Vyučující
|
-
Kolář Ladislav, prof. Ing. DrSc.
|
Obsah předmětu
|
1. Výroba konzerv ovoce, zeleniny, masa a jídel 2. Výroba šťáv, moštů, džemů, marmelád, povidel, rosolů a ovocných sirupů 3. Sušení ovoce, zeleniny, léčivých rostlin 4. Výroba ovocných vín, ovoce v alkoholu a likérů 5. Solení a uzení masa 6. Solení a uzení ryb 7. Výroba speciálních octů z padaného ovoce 8. Zpracování pšenice na škrobový sirup hydrolýzou kyselou a enzymatickou 9. Extrakce - výroba extraktu léčivých rostlin příklad: Výroba třezalkového oleje 10. Destilace zkvašených zapař a výroba klasických a speciálních destilátů 11. Zpracování ovsa na p-glukanový koncentrát 12. Zpracování ječmene jako bezodpadová technologie na cukerný roztok bílkovino-p- glukanový koncentrát a pelety pevného biopaliva 13. Výroba hotových jídel z kategorie funkčních potravin na příkladu patentu "p-glukanové knedlíčky ve švestkové omáčce pro diabetiky a hypocholesterolemiky" 14. Výroba funkčních potravin a potravinových doplňků ze stimulujících a Ionizujících rostlin (adaptogenů) proti únavě a stressu 15. Zpracování fytomasy na bioplyn anaerobní digescí 16. Zpracování fytomasy na humusové organominerální hnojivo s vysokou kationtovou výměnnou kapacitou aerobní fermentací
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Tento předmět by měl dát posluchačům znalosti o tom, jak se živit investičně levnou, technicky snadnou, obchodně žádoucí výrobou nových výrobků z biomasy zemědělské produkce podle všech zásad správné hygienické praxe a systému HACCP.
Absolventi předmětu získají základní informace pro zahájení vlastní výroby potravinářských i nepotravinářských produktů v malém rozsahu ze zemědělských surovin (živočišného i rostlinného původu).
|
Předpoklady
|
Předpokládá se základní znalost chemických a biologických disciplín.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Samostatné studium ze skript přednášejícího a doporučené literatury.
|
Doporučená literatura
|
-
Kadlec a kol. Technologie potravin - přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 78-80-7418-145-0.
-
Kadlec. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
|