Vyučující
|
-
Perná Kristýna, Mgr. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Tématické celky: Funkce zemědělství v krajině, produkční a mimoprodukční funkce, životní prostředí jako výrobní prostředek, regionální a alternativní potravinářská produkce, využívání obnovitelných a neobnovitelných zdrojů surovin a energie, environmentální funkce- absorpce negativních externalit výroby, udržitelný rozvoj krajiny, další mimoprodukční funkce: estetická, historická, kulturní, naučná, rekreativní, hygienicko léčebná, sekuritativní, sociální. Témata seminářů: Podnikání na venkově - diverzifikace výrobního zaměření podpora drobných a začínajících podnikatelů, sociální podnikání, kulturní dědictví na venkově,programy EU pro rozvoj venkova (ROP,ESF,PRV..), lidské zdroje na venkově, zaměstnanost, přístup k celoživotnímu vzdělávání, komunitní život na venkově, spolupráce uvnitř i vně obce, spolky, tradice na venkově
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie), Skupinová výuka
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 70 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit studenty s požadavky společnosti na udržitelný rozvoj venkova, formami přizpůsobení zemědělství environmentálním podmínkám, s podporou rozvoje venkovských regionů, obzvláště v oblastech s významným podílem zemědělství a nízkou hustotou obyvatelstva prostřednictvím rozvoje alternativních ekonomických činností a tvorby doplňkových zdrojů pro udržování zaměstnanosti a hospodárné využívání zdrojů.
Student je po absolvování předmětu způsobilý rozhodovat o formách diverzifikace zemědělských a dalších činností ve venkovské krajině v souladu s jejími environmentálními, ekonomickými a sociálními limity, s využitím komparativních výhod regionu
|
Předpoklady
|
Obecné znalosti z přírodovědných předmětů na střední škole a nově na ZFJU, botanika, zemědělství.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Esej, Kombinovaná zkouška, Test
Požadavky k zápočtu: Účast na konzultacích, zpracování a prezentace seminární práce individuálně či ve dvojicích Požadavky ke zkoušce: Písemný test (80% bodů-úspěšné splnění), rozbor chybných nebo neúplných odpovědí, ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
BERNARD, Josef. Nic se tady neděje.: životní podmínky na periferním venkově.. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON) v koedici se Sociologickým ústavem AV ČR, v.v.i.,, 2018.
-
CAMPANHOLA, Clayton a Shivaji PANDEY. Sustainable food and agriculture: an integrated approach.. London: Academic Press, an imprint of Elsevier, 2019. ISBN 978-0-12-812134-4.
-
HELMING, Katharina a Hubert WIGGERING. Sustainable development of multifunctional landscapes.. Heidelberg: Springer-Verlag,, 2003. ISBN 3-540-00008-9.
-
WILSON, G. A. Multifunctional agriculture: a transition theory perspective.. Wallingford, Oxfordshire, UK, 2007.
|