Course: Plant Nutrition and Fertilization

« Back
Course title Plant Nutrition and Fertilization
Course code KAES/VRH
Organizational form of instruction Lecture + Lesson
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter
Number of ECTS credits 6
Language of instruction Czech
Status of course Compulsory
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Lošák Tomáš, prof. Ing. Ph.D.
  • Kabelka David, Ing. Ph.D.
Course content
Nutrient uptake by plants, plant composition, principles in plant nutrition, agrochemical soil properties, nutrient regime, fertilizers - division, organic and mineral fertilizers, the law on fertilizers, N, P, K, Ca, Mg fertilizers, fertilizers with micronutrients, compound fertilizers, mixed fertilizers, universal fertilizers, liquid fertilizers, suspension fertilizers, fertilizers storage and mixing, fertilizers application. Methods of agrochemical research. Systems of fertilizing. Optimization of fertilizing. Technique of fertilizing. Economic questions of fertilizers: productivity of fertilizers, profitability of fertilizing. Storage of fertilizers and safety work with fertilizers.

Learning activities and teaching methods
Monologic (reading, lecture, briefing), Work with text (with textbook, with book), Work with multi-media resources (texts, internet, IT technologies)
  • Preparation for credit - 20 hours per semester
  • Preparation for exam - 65 hours per semester
  • Semestral paper - 39 hours per semester
  • Class attendance - 56 hours per semester
Learning outcomes
The aim of the subject is to resume necessary knowledge from basic disciplines, supplement them with plant nutrition theory, and to teach students to fertilize all field crops under various conditions.
knowledge of basic disciplines, supplement them with the theory of plant nutrition and teach students to practically fertilize in different conditions all field crops.
Prerequisites
Mastering high school curriculum

Assessment methods and criteria
Combined exam, Seminar work

Active participation in seminars Participation at lectures Participation in excursions Working with text Individual study for the exam Working with multimedia resources Individual consultations with the teacher Elaboration of a seminar topic Presentation of seminar work
Recommended literature
  • Baier, J., Baierová, V. Abeceda výživy rostlin a hnojení. 360 s.. Praha, Farmář, 1998.
  • Balík J., Pavlíková D., Tlustoš P., Vaněk V., Pavlík M. Mobilita prvků a látek v rhizosféře. 2015,151 s.. ČZU Praha., 2015.
  • Barker A.V., Pilbeam D.J. Handbook of Plant Nutrition. 632 p.. CRC, 2006.
  • Bockmann, CH., Kaarstad, O., Richards, J. Agriculture and Fertilizers. 245 s.. Oslo, Lang Druck AG., 1990.
  • Brant, V. a kol. Meziplodiny, 2008, 86 s.. České Budějovice: Kurent, s. r. o., 2008. ISBN 9788087111109.
  • Epstein E., Bloom A.J. Mineral Nutrition of Plants: Principles and Perspectives. 400 p.. Sinauer Associates; 2nd edition, 2004. ISBN 978-0878931729.
  • H. Marschner. Mineral nutritions of Higher plants. 889s.;. London, New York, Academic Press Harcourt Brace&Company, 2005.
  • Jandák, J., Pokorný E., Prax A. Půdoznalství. 2001.. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita., 2001. ISBN 8071575593.
  • Kolář L. Hygiena půd. 1999, 153 s.. Č. Budějovice, ZF JU v CB,, 1999.
  • Krpeš V. Ekologie rostlin. 2005, 75 s.. PřF Ostravská univerzita v Ostravě, 2005.
  • Kužel S. Výživa a hnojení. Skripta I.- IV., 2019, 899 s.,. ZF JU v Č.B., 2019.
  • Kužel S. 2018: Půdní prostředí přednášky I a II., ZF JU v CB, 471 s. Půdní prostředí přednášky I a II., 471 s.. ZF JU v CB, 2018.
  • Market, B. Plants as biomonitors. 644 s.. New York, Basel, Cambridge, Weinheim, WCH, 1993.
  • Mengel K., Kirkby E.A. a kol. Principles of Plant nutrition. 864 s.. Springer, 5th edition, 2001. ISBN 978-1402000089.
  • Moudrý, J. et al. Ekologické zemědělství. 2007.. ZF JU v CB,, 2007.
  • Pavlová L. Fyziologie rostlin. 2005.. Studijní text VŠCHT, 2005.
  • Petr Konvalina P. (edited). Alternative Crops and Cropping Systems, 2016, 170 p.. Publisher: InTech Chapters published May 04, 2016 under CC BY 3.0 license, 2016. ISBN 9789535122791.
  • Pokorný E., Šarapatka B., Hejátková K. Hodnocení kvality půdy v ekologicky hospodařícím podniku. 2017. MZe ČR. 2017 Zera Náměšť nad Oslavou., 2017.
  • Rejšek K., Vácha, R. Nauka o půdě. 530 s.. Olomouc 2018, 2018. ISBN 9788087097821.
  • Souček J. Možnosti zpracování a využití slámy. 2009.. Praha: Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i., Praha-Ruzyně, 2009.
  • Šimek M. a kol. Živá půda. Biologie půdy. 2019, 796 s.. Academia, 2019, 2019. ISBN 9788020029768.
  • Škarda, M. Hospodaření s organickými hnojivy. 1982.. Praha SZN, 1982.
  • Tesař, S., Vaněk, V. Výživa rostlin a hnojení. 1992, 151 s.. Praha, AF VŠZ, 1992.
  • Tesař, S., Vostal, J. Výživa a hnojení rostlin. 1986, 133 s.. Praha, AF VŠZ, 1986.
  • Vácha R. Půda. 2019, 228.. Profi press. 2019, 2019. ISBN 9788088306009.
  • Váchalová, R., Kolář L., Muchová Z. Primární organická půdní hmota a humus, dvě složky půdní organické hmoty. 2016.. Nitra. Slovenská poľnohospodárska univerzita., 2016. ISBN 9788055214672.
  • Vaněk V. a kol. Výživa a hnojení polních plodin, ovoce a zeleniny. 124 s.. Praha, Farmář, 1998.
  • Vaněk V. a kol. Výživa a hnojení polních plodin. 2016, 223 s. x. 2016, 2016.
  • Vaněk V. a kol. Výživa polních a zahradních plodin. 2007, 176 s.. Praha ProfiPress s.r.o., 2007.
  • VRBA, Vladimír, HULEŠ, Ludvík. Humus - půda - rostlina (1-14), 2006. Biom.cz [online], 2006.
  • Winkler J. Plevele a hospodaření se slámou. 2017. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester
Faculty: Faculty of Agriculture and Technology Study plan (Version): Agribussines (2014) Category: Agriculture and forestry 2 Recommended year of study:2, Recommended semester: Winter
Faculty: Faculty of Agriculture and Technology Study plan (Version): Agriculture (2014) Category: Agriculture and forestry 2 Recommended year of study:2, Recommended semester: Winter