Course: Physiology, Physiology of Nutrition, Metabolism

» List of faculties » FZS » UFM
Course title Physiology, Physiology of Nutrition, Metabolism
Course code UFM/TFYVM
Organizational form of instruction Lecture + Lesson
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter
Number of ECTS credits 4
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Velemínský Miloš, prof. MUDr. CSc., dr. h. c.
  • Novotná Simona, Mgr. Ing. Ph.D.
Course content
Lectures: (2 hours) Week 1 Cell physiology Week 2 Principles of homeostasis Week 3 Digestion Week 4 Absorption Week 5 Micronutrients Week 6 Metabolism Week 7 Krebs cycle and respiratory chain Week 8 Immunity and infection Week 9 Excretory system Week 10 Glands with internal secretion, reproductive system Week 11 Nervous system Week 12 Haemostasis Week 13 Skin physiology and immunology Week 14 Mastering the most important topics Practical training: 1. Physiology of the cardiovascular system. Measurement of blood pressure, the effect of physical exertion. Electrocardiogram - physiological ECG curve, spirometry (3 hours) 2. Nutriservis programme and practical verification (4 hours) 3. Examination using the InBody device - individually (2 hours) 4. Bodystat examination - individually (2 hours) 5. Introduction to the examination of metabolism using indirect calorimetry (2 hours) 6. Getting students theoretically acquainted with nutritional screening and the frequency questionnaire (1 hour)

Learning activities and teaching methods
unspecified
Learning outcomes
The aim of the course (which is part of a complex of basic study subjects) is to acquaint students with the physiological functions of organs with an emphasis on critical conditions.
Students will use this knowledge in related subjects such as nutrition physiology, pathology, pathophysiology, and especially in their future profession.
Prerequisites
unspecified

Assessment methods and criteria
unspecified
E-learning test Oral exam
Recommended literature
  • Referenční hodnoty pro příjem živin.. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
  • Dylevský, Ivan. Základy funkční anatomie člověka. 1. vyd. Praha : Manus, 2007. ISBN 978-80-86571-10-2.
  • Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. Journal of Nursing, Social Studies, Public Health and Rehabilitation. České Budějovice: University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Scie.
  • Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Kontakt: vědecký časopis Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. České Budějovice: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.
  • Mourek, Jindřich. Fyziologie : učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2., doplněné vydání. Praha : Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3918-2.
  • Mourek, Jindřich; Velemínský, Miloš,; Zeman, Marek. Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. 1. vydání. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2013. ISBN 978-80-7394-438-4.
  • Nováková, Zuzana; Roman, Robert. Praktická cvičení z fyziologie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4391-6.
  • Rokyta, Richard. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. 2. přeprac. vyd. Praha : ISV, 2008. ISBN 80-86642-47-X.
  • Stránský, Miroslav; Ryšavá, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
  • VELEMÍNSKÝ, Miloš. Fyziologie, biochemie a metabolismus. České Budějovice: E-learningový systém MOODLE, 2014.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester