Vyučující
|
-
Hoang Trong Nghia, MSc. Ph.D.
-
Konvalina Petr, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přechod na ekologické zemědělství a zásady provozu ekologického podniku. Metody udržování a zvyšování půdní úrodnosti. Zásady střídání rostlin v osevních postupech, výživy rostlin a ochrany rostlin v ekologickém zemědělství. Zastoupení hlavních druhů, které jsou významné z hlediska ekologického zemědělství. Volba odrůd u hlavních plodin pro ekologické zemědělství. Zásady pěstební technologie obilnin, luskovin, olejnin, okopanin a ostatních plodin na orné půdě v setrvalých resp. ekologických systémech hospodaření.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 74 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s principy pěstování rostlin podle zásad trvale udržitelného a ekologického zemědělství, vysvětlit specifické odlišnosti konvenčního a ekologického systému pěstování rostlin.
Absolventi předmětu disponují znalostmi v oblasti pěstování rostlin v ekologickém zemědělství.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti především z předmětu "Agrotechnika".
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Test
Docházka na cvičení, zpracování cvičného projektu.
|
Doporučená literatura
|
-
Finckh, Maria R.; Bruggen, A. H. C. van,; Tamm, Lucius. Plant diseases and their management in organic agriculture. St. Paul : The American Phytopathological Society, 2015. ISBN 978-0-89054-476-1.
-
Herrmann, G., Plakolm, G. Okologischer Landbau. Ostereichischer Agrarverlag,Wien, 1993.
-
Chandran, S., Unni, M.R., Sabu, T. (Eds.). Organic Farming ? Global Perspectives and Methods. Woodhead Publishing, 2018. ISBN 9780128132722.
-
konvalina p. Plant Growing in Organic Farming. české Budějovice, 2017. ISBN 978-80-7394-670-8.
-
Lammerts van Bueren, Edith,; Myers, James R. Organic crop breeding. 1st ed. Ames : Wiley-Blackwell, 2012. ISBN 978-0-4709-5858-2.
|