Předmět: Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů

« Zpět
Název předmětu Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů
Kód předmětu KAES/QKZBP
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Konvalina Petr, doc. Ing. Ph.D.
  • Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Definice základních pojmů. Ekologické zemědělství, směrnice IFOAM, EU, ČR. Kontrola produkčních postupů v ekologickém zemědělství. Certifikace produktů. Kvalita bioprodukce. Senzorická hodnota. Nutriční, hygienická kvalita, srovnání s konvenční produkcí. Zákon o potravinách. Analýza rizik potravinářských technologií (HACCP). Zpracování bioproduktů, požadavky na provozy a technologická zařízení. Problematika cizorodých látek a jejich detekce. Ekonomika a marketing bioprodukce. Specifické formy odbytu.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Domácí příprava na výuku - 40 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 100 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami kontroly, certifikace, označování a zpracování produkce ekologického zemědělství podle směrnic IFOAM, EU a ČR. Vysvětlit rozdíly hodnocení kivality bioproduktů a konvenčních produktů.
Absolventi získají základní znalosti v oblasti zpracování a marketingu biopotravin.
Předpoklady
Základní znalosti o potravinářských surovinách, základy ekolgoického zemědělství.

Hodnoticí metody a kritéria
Test

Aktivní účast na seminářích Vytvoření cvičného projektu.
Doporučená literatura
  • Hesková, M. et al. Marketingová komunikace a přímý marketing. J. Hradec, VŠE FM, 2005.
  • Moudrý, J. Bioprodukty. Praha, MZe ČR, 1997.
  • Moudrý, J. et al. Ekonomická udržitelnost v sociálním zemědělství. České Budějovice, 2020. ISBN 978-80-87809-82-2.
  • Moudrý, J., Prugar, J. Biopotraviny. Hodnocení kvality, zpracování a marketing. ÚZPI, 2002.
  • Moudrý, J., Prugar, J. Kvalita, zpracování a odbyt bioproduktů (skripta). ZF JU České Budějovice, 2001.
  • Pottenbaum, P., Bullerdick, A. Handbuch Direktvermarktung. Munchen, Verlagsunion Agrar, 1996.
  • Urban, J., Šarapatka, B. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. II. díl, Normy Evropské unie, chovy a walfare hosp. zvířat, ekonomika, marketing, konverze a příklady z praxe.. MŽP, PRO-BIO, Praha, 2005.
  • Woese, K. et al. Okologisch und konventionel erzeugte Lebensmittel im Vergleich. Dahlem, Bg VV, 1995.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr