Course: Physiology, Physiology of Nutrition, Metabolism

» List of faculties » FZS » UFM
Course title Physiology, Physiology of Nutrition, Metabolism
Course code UFM/TFYVM
Organizational form of instruction Lecture + Practice
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter
Number of ECTS credits 4
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Sukdolová Iveta, MUDr.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
  • Šnorek Michal, MUDr. Ing. Ph.D.
Course content
Lectures: Introduction to physiology, cell physiology Homeostasis, regulation of body fluids Respiratory system Urinary system Cardiovascular system Endocrine glands Nervous system Gastrointestinal system, functions of the liver and pancreas Digestion and absorption of macro- and micronutrients Metabolism, Krebs cycle and respiratory chain Rational nutrition, importance of nutrients in the diet (carbohydrates, proteins, lipids, minerals and trace elements, vitamins), epigenome Reproductive system Blood and hemostasis Immunity and infection Practical training: 1. Physiology of the cardiovascular system. Measurement of blood pressure, the effect of physical exertion. Electrocardiogram - physiological ECG curve, spirometry (3 hours) 2. Nutriservis programme and practical verification (4 hours) 3. Examination using the InBody device - individually (2 hours) 4. Bodystat examination - individually (2 hours) 5. Introduction to the examination of metabolism using indirect calorimetry (2 hours) 6. Getting students theoretically acquainted with nutritional screening and the frequency questionnaire (1 hour)

Learning activities and teaching methods
unspecified
Learning outcomes
The aim of the course (which is part of a complex of basic study subjects) is to acquaint students with the physiological functions of organs.
Students will use this knowledge in related subjects such as nutrition physiology, pathology, pathophysiology, and especially in their future profession.
Prerequisites
unspecified

Assessment methods and criteria
unspecified
Oral practical credit Oral exam
Recommended literature
  • Referenční hodnoty pro příjem živin.. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. České Budějovice: University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Scie.
  • Kohout, Pavel. Vybrané kapitoly z fyziologie, patofyziologie a klinické medicíny : pro studijní program Nutriční terapie. 2. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2023. ISBN 978-80-7394-990-7.
  • Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. České Budějovice: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.
  • Mourek, Jindřich. Fyziologie : učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2., doplněné vydání. Praha : Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
  • Mourek, Jindřich; Velemínský, Miloš,; Zeman, Marek,; Šimková, Simona; Kohout, Pavel. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. Druhé, aktualizované vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2022. ISBN 978-80-7394-950-1.
  • Rokyta, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, ošetřovatelství, přírodovědných, pedagogických a tělovýchovných oborech. 2. přeprac. vyd. Praha : ISV, 2008. ISBN 978-80-86642-48-2.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester