1. General terms - definition of goods and commodity production, utility, exchange and consumer value 2. Classification of goods. 3. Quality - complex concept, meaning, quality features and requirements. 4. Quality management systems - standards, quality standards. 5. Quality assessment of goods - meaning, procedure, methods. 6. Utility properties - distribution. Chemical composition and nutritional value of food. 7. + 8. Effects on utility properties - physical, biological, chemical, social. 9. + 10. Protection of goods - care and preservation. 11. Storage, packaging and packaging technology. 12. - 14. Practical product knowledge - concepts, classification, quality requirements, labeling, storage and marketing of products.
|
-
Crosby P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. McGraw-Hill Education - Europe, 1995. ISBN 978-12-5964-361-3.
-
Crosby, P.B. Quality without tears. The art of hassle-free management.. New York, McGraw-Hill book company, 1995.
-
Defeo, J.A. Juran's Quality Handbook: The Complete Guide to Performance Excellence. McGraw-Hill Education, 7th ed., 2016. ISBN 978-12-5964-361-3.
-
Doležalová, H. Vybrané kapitoly ze zbožíznalství. Č. Budějovice, EF JU, 1. vyd., 166 s., 2014. ISBN 978-80-7394-444-5.
-
Doležalová, H. Zbožíznalství.. Č. Budějovice: EF JU, 2008.
-
Hůlová M. a kol. Zbožíznalství vybraných komodit.. Praha: VŠE, 2000. ISBN 80-245-0846-X.
-
Hůlová, M. et al. Zbožíznalství vybraných komodit. Praha, VŠE, 2000.
-
Juran, J. M., Gryna, F. M. Juran`s quality handbook. New York, McGraw-Hill book company, 4. vyd., 2000.
-
Neuerburg, W., Padel, S. Ekologické zemědělství v praxi. Agrospoj, Praha, 1994.
-
Perlín, C. et al. Výroba potravin a výživa obyvatelstva. Praha, AZV ČR, 1. vyd. 99s., 1991.
-
Pešek, M. Hodnocení jakost, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 1. Jakost potravin, potravinových surovin a mléka. Č. Budějovice, JU ZF, 235 s., 1997.
-
Pipek, P., Jirotková, D. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část 3. Hodnocení a zpracování masa, drůbeže, vajec a ryb.. České Budějovice, JU ZF, 2001.
-
Prugar, J. et al. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.. Praha, VÚPS, 2008.
-
Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Zbožíznalství - poživatiny, potraviny, pochutiny. Praha, SNTL, 5. vyd. 249 s., 2004.
|