Předmět: Planning for Sustainability in Agriculture Development

« Zpět
Název předmětu Planning for Sustainability in Agriculture Development
Kód předmětu KAES/ANPSA
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Krajina a venkovský prostor (vymezení, složky, struktura a potenciál). Struktura a funkce krajiny a její dynamika. Principy projekce venkovské krajiny, přístupové roviny řešení a krajinná typologie. Potenciál a kapacita krajinného prostoru. Základní směry krajinného plánování v ČR a v zahraničí. Historický vývoj vesnice a okolní krajiny, funkce a vliv krajiny. Prostorově-funkční management agroekosystémů, zásada biodiverzity, toky organismů v krajině a látkově-energetické toky, princip krajinných změn a stabilita krajiny, trvale udržitelný rozvoj - vymezení a hlediska, setrvalé zemědělství, produkční a mimoprodukční funkce půdy, principy multifunkčního zemědělství, systémy zemědělského hospodaření - konvenční - integrované a ekologické zemědělství, projekce trvale udržitelných systémů hospodaření - etapizace, průzkumné práce, analýza současného stavu, půdně-ekologická optimalizace zájmového území, prostorová a funkční optimalizace pozemků v krajině, hodnocení a bilance látkově-energetických toků v zemědělském subsystému, projektování přechodného období a cílového stavu, programy na ochranu a obnovu životního prostředí v zemědělství. Základní charakteristika obecných modelů udržitelného hospodaření v krajině s diferenciací podle půdně-ekologických podmínek ČR.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zápočet - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 48 hodin za semestr
  • Exkurze - 10 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 38 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získání teoreticko-metodologických základů pro přípravu i vlastní projekci trvale udržitelných zemědělských systémů hospodaření v rámci strategického regionálního rozvoje.
Po absolvování předmětu je student seznámen s principy projektování udržitelných systémů hospodaření a je schopen navrhnout opatření směřující k environmentální a produkční udržitelnosti zemědělského podniku.
Předpoklady
Základní znalosti v oboru ekologického zemědělství a ekologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce

Požadavky k zápočtu: Účast na cvičeních, seminářích a exkurzích Požadavky ke zkoušce: Písemný test (75 % bodů-úspěšné splnění), rozbor chybných nebo neúplných odpovědí, ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Niggli, U., Scialabba, N. E. Organic Agriculture and Climate Change Mitigation. Delhi, 2015. ISBN 978-3037360033.
  • Robinson, G. Sustainable Rural Systems. Abingdon-on-Thames, 2016. ISBN 9781138257580.
  • Walia. S. S., Walia, U.S. Farming System and Sustainable Agriculture. Jodhpur, 2020. ISBN 9789388812900.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr