Fakulta | Fakulta zemědělská a technologická (FZE) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Studijní program | Zemědělství (B4131) | ||||
Studijní obor / Specializace | Zemědělství - Zpracování produktů (4101R018/18 - 2014) | ||||
Stupeň získané kvalifikace | Bakalářský | ||||
Forma studia | Prezenční | ||||
Standardní doba studia | 3 roky | ||||
Počet ECTS kreditů | 180 | ||||
Udělovaná kvalifikace | Bakalář (0) | ||||
Přístup k dalšímu studiu | Magisterský studijní program | ||||
Způsob ukončení | Státní závěrečná | ||||
Studijní a zkušební řád | URL | ||||
Fakultní koordinátor |
|
||||
Klíčové studijní výstupy | Tříletý bakalářský obor "Zemědělství" ve specializaci "Zpracování produktů" představuje klasický zemědělský studijní obor, který poskytuje studentovi ucelené vzdělání a praktické poznatky týkající se zemědělské výroby v oblasti pěstování zemědělských plodin a chovu hospodářských zvířat a rozšířené znalosti se zaměřením na zpracování zemědělské produkce. Specializované předměty navazují na teoretické základy přírodních a zemědělských věd, a to v rámci studia povinných, povinně volitelných a volitelných předmětů. Koncepce studijního oboru vychází především z požadavků zemědělské praxe. Absolventi této specializace se uplatňují jako specializovaní agronomové, pracovníci zemědělských služeb a poradenských firem, jako pracovníci zemědělského výkupu a obchodu či jako pracovníci státní správy se zaměřením na hodnocení kvality zemědělské produkce. | ||||
Specifické požadavky pro přijetí | Vysvědčení o úspěšném ukončení střední školy (maturitní vysvědčení) | ||||
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání | nespecifikováno | ||||
Kvalifikační požadavky a předpisy | Úspěšné absolvování bakalářského studia oboru Zemědělství, specializace Zpracování produktů je podmíněno získáním rozšířené úrovně znalostí v biologických, chemických a technických disciplínách zemědělského zaměření. | ||||
Profil programu | Akademický | ||||
Podmínky pokračování studia | nespecifikováno | ||||
Profesní profily absolventů s příklady | Absolvent oboru "Zemědělství" bude vybaven základními odbornými znalostmi ze zemědělských disciplín. Studijní plán oboru a zvolené specializace je koncipován tak, aby umožnil absolventům po ukončení bakalářského studia nástup do zaměstnání, tak i pokračování v navazujících magisterských oborech studia. Absolvent je vybaven znalostmi, které mu umožní zastávat profesi samostatně hospodařícího zemědělce, agronoma nebo zootechnika v zemědělském podniku, pracovníka zemědělských služeb nebo poradenských organizací. Absolventi nacházení uplatnění i v administrativních pozicích zemědělského zaměření, ale také na různých pozicích státní správy se zaměřením na problematiku zemědělství a ochrany rostlin. | ||||
Garant oboru / specializace | Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D. |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KGZB/GEN | Genetika | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Zimní | |
KAES/AEMPR | Agroenvironmentální praktikum | 2 | Zp | 1+1+0 | 1 | Zimní | |
KZVE/MOFY | Morfologie a fyziologie hosp. zvířat | 6 | Zk+ | 2+3+0 | 1 | Zimní | |
KKZP/MIBIO | Mikrobiologie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Zimní | |
KCH/ACHVZ | Anorganická a analytická chemie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Zimní | |
KBD/ZZOOL | Zemědělská zoologie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Zimní | |
KAES/VJT | Vstupní jazykový test | 0 | Zp | 0+0+2S | 1 | Zimní | |
KZVE/PRPR1 | Praxe provozní | 2 | Zp | 0+0+4T | 1 | Letní | |
KCH/OCHVZ | Organická chemie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
KZVE/OZ | Obecná zootechnika | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
KBD/FYZRO | Fyziologie rostlin | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
KAES/GPUD | Geologie a půdoznalství | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
KBD/ZBOT | Zemědělská botanika | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
KCH/BCHVZ | Biochemie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KROV/ZRV | Základy rostlinné výroby | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KROV/PCN | Pícninářství | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KZVE/REPHZ | Reprodukce hospodářských zvířat | 7 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KAES/ZAAGR | Základní agrotechnika | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KZVE/PROD | Praxe odborná | 4 | Zp | 0+0+4T | 2 | Letní | |
KROV/PR1 | Pěstování rostlin I | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KZVE/CHHZ1 | Chov hospodářských zvířat I | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KROV/PR2 | Pěstování rostlin II | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Letní | |
KZVE/CHHZ2 | Chov hospodářských zvířat II | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KKZP/KZP | Kvalita živočišných produktů | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | - | |
KKZP/KRP | Kvalita rostlinných produktů | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KKZP/ZZP | Základní zpracovatelské procesy | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KKZP/ZZIP | Zpracování živočišných produktů | 6 | Zk+ | 2+1+1 | 3 | Zimní | |
KKZP/ZSPP | Zařízení a stroje v potravin. průmyslu | 6 | Zk+ | 2+0+40S | 3 | Zimní | |
KKZP/ZRP | Zpracování rostlinných produktů | 6 | Zk+ | 2+1+1 | 3 | Letní | |
KKZP/HZNP | Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KZVE/BZCHZ | SZZ Chov hospodářských zvířat | 0 | Szv | 0+0+0 | 3 | Letní | |
KROV/BZPER | SZZ Pěstování rostlin | 0 | Szv | 0+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KKZP/BZZP | SZZ Zpracování produktů | 0 | Szv | 0+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KBD/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KGZB/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KAE/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KAES/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KCH/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KZVE/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KZT/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KROV/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KKM/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KKZP/B1 | Bakalářská práce 1 | 6 | Zp | 0+0+30S | 3 | Zimní | |
KAE/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KKZP/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KZVE/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KZT/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KROV/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KKM/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KGZB/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KBD/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KAES/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní | |
KCH/B2 | Bakalářská práce 2 | 6 | Zp | 0+0+60S | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KAES/AJ1 | Anglický jazyk 1 | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Zimní | |
KAES/NJ1 | Německý jazyk 1 | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Zimní | |
KAES/AJ2 | Anglický jazyk 2 | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Letní | |
KAES/NJ2 | Německý jazyk 2 | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Letní | |
KAES/AJ3 | Anglický jazyk 3 | 3 | Zk+ | 0+2+0 | 2 | Zimní | |
KAES/NJ3 | Německý jazyk 3 | 3 | Zk+ | 0+2+0 | 2 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KROV/ZAH1O | Zahradnictví I - ovocnictví | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KKM/EPP | Ekonomika pivovarského průmyslu | 6 | Zk+ | 2+1+0 | 2 | Zimní | |
KZVE/SPEC | Speciální chov hospodářských zvířat | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
KKZP/PT | Pivovarnická technologie | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KKM/MARP | Marketing pivovarnictví | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KKM/ZALE | Základy lesnictví | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KKZP/ZPS | Zpracování a hodnocení potravin. surovin | 6 | Zk+ | 1+40S+0 | 2 | Letní | |
KROV/ZAH2Z | Zahradnictví II - zelinářství | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
KKZP/VYCLA | Výživa člověka A | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KZVE/CHDZ | Chov drobných zvířat | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KUF/ZUC | Základy účetnictví | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KROV/EKOZ | Ekologie opylovatelů v zemědělství | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Zimní | |
KKZP/VP1 | Výroba piva 1 | 5 | Zp | 0+0+40S | 3 | Zimní | |
KZVE/CHKON | Chov koní | 6 | Zk+ | 2+2+0 | 3 | Letní | |
KKZP/VP2 | Výroba piva 2 | 5 | Zp | 0+0+40S | 3 | Letní |