Vyučující
|
-
Adámek Zdeněk, doc. RNDr. CSc.
-
Pechar Libor, doc. RNDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Současný stav rybářství ve světě, akvakultura, aktuální situace v oboru. 2. Základní fyzikální faktory charakteristické pro vodní prostředí a jejich význam. 3. Vybrané chemické faktory uplatňující se v chovu ryb. 4. Biologická produktivita vod. 5. Rybníkářství - chov kapra I. 6. Rybníkářství - chov kapra II. 7. Rybníkářství - chov doplňkových druhů ryb (lín, dravé ryby, ryby síhovité, ryby býložravé). 8. Hospodaření na tekoucích vodách - organizace sportovního rybářství, obhospodařování, sportovní rybolov. 9. Volné vody - údolní nádrže, jejich obhospodařování, účelové rybí obsádky. 10. Pstruhařství - biologie a technologie chovu hlavních druhů. Základní předpoklady pro provoz pstruhařství. 11. Akvaristika - obecné zásady chovu akvarijních ryb. 12. Akvaristika - uplatnění akvaristiky v disciplině rybářství a hospodářský význam. 13. Veterinární prevence, škůdci a nemoci ryb. 14. Marketing, cenové relace, export, import, zpracovny rybích produktů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Exkurze
- Domácí příprava na výuku
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 70 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět se zabývá studiem vodního prostředí, základními abiotickými i biotickými faktory, na které navazuje biologie a technologie chovu našich hlavních, hospodářsky významných ryb. Cílem je seznámení s problematikou chovu ryb v rybníkářství, říčním rybářství a pstruhařství. Dále je okrajově probírána otázka chovu akvarijních ryb, jejich uplatnění na trhu a postavení ČR vzhledem k okolním státům. Závěrem je zmiňován marketing, cenové relace, efektivita odvětví a celkový přínos rybářství pro společnost. Výuka je realizována formou přednášek a konzultací doplněná o exkurse a terénní cvičení.
Student dokáže vypracovat recentní přehled o nejnovějších poznatcích v chovu ryb v oblastech vztahujících se k problematice jeho doktorského studia. Tento přehled dovede kriticky zhodnotit s využitím znalostí z ostatních souvisejících předmětů. Dokáže najít dosud málo známá místa v biologii jednotlivých druhů a odhalit případná slabá místa jednotlivých technologických postupů. Na základě těchto znalostí dokáže vyslovit dílčí vědeckou hypotézu a navrhnout směry výzkumné činnosti, kterými je možno získat nové poznatky a rozšířit tak světové poznání. Dokáže diskutovat a kriticky hodnotit nové poznatky v v chovu ryb s poznatky jiných autorů a vytvořit závěry.
|
Předpoklady
|
Disponuje hlubokými znalostmi o stavu poznání z pohledu soudobých technologií sladkovodního chovu ryb v mírném pásmu. Dovede detailně vysvětlit jednotlivé fáze chovu a uplatnit související znalosti z ostatních předmětů (chemie, hydrobiologie, akvakultura, ichtyologie a dalších). Zná současné trendy v chovu ryb a problematiku invazních druhů, nemocí a parazitóz. Zná podstatu chovu ryb ve vodním úprostředí založenou na přirozné produkci ekosystému. Dokáže citlivě zhodnotit případné dopady chovu ryb na prostředí. Zná detailně reprodukci hlavních chovaných druhů ryb a způsoby umělého výtěru ryb. Je schopen idnetifikovat jednotlivá vývojová stádia hlavních chovaných druhů a zná příslušné technologie krmení. Zná současné názory na podstatu vztahů mezi vnějším prostředím, životní pohodou zvířat (welfare) a jejich zdravím, užitkovostí, kvalitou produktů a ekonomikou produkce.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Rozhovor, Test
Student je schopen vědecké komunitě na mezinárodní úrovni alespoň v jednom světovém jazyce formulovat a prezentovat současné vědecké poznatky v předmětných oblastech rybářství, zdůvodnit stanovené vědecké hypotézy, cíle a metodické přístupy vědecké práce a dále vlastní výsledky které přinášejí nové poznatky. Student je v rámci předmětu motivován k tvořivému a iniciativnímu přístupu. Na základě vyřčené vědecké hypotézy dovede v předmětné části rybářství stanovit výzkumné cíle a k nim odpovídající metodické postupy, vedoucí k jejich naplnění.
|
Doporučená literatura
|
-
Bartošková, Lenka; Matěnová, Vlasta. Rybníkářství a ryby v jihočeských rybnících : výukový program pro ZŠ. České Budějovice, 2012.
-
Berka, Rudolf. Produkční rybářství České republiky. České Budějovice : Rybářské sdružení České republiky, 2012.
-
Buřič, Miloš; Kouřil, Jan. Technologie chovu ryb v recirkulačním systému dánského typu v podmínkách ČR. Vodňany : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2011. ISBN 978-80-87437-33-9.
-
Kladívková, Martina; Vácha, František. Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování ryb. České Budějovice, 2006.
-
Kouřil. Aquakultury.
-
Pokorný, Josef; Adámek, Zdeněk,; Dvořák, Jiří; Šrámek, Václav. Pstruhařství. Druhé, přepracované vydání. Praha : Informatorium, 1998. ISBN 80-86073-24-6.
|