Předmět: Malotechnologie

« Zpět
Název předmětu Malotechnologie
Kód předmětu KAES/QMALT
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kolář Ladislav, prof. Ing. DrSc.
Obsah předmětu
1. Výroba konzerv ovoce, zeleniny, masa a jídel 2. Výroba šťáv, moštů, džemů, marmelád, povidel, rosolů a ovocných sirupů 3. Sušení ovoce, zeleniny, léčivých rostlin 4. Výroba ovocných vín, ovoce v alkoholu a likérů 5. Solení a uzení masa 6. Solení a uzení ryb 7. Výroba speciálních octů z padaného ovoce 8. Zpracování pšenice na škrobový sirup hydrolýzou kyselou a enzymatickou 9. Extrakce - výroba extraktu léčivých rostlin příklad: Výroba třezalkového oleje 10. Destilace zkvašených zapař a výroba klasických a speciálních destilátů 11. Zpracování ovsa na p-glukanový koncentrát 12. Zpracování ječmene jako bezodpadová technologie na cukerný roztok bílkovino-p- glukanový koncentrát a pelety pevného biopaliva 13. Výroba hotových jídel z kategorie funkčních potravin na příkladu patentu "p-glukanové knedlíčky ve švestkové omáčce pro diabetiky a hypocholesterolemiky" 14. Výroba funkčních potravin a potravinových doplňků ze stimulujících a Ionizujících rostlin (adaptogenů) proti únavě a stressu 15. Zpracování fytomasy na bioplyn anaerobní digescí 16. Zpracování fytomasy na humusové organominerální hnojivo s vysokou kationtovou výměnnou kapacitou aerobní fermentací

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Domácí příprava na výuku - 30 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 50 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výstupy z učení
Tento předmět by měl dát posluchačům znalosti o tom, jak se živit investičně levnou, technicky snadnou, obchodně žádoucí výrobou nových výrobků z biomasy zemědělské produkce podle všech zásad správné hygienické praxe a systému HACCP.
Absolventi předmětu získají základní informace pro zahájení vlastní výroby potravinářských i nepotravinářských produktů v malém rozsahu ze zemědělských surovin (živočišného i rostlinného původu).
Předpoklady
Předpokládá se základní znalost chemických a biologických disciplín.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Samostatné studium ze skript přednášejícího a doporučené literatury.
Doporučená literatura
  • Kadlec a kol. Technologie potravin - přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 78-80-7418-145-0.
  • Kadlec. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině (2010) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní