Course title | Biological chemistry |
---|---|
Course code | UCH/S2 |
Organizational form of instruction | no contact |
Level of course | Bachelor |
Year of study | not specified |
Frequency of the course | In each academic year, in winter and summer semester. |
Semester | Winter and summer |
Number of ECTS credits | 0 |
Language of instruction | Czech |
Status of course | Compulsory-optional |
Form of instruction | Face-to-face |
Work placements | This is not an internship |
Recommended optional programme components | None |
Lecturer(s) |
---|
|
Course content |
unspecified
|
Learning activities and teaching methods |
unspecified |
Learning outcomes |
State exam of the study field. Stánicový předmět, bakalářské státní závěrečné zkoušky. Kompletní znění na webu fakulty v sekci Studium. STudent si tahá jednu otázku z Obecné a fyzikální chemie a jednu otázku z Biochemie. Obecná a fyzikální chemie: 1. Struktura atomu. Elektronový obal a jeho vztah k reaktivitě atomů. Jádro, jaderné přeměny, vliv radioaktivního záření na organismus. Radioaktivní izotopy a jejich využití v biologii a medicíně. 2. Chemická vazba - vznik vazby (teorie vzniku vazby - sdílení elektronového páru, MO, hybridizace), energie vazeb, typy vazeb (kovalentní, koordinačně kovalentní, iontová) a jejich uplatnění v biologických systémech. 3. Slabé vazebné interakce - vnik, energie, typy a jejich uplatnění v biologických systémech. 4. Plynné, kapalné, tuhé skupenství - charakteristika. Rozpustnost plynů v kapalinách (Henryho zákon). ... Biochemie: 1. Nukleové kyseliny - struktura nukleosidů a nukleotidů, struktura nukleových kyselin - DNA a RNA, centrální dogma - přenos informace v živých organizmech, replikace, transkripce, translace, mutace a chemické modifikace nukleotidů a jejich vliv na strukturu proteinů 2. Aminokyseliny - jejich struktura, chemické vlastnosti, význam postranních řetězců pro strukturu bílkovin, metabolismus aminokyselin, glukogenní a ketogenní aminokyseliny, dráhy tvorby cukrů z aminokyselin 3. Proteiny - peptidová vazba a její fyzikálně chemické vlastnosti, peptidy v živých organizmech, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů, globulární a fibrilární proteiny, struktura a funkce, post-translační modifikace proteinů 4. Cukry, jejich stavba, struktura a chemické vlastnosti, glykosidická vazba, monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, glukokonjugáty, glykoproteiny, peptidoglykany ...
|
Prerequisites |
unspecified
|
Assessment methods and criteria |
unspecified
|
Recommended literature |
|
Study plans that include the course |
Faculty | Study plan (Version) | Category of Branch/Specialization | Recommended semester | |
---|---|---|---|---|
Faculty: Faculty of Science | Study plan (Version): Biology (1) | Category: Biology courses | - | Recommended year of study:-, Recommended semester: - |
Faculty: Faculty of Science | Study plan (Version): Biophysics (1) | Category: Physics courses | - | Recommended year of study:-, Recommended semester: - |
Faculty: Faculty of Science | Study plan (Version): Environmental Management (1) | Category: Ecology and environmental protection | - | Recommended year of study:-, Recommended semester: - |