Předmět: Výživa rostlin a hnojení

« Zpět
Název předmětu Výživa rostlin a hnojení
Kód předmětu KAES/QVRH
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lošák Tomáš, prof. Ing. Ph.D.
  • Kabelka David, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Příjem živin rostlinami, složení rostlin, zákony ve výživě rostlin, agrochemické vlastnosti půd, živinný režim, hnojiva - rozdělení, organická a minerální hnojiva, zákon o hnojivech, hnojiva N, P, K, Ca, Mg, stopová, vícesložková, kombinovaná, univerzální, kapalná, suspenzní, skladování a míchání hnojiv, aplikace hnojiv. Metody agrochemického výzkumu. Soustavy hnojení. Optimalizace hnojení. Technika hnojení. Ekonomické otázky hnojiv - výrobnost hnojiv, rentabilita hnojení. Skladování hnojiv a bezpečnost práce s hnojivy. Na základě agrochemických vlastností půd, klimatických podmínek, fyzikálně-mechanických vlastností půd, druhu a odrůd pěstovaných plodin a znalostí o vlastnostech minerálních a organických hnojiv se posluchači naučí projektovat optimální soustavu hnojení a výživy rostlin k dosažení ekonomicky efektivní a nutričně nezávadné rostlinné produkce.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s textem (učebnicí, knihou), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
  • Semestrální práce - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 84 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je shrnout potřebné poznatky ze základních disciplín, doplnit je teorií výživy rostlin a naučit studenty prakticky hnojit v různých podmínkách všechny polní plodiny.
Osvojit si poznatky z teorie výživy rostlin a naučit se prakticky hnojit v různých podmínkách všechny polní plodiny.
Předpoklady
Zvládnutí středoškolského učiva

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška, Seminární práce

Aktivní účast na seminářích Účast na konzultacích Práce s textem Individuální studium ke zkoušce Práce s multimediálními zdroji Individuální konzultace s vyučujícím Vypracování seminární téma Prezentace seminární práce
Doporučená literatura
  • Baier, J., Baierová, V. Abeceda výživy rostlin a hnojení. 360 s.. Praha, Farmář, 1998.
  • Balík J., Pavlíková D., Tlustoš P., Vaněk V., Pavlík M. (): Mobilita prvků a látek v rhizosféře. 2015, 151 s.. ČZU Praha., 2015.
  • Barker A.V., Pilbeam D.J. Handbook of Plant Nutrition. 632 p.. CRC, 2006.
  • Bockmann, CH., Kaarstad, O., Richards, J. Agriculture and Fertilizers. 245 s.. Oslo, Lang Druck AG., 1990.
  • Brant, V. a kol. Meziplodiny, 2008, 86 s.. České Budějovice: Kurent, s. r. o., 2008, 2008. ISBN 9788087111109.
  • Epstein E., Bloom A.J. Mineral Nutrition of Plants: Principles and Perspectives. 400 p.. Sinauer Associates; 2nd edition, 2004. ISBN 978-0878931729.
  • H. Marschner. Mineral nutritions of Higher plants. 889s.;. London, New York, Academic Press Harcourt Brace&Company, 2005.
  • Jandák, J., Pokorný E., Prax A.. Půdoznalství. 2001.. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. ISBN 8071575593.
  • Kolář L. Hygiena půd. 1999, 153 s.. Č. Budějovice, ZF JU v CB,, 1999.
  • Konvalina P. Alternative Crops and Cropping Systems. 2016, 170 p.. Publisher: InTech, Chapters published May 04, 2016 under CC BY 3.0 license;, 2016. ISBN 9789535122791.
  • Krpeš V. Ekologie rostlin. 2005, 75 s.. PřF Ostravská univerzita v Ostravě, 2005.
  • Kužel S. Půdní prostředí přednášky I a II., 471 s.. ZF JU v CB, 2018.
  • Kužel S. Výživa a hnojení. Skripta I.- IV. 2019, 899 s.,. ZF JU v Č.B., 2019.
  • Kužel S. Výživa a hnojení. Skripta I.- IV. 2019, 899 s.. ZF JU v Č.B., 2019.
  • Market, B. Plants as biomonitors. 644 s.. New York, Basel, Cambridge, Weinheim, WCH, 1993.
  • Marschner, P., Rengel, Z. Nutrient Cycling in Terestrial Ecosystems, 2007, 397 s.. Springer- Verlag Berlin Heidelberg, 2007.
  • Mengel K., Kirkby E.A. a kol. Principles of Plant nutrition. 864 s.. Springer, 5th edition, 2001. ISBN 978-1402000089.
  • Moudrý, J. et al. Ekologické zemědělství. 2007. ZF JU v CB, 2007.
  • Pavlová L. Fyziologie rostlin. 2005.. Studijní text VŠCHT, 2005.
  • Pokorný E., Šarapatka B., Hejátková K. Hodnocení kvality půdy v ekologicky hospodařícím podniku.. MZe ČR. 2017 Zera Náměšť nad Oslavou., 2017.
  • Rejšek K., Vácha, R. Nauka o půdě. 2018, 530 s.. Olomouc 2018,, 2018. ISBN 9788087097821.
  • Souček J. Možnosti zpracování a využití slámy, 2009.. Praha: Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i., Praha-Ruzyně, 2009.
  • Šimek M. a kol. Živá půda: Biologie půdy. ISBN , 2019, 796 s. Academia, 2019, 2019. ISBN 9788020029768.
  • Škarda, M. Hospodaření s organickými hnojivy. 1982.. Praha: SZN, 1982., 1982.
  • Tesař, S., Vaněk, V. Výživa rostlin a hnojení. 1992, 151 s.. Praha, AF VŠZ, 1992.
  • Tesař, S., Vostal, J. Výživa a hnojení rostlin. 1986, 133 s.. Praha, AF VŠZ, 1986.
  • Vácha R. Půda. 2019, 228. Profi press.. Profi press. 2019, 2019. ISBN 9788088306009.
  • Váchalová, R., Kolář L., Muchová Z.. Primární organická půdní hmota a humus, dvě složky půdní organické hmoty. 2016.. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita., 2016. ISBN 9788055214672.
  • Vaněk V. a kol. Výživa a hnojení polních plodin, ovoce a zeleniny. 124 s.. Praha, Farmář, 1998.
  • Vaněk V. a kol. Výživa a hnojení polních plodin. 2016, 223 s.. Praha, Profi press s.r.o., 2016.
  • Vaněk V. a kol. Výživa polních a zahradních plodin. 2007, 176 s.. Praha ProfiPress s.r.o., 2007.
  • VRBA, Vladimír, HULEŠ, Ludvík. Humus - půda - rostlina (1-14), 2006. Biom.cz [online], 2006.
  • Winkler J. Plevele a hospodaření se slámou. 2017. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017, 2017.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Agropodnikání (2014) Kategorie: Zemědělství a lesnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní