Vyučující
|
-
Hoang Trong Nghia, MSc. Ph.D.
-
Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
-
Konvalina Petr, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Obsahem předmětu je legislativa, Zákon o potravinách, HACCP, kvalita bioprodukce a parametry srovnání s konvenční produkcí. Hodnocení senzorické, nutriční, zdravotní a technologické jakosti rostlinné ( živočišné) produkce standardními a specifickými metodami a vyjádření přidané hodnoty technologie pěstování. Legislativní normy a technologie ve vztahu ke zpracování a výrobě biopotravin, pomocné a přídatné látky a složky z konvenční produkce, osvědčování produkce (systém kontroly bioprodukce).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Domácí příprava na výuku
- 28 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 58 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami hodnocení kvality a zpracování bioprodukce s důrazem na volbu vhodné technologie zachovávající přidanou hodnotu zpracovávaného bioproduktu a vyráběné biopotraviny.
Absolventi získají znalosti v oblasti zpracování biopotravin.
|
Předpoklady
|
Obecné znalosti o potravinářských komoditách.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Kombinovaná zkouška, Test
Aktivní účast na seminářích Vytvoření cvičného projektu.
|
Doporučená literatura
|
-
FAO. Guidelines for the production, processing, labelling and marketing of organically produced foods. FAO, Rome, 2001.
-
Habsen, A. L. The Organic Farming Manual: A Comprehensive Guide to Starting and Running a Certified Organic Farm. North Adams, USA, 2010.
-
Konvalina, Petr. Organic Farming and Food Production. Intech, Croatia, 2012. ISBN 978-953-51-0842-9.
-
Pottenbaum, P., Bullerdick, A. Handbuch Direktvermarktung. Munchen, Verlagsunion Agrar, 1996.
-
Woese, K. et al. Okologisch und konventionel erzeugte Lebensmittel im Vergleich. Dahlem, Bg VV, 1995.
|