Vyučující
|
-
Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
V rámci předmětu jsou vedle úvodu do problematiky řešeny cílové skupiny sociálního zemědělství, jejich specifické potřeby, vhodné zemědělské činnosti a aktivity v rostlinné i živočišné výrobě, zpracování a odbyt produkce, základní legislativa, základy práce s cílovými skupinami, struktura a historie sociálního zemědělství, koncept Green care a návaznost na další zemědělské systémy.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Exkurze
- Účast na výuce
- 48 hodin za semestr
- Exkurze
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 24 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 32 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty s konceptem sociálního zemědělství, jeho významem, funkcemi a současným stavem v České republice i ve světě.
Absoilvováním předmětu student získává základní zanlosti o konceptu sociálního zemědělství a schopnosti z pozice farmáře připravit vhodný prostor a vhodné zemědělské aktivity pro uplatnění cílových skupin sociálního zemědělství a spolupráci s jeho dalšími aktéry.
|
Předpoklady
|
Základní znalost zemědělství a alternativních systémů hospodaření.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Systematické pozorování studenta, Kombinovaná zkouška
Požadavky k zápočtu: Účast na cvičeních, seminářích a exkurzích Požadavky ke zkoušce: Písemný test (75 % bodů-úspěšné splnění), rozbor chybných nebo neúplných odpovědí, ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
Chovanec, T., Hudcová, E., Moudrý, J. Sociální zemědělství - představení konceptu. Praha, 2015. ISBN 978-80-7434-212-7.
-
Moudrý, J. et al. Exploring economic viability in social farms. Gödöllö, 2020. ISBN 978-615-6240-02-6.
-
Moudrý, J. et al. Social Farming in Higher Education - Teaching and learning material for university level courses. Weimar, 2020.
|