


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester
Faculty: Faculty of Science Study plan (Version): Biology (1) Category: Biology courses - Recommended year of study:-, Recommended semester: -
Faculty: Faculty of Science Study plan (Version): Biophysics (1) Category: Physics courses - Recommended year of study:-, Recommended semester: -
Faculty: Faculty of Science Study plan (Version): Environmental Management (1) Category: Ecology and environmental protection - Recommended year of study:-, Recommended semester: -