Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta zemědělská a technologická (FZE)
Studijní program Zemědělství (B4131)
Studijní obor / Specializace Zemědělství - Zpracování produktů (4101R018/18 - 2014)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor
Káplová Lucie, Mgr.
E-mail: kaplova@fzt.jcu.cz
Telefon: +420 389 032 638
Fax:
Klíčové studijní výstupy Tříletý bakalářský obor "Zemědělství" ve specializaci "Zpracování produktů" představuje klasický zemědělský studijní obor, který poskytuje studentovi ucelené vzdělání a praktické poznatky týkající se zemědělské výroby v oblasti pěstování zemědělských plodin a chovu hospodářských zvířat a rozšířené znalosti se zaměřením na zpracování zemědělské produkce. Specializované předměty navazují na teoretické základy přírodních a zemědělských věd, a to v rámci studia povinných, povinně volitelných a volitelných předmětů. Koncepce studijního oboru vychází především z požadavků zemědělské praxe. Absolventi této specializace se uplatňují jako specializovaní agronomové, pracovníci zemědělských služeb a poradenských firem, jako pracovníci zemědělského výkupu a obchodu či jako pracovníci státní správy se zaměřením na hodnocení kvality zemědělské produkce.
Specifické požadavky pro přijetí Vysvědčení o úspěšném ukončení střední školy (maturitní vysvědčení)
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání nespecifikováno
Kvalifikační požadavky a předpisy Úspěšné absolvování bakalářského studia oboru Zemědělství, specializace Zpracování produktů je podmíněno získáním rozšířené úrovně znalostí v biologických, chemických a technických disciplínách zemědělského zaměření.
Profil programu Akademický
Podmínky pokračování studia nespecifikováno
Profesní profily absolventů s příklady Absolvent oboru "Zemědělství" bude vybaven základními odbornými znalostmi ze zemědělských disciplín. Studijní plán oboru a zvolené specializace je koncipován tak, aby umožnil absolventům po ukončení bakalářského studia nástup do zaměstnání, tak i pokračování v navazujících magisterských oborech studia. Absolvent je vybaven znalostmi, které mu umožní zastávat profesi samostatně hospodařícího zemědělce, agronoma nebo zootechnika v zemědělském podniku, pracovníka zemědělských služeb nebo poradenských organizací. Absolventi nacházení uplatnění i v administrativních pozicích zemědělského zaměření, ale také na různých pozicích státní správy se zaměřením na problematiku zemědělství a ochrany rostlin.
Garant oboru / specializace Bártová Veronika, doc. Ing. Ph.D.

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
ZEMb-18
Název segmentu
FZE-ZEMb - 2014 - spec. 18: ZPRACOVÁNÍ PRODUKTŮ
Název bloku
Povinné předměty oboru Zemědělství
Statut
Povinný
Min. kreditů
114
Max. kreditů
-
Min. předmětů
23
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KGZB/GEN Genetika 5 Zk+ 2+2+0 1 Zimní  
KAES/AEMPR Agroenvironmentální praktikum 2 Zp 1+1+0 1 Zimní  
KZVE/MOFY Morfologie a fyziologie hosp. zvířat 6 Zk+ 2+3+0 1 Zimní  
KKZP/MIBIO Mikrobiologie 5 Zk+ 2+2+0 1 Zimní  
KCH/ACHVZ Anorganická a analytická chemie 5 Zk+ 2+2+0 1 Zimní  
KBD/ZZOOL Zemědělská zoologie 5 Zk+ 2+2+0 1 Zimní  
KAES/VJT Vstupní jazykový test 0 Zp 0+0+2S 1 Zimní  
KZVE/PRPR1 Praxe provozní 2 Zp 0+0+4T 1 Letní  
KCH/OCHVZ Organická chemie 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
KZVE/OZ Obecná zootechnika 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
KBD/FYZRO Fyziologie rostlin 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
KAES/GPUD Geologie a půdoznalství 6 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
KBD/ZBOT Zemědělská botanika 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
KCH/BCHVZ Biochemie 5 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KROV/ZRV Základy rostlinné výroby 6 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KROV/PCN Pícninářství 6 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KZVE/REPHZ Reprodukce hospodářských zvířat 7 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KAES/ZAAGR Základní agrotechnika 6 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KZVE/PROD Praxe odborná 4 Zp 0+0+4T 2 Letní  
KROV/PR1 Pěstování rostlin I 6 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KZVE/CHHZ1 Chov hospodářských zvířat I 6 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KROV/PR2 Pěstování rostlin II 6 Zk+ 2+2+0 3 Letní  
KZVE/CHHZ2 Chov hospodářských zvířat II 6 Zk+ 2+2+0 3 Letní  
Název bloku
Povinné předměty specializace "Zpracování produktů"
Statut
Povinný
Min. kreditů
39
Max. kreditů
-
Min. předmětů
7
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KKZP/KZP Kvalita živočišných produktů 5 Zk+ 2+2+0 2 -  
KKZP/KRP Kvalita rostlinných produktů 5 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KKZP/ZZP Základní zpracovatelské procesy 6 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KKZP/ZZIP Zpracování živočišných produktů 6 Zk+ 2+1+1 3 Zimní  
KKZP/ZSPP Zařízení a stroje v potravin. průmyslu 6 Zk+ 2+0+40S 3 Zimní  
KKZP/ZRP Zpracování rostlinných produktů 6 Zk+ 2+1+1 3 Letní  
KKZP/HZNP Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin 5 Zk+ 2+2+0 3 Letní  
Název bloku
Povinné předměty SZZ
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
2
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KZVE/BZCHZ SZZ Chov hospodářských zvířat 0 Szv 0+0+0 3 Letní  
KROV/BZPER SZZ Pěstování rostlin 0 Szv 0+0+0 3 Letní  
Název bloku
Povinný předmět SZZ specializace "Zpracování produktů"
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
1
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KKZP/BZZP SZZ Zpracování produktů 0 Szv 0+0+0 3 Letní  
Název bloku
Bakalářská práce povinně volitelná
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
12
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KBD/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KGZB/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KAE/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KAES/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KCH/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KZVE/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KZT/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KROV/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KKM/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KKZP/B1 Bakalářská práce 1 6 Zp 0+0+30S 3 Zimní  
KAE/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KKZP/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KZVE/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KZT/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KROV/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KKM/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KGZB/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KBD/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KAES/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
KCH/B2 Bakalářská práce 2 6 Zp 0+0+60S 3 Letní  
Název bloku
Cizí jazyk povinně volitelný
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
7
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KAES/AJ1 Anglický jazyk 1 2 Zp 0+2+0 1 Zimní  
KAES/NJ1 Německý jazyk 1 2 Zp 0+2+0 1 Zimní  
KAES/AJ2 Anglický jazyk 2 2 Zp 0+2+0 1 Letní  
KAES/NJ2 Německý jazyk 2 2 Zp 0+2+0 1 Letní  
KAES/AJ3 Anglický jazyk 3 3 Zk+ 0+2+0 2 Zimní  
KAES/NJ3 Německý jazyk 3 3 Zk+ 0+2+0 2 Zimní  
Název bloku
Doporučené výběrové předměty (zvolit min. 8 kreditů)
Statut
Volitelný
Min. kreditů
8
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
KROV/ZAH1O Zahradnictví I - ovocnictví 5 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KKM/EPP Ekonomika pivovarského průmyslu 6 Zk+ 2+1+0 2 Zimní  
KZVE/SPEC Speciální chov hospodářských zvířat 5 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
KKZP/PT Pivovarnická technologie 6 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KKM/MARP Marketing pivovarnictví 6 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KKM/ZALE Základy lesnictví 5 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KKZP/ZPS Zpracování a hodnocení potravin. surovin 6 Zk+ 1+40S+0 2 Letní  
KROV/ZAH2Z Zahradnictví II - zelinářství 5 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
KKZP/VYCLA Výživa člověka A 6 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KZVE/CHDZ Chov drobných zvířat 5 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KUF/ZUC Základy účetnictví 5 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KROV/EKOZ Ekologie opylovatelů v zemědělství 5 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
KKZP/VP1 Výroba piva 1 5 Zp 0+0+40S 3 Zimní  
KZVE/CHKON Chov koní 6 Zk+ 2+2+0 3 Letní  
KKZP/VP2 Výroba piva 2 5 Zp 0+0+40S 3 Letní