Předmět: Systémy hospodaření

« Zpět
Název předmětu Systémy hospodaření
Kód předmětu KAES/SH
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Moudrý Jan, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Studenti si rozšíří znalosti udržitelné zemědělské praxe a jsou seznámeni s inovativními environmentálními opatřeními vedoucími k udržitelnosti na úrovni farmy. Studijní předmět zahrnuje zejména tato témata: - Environmentální dopady zemědělských systémů - Inovativní přístupy k projektování udržitelného hospodaření - Metody posuzování dopadů zemědělských aktivit na životní prostředí - Propojení ochrany přírody a zemědělské praxe Obsah předmětu bude upřesněn vyučujícím na začátku semestru tak, aby respektoval téma dizertační práce a odborné směrování studenta. Výuka spočívá zejména v samostudiu doporučené literatury a individuálních konzultacích studenta s vyučujícím. Součástí studia jsou exkurze do zemědělských podniků a CHKO. Zadání práce volí vyučující tak, aby ji student mohl využít jako jeden z podkladů pro dizertační práce.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Práce s textem (učebnicí, knihou), Případová studie
  • Domácí příprava na výuku - 110 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 80 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou udržitelných zemědělských systémů, jejich dopady, možnostmi rozvoje a inovativními postupy v rámci jejich projektování.
Znalosti v oboru udržitelného zemědělství, student se dovede samostatně orientovat v dané problematice a získané poznatky je schopen využít při své vědecké činnosti či další praxi.
Předpoklady
Ukončení vysokoškolského magisterského nebo inženýrského studia přírodovědného resp. zemědělského zaměření.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Test, Seminární práce

Písemný test (75 % bodů-úspěšné splnění), rozbor chybných nebo neúplných odpovědí, vypracování seminární práce, která slouží jako podklad pro ústní zkoušku z předmětu, ústní zkouška.
Doporučená literatura
  • Demo, M. et al. Projektovanie trvalo udržitelných polnohospodárských systémov v krajine. SPU v Nitre s VUPOP v Bratislave, 2004.
  • Moudrý, J., Konvalina, P., Moudrý, J. jr., Kalinová, J. Ekologické zemědělství. JU ZF v Č. Budějovicích, 2007.
  • Niggli, U., Scialabba, N. E. Organic Agriculture and Climate Change Mitigation. Delhi, 2015. ISBN 978-3037360033.
  • Robinson, G. Sustainable Rural Systems. Abingdon-on-Thames, 2016. ISBN 9781138257580.
  • Váchal, J., Moudrý, J. Projektování trvale udržitelných systémů hospodaření. JU ZF v Č. Budějovicích, 2002.
  • Walia. S. S., Walia, U.S. Farming System and Sustainable Agriculture. Jodhpur, 2020. ISBN 9789388812900.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr