Předmět: Agrotechnology

« Zpět
Název předmětu Agrotechnology
Kód předmětu KAES/AT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Hoang Trong Nghia, MSc. Ph.D.
  • Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Studium půdoznalství, agrotechniky, herbologie, výživy rostlin a hnojení na chemicko-biologické a technologické bázi. Půda, její vznik, vlastnosti a analytika, složky půdy, půdní režim a jejich hodnocení. Hlavní úkoly agrotechniky v hospodaření na půdě, klasické a půdoochranné technologie zpracování půdy, střídání plodin a regulace plevelů. Podíl agrotechniky a výživy rostlin na tvorbě výnosů plodin. Principy příjmu živin, hnojení a hnojiva, včetně pomocných agrochemikálií. Náplní předmětu jsou nikoli podrobné, ale souhrnné informace základních poznatků výše uvedených disciplín spojených na bázi chemicko-biologického a technologického výkladu, s důrazem na půdu, její vznik, vlastnosti a analytiku, složky půdy, půdní režimy a jejich hodnocení. Základním a sjednocujícím prvkem všech výše uvedených částí předmětu je zdůraznění významu biologického faktoru v půdotvorném pochodu a biologického charakteru půdy. Cílem agrotechnických, agrochemických a agromelioračních opatření je podpora a zvýšení aktivity živé složky půdy, zvýšení půdní úrodnosti půdy.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zápočet - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 50 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními aspekty zpracování půdy, předseťové přípravy, zakládání porostů a zpracování půdy během vegetace. Studenti rovněž získají přehled o základních zemědělských plodinách pěstovaných na území České republiky, o jejich potřebách i vlivech na zemědělskou půdu a krajinu.
Absolventi předmětu disponují základními znalostmi v oblasti pěstování rostlin.
Předpoklady
Ochota učit se novým věcem a pracovat samostatně.

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Seminární práce

Aktivní účast na seminářích. Vytvoření krátké literární rešerše.
Doporučená literatura
  • Bockmann, CH., Kaarstad, O., Richards, J. Agriculture and Fertilizers. 245 s.. Oslo, Lang Druck AG., 1990.
  • Briat J. et al. Reappraisal of the central role of soil nutrient availability in nutrient management in light of recent advances in plant nutrition at crop and molecular levels. 2020.
  • Marschner H. Mineral nutritions of higher plants. 889 s.. Academic Press, 1993. ISBN 978-0124735439.
  • Mengel K., Kirkby E.A. a kol. Principles of Plant nutrition. 864 s.. Springer, 5th edition, 2001. ISBN 978-1402000089.
  • Moody L. and Bruulsema T. From Nutrient Use to Nutrient Stewardship: An Evolution in Sustainable Plant Nutrition. 2020.
  • Ramanjaneyulu et al. Agrotechnology and Crop Diversication. Singapore, 2016.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr