Předmět: Quality, Processing and Marketing of Bioproduction

« Zpět
Název předmětu Quality, Processing and Marketing of Bioproduction
Kód předmětu KAES/ANQPM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Hoang Trong Nghia, MSc. Ph.D.
  • Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
  • Konvalina Petr, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsahem předmětu je legislativa, Zákon o potravinách, HACCP, kvalita bioprodukce a parametry srovnání s konvenční produkcí. Hodnocení senzorické, nutriční, zdravotní a technologické jakosti rostlinné ( živočišné) produkce standardními a specifickými metodami a vyjádření přidané hodnoty technologie pěstování. Legislativní normy a technologie ve vztahu ke zpracování a výrobě biopotravin, pomocné a přídatné látky a složky z konvenční produkce, osvědčování produkce (systém kontroly bioprodukce).

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 28 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 28 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 58 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami hodnocení kvality a zpracování bioprodukce s důrazem na volbu vhodné technologie zachovávající přidanou hodnotu zpracovávaného bioproduktu a vyráběné biopotraviny.
Absolventi získají znalosti v oblasti zpracování biopotravin.
Předpoklady
Obecné znalosti o potravinářských komoditách.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Test

Aktivní účast na seminářích Vytvoření cvičného projektu.
Doporučená literatura
  • FAO. Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods. FAO, Rome, 2001.
  • Habsen, A. L. The Organic Farming Manual: A Comprehensive Guide to Starting and Running a Certified Organic Farm. North Adams, USA, 2010.
  • Konvalina, Petr. Organic Farming and Food Production. Intech, Croatia, 2012. ISBN 978-953-51-0842-9.
  • Pottenbaum, P., Bullerdick, A. Handbuch Direktvermarktung. Munchen, Verlagsunion Agrar, 1996.
  • Woese, K. et al. Okologisch und konventionel erzeugte Lebensmittel im Vergleich. Dahlem, Bg VV, 1995.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr