| 
        Vyučující
     | 
    
        
            
                - 
                    Hoang Trong Nghia, MSc. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
                - 
                    Konvalina Petr, doc. Ing. Ph.D.
                
 
            
         
     | 
    | 
        Obsah předmětu
     | 
    
        Obsahem předmětu je legislativa, Zákon o potravinách, HACCP, kvalita bioprodukce a parametry srovnání s konvenční produkcí. Hodnocení senzorické, nutriční, zdravotní a technologické jakosti rostlinné ( živočišné) produkce standardními a specifickými metodami a vyjádření přidané hodnoty technologie pěstování. Legislativní normy a technologie ve vztahu ke zpracování a výrobě biopotravin, pomocné a přídatné látky a složky z konvenční produkce, osvědčování produkce (systém kontroly bioprodukce).
         
         
     | 
    | 
        Studijní aktivity a metody výuky
     | 
    
        
        Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
        
            
                    
                
                    
                    - Domácí příprava na výuku
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Účast na výuce
                        - 42 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Semestrální práce
                        - 28 hodin za semestr
                    
 
                
                    
                    - Příprava na zkoušku
                        - 58 hodin za semestr
                    
 
                
             
        
        
     | 
    
    
        
        
            | 
                Výstupy z učení
             | 
        
        
            
                
                Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami hodnocení kvality a zpracování  bioprodukce s důrazem na  volbu vhodné technologie zachovávající přidanou hodnotu zpracovávaného bioproduktu a vyráběné biopotraviny.
                 
                Absolventi získají znalosti v oblasti zpracování biopotravin.
                 
                
             | 
        
        
            | 
                Předpoklady
             | 
        
        
            
                
                
                Obecné znalosti o potravinářských komoditách.
                
                
                    
                        
                    
                    
                
                
  
             | 
        
        
            | 
                Hodnoticí metody a kritéria
             | 
        
        
            
                
                    
                        Kombinovaná zkouška, Test
                        
                        
                         
                        
                    
                    
                
                 Aktivní účast na seminářích Vytvoření cvičného projektu.
                 
             | 
        
    
    | 
        Doporučená literatura
     | 
    
        
            
                
                - 
                    FAO. Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods. FAO, Rome, 2001. 
                
 
            
                
                - 
                    Habsen, A. L. The Organic Farming Manual: A Comprehensive Guide to Starting and Running a Certified Organic Farm. North Adams, USA, 2010. 
                
 
            
                
                - 
                    Konvalina, Petr. Organic Farming and Food Production. Intech, Croatia, 2012. ISBN 978-953-51-0842-9.
                
 
            
                
                - 
                    Pottenbaum, P., Bullerdick, A. Handbuch Direktvermarktung. Munchen, Verlagsunion Agrar, 1996. 
                
 
            
                
                - 
                    Woese, K. et al. Okologisch und konventionel erzeugte Lebensmittel im Vergleich. Dahlem, Bg VV, 1995. 
                
 
            
         
         
         
     |