Vyučující
|
-
Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Předmět seznamuje studenty se specifiky podnikání v sektoru sociálního zemědělství, zaměstnávání osob se specifickými potřebami, ekonomickou rentabilitou v sociálním zemědělství a přípravou podnikatelského plánu a finančního plánu pro zahájení podnikání v sociálním zemědělství. Zahrnuje základní terminologie podnikání v sociálním zemědělství, sociální zemědělství v kontextu sociálního podnikání a sociální ekonomiky, problematiku zaměstnávání osob se specifickými potřebami, metody psychosociální podpory, společenskou odpovědnost firem (CSR), marketing, společensky odpovědné fungování na trhu, popis podnikatelské příležitosti v sociálním zemědělství, identifikaci podnikatelské činnosti, vhodné produkty a služby, analýzy trhu a konkurence, specifika konkurenčního prostředí v sociálním zemědělství, specifika uplatnění cílových skupin sociálního zemědělství v provozu při zajištění výroby produktu nebo služeb, tvorbu business plánu v sociálním zemědělství, ekonomickou rozvahu a finanční plán s ohledem na specifika ekonomické udržitelnosti sociálního zemědělství, marketing a distribuci v rámci sociálního zemědělství a hodnocení případových studií - projekty podnikatelského záměru v sociálním zemědělství.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 48 hodin za semestr
- Exkurze
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 38 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je získání základů pro přípravu podnikání v rámci sociálního zemědělství, tvorbu ekonomicky rentabilních procesů v sociálním zemědělství a přípravu podnikatelského plánu a finančního plánu pro sociální farmu.
Po absolvování předmětu je student seznámen s principy ekonomického fungování sociálních farem a podnikání v sociálním zemědělství, je schopen navrhnout podnikatelský plán a finanční plán pro modelový podnik a chápat specifika prostředí sociálního zemědělství.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti v oboru udržitelného zemědělství, sociálního zemědělství a marketingu a managementu v zemědělství.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce
Požadavky k zápočtu: Účast na cvičeních, seminářích a exkurzích Požadavky ke zkoušce: Písemný test (75 % bodů-úspěšné splnění), rozbor chybných nebo neúplných odpovědí, ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
Dohnalová, M. a kol. Sociální ekonomika, sociální podnikání, podnikání pro každého. Praha, 2012. ISBN 978-80-7357-269-3.
-
Hudcová, E., Moudrý, J., Veselá, T., Chovanec, T. Sociální zemědělství a podnikání v českých regionech. Praha, 2019. ISBN 978-80-7434-488-6.
-
Hudcová, E., Šťastná, M., Moudrý, J., Chovanec, T. Příručka pro zemědělce a veřejnou správu v oblasti podpory a realizace sociálního zemědělství v ČR. Praha, 2019.
-
Kinsella, J., O´Connor, D., Smyth, B., Nelson, R., Henry, P., Walsh, A., Doherty, H. Social farming handbook. Dublin, 2014. ISBN 978-1-905254-89-7.
-
Moudrý, J., Moudrý, J. jr., Chovanec, T., Hudcová, E. Malofaremní hospodaření. Olomouc, 2019. ISBN 978-80-87371-36-7.
|