Předmět: Chemie přírodních látek

« Zpět
Název předmětu Chemie přírodních látek
Kód předmětu KCH/CHPLB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kubec Roman, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, historie oboru. Definice základních pojmů. Nejdůležitější metody získávání, izolace a identifikace přírodních látek. 2. Nejdůležitější biochemické dráhy. Primární a sekundární metabolity. 3. Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny. Nejvýznamnější neproteinogenní aminokyseliny. Rozdělení, výskyt a biologické funkce. Výživová hlediska. 4. Sacharidy. Rozdělení, výskyt a biologické funkce. Pektin, hemicelulosy, rostlinné gumy. Nejvýznamnější O-, N- a S-glykosidy, kyanogenní a steroidní glykosidy. 5. Mastné kyseliny a lipidy. Rozdělení, výskyt a biologické funkce. Prostaglandiny. Steroly a žlučové kyseliny. Výživová hlediska. 6. Vitaminy. Základní dělení, výskyt, stabilita a biologické funkce. Antivitaminy. Hormony. Rozdělení a biologické funkce. Fytohormony a feromony. 7. Terpeny. Biogeneze terpenů, dělení, výskyt a senzorické a biologické vlastnosti. Polyfenoly. Základní dělení, výskyt, biogeneze a biologické vlastnosti. 8. Alkaloidy a jiné dusíkaté přírodní produkty. 9. Nejvýznamnější skupiny přírodních barviv karotenoidy, chinony, pteriny, betalainy, anthokyany, pyrrolová barviva. 10. Nejvýznamnější skupiny aromatických látek (uhlovodíky, alkoholy, ethery, acetaly, karbonylové sloučeniny). 11. Chuťově významné sloučeniny (látky sladké, hořké, pálivé a trpké). 12. Významné produkty mikroorganismů a hub. Antibiotika. Mykotoxiny a bakteriální toxiny. 13. Přirozeně se vyskytující toxické složky potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Práce s multimediálními zdroji (texty, internet, IT technologie)
  • Příprava na zkoušku - 18 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 18 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s hlavními skupinami přírodních látek, jejich chemickými a biologickými vlastnostmi, jakož i nejdůležitějšími technikami jejich izolace a identifikace.
Díky získaným znalostem by se měli absolventi orientovat mezi nejvýznamnějšími skupinami přírodních látek. Měli by získat základní znalosti o jejich struktuře, výskytu a vlastnostech. Získané vědomosti mohou využít v dalších chemických a přírodovědných disciplínách, a to jak ve výuce, tak i ve výzkumu či laboratorní praxi.
Předpoklady
Základním předpokladem je znalost organické chemie v rozsahu předmětů Organická chemie I a Organická chemie II (KCH/OCH1B a KCH/OCH2B popř. jejich ekvivalenty).

Hodnoticí metody a kritéria
Kombinovaná zkouška

Pokročilá znalost organické chemie a biochemie.
Doporučená literatura
  • Bhat, S. V. a kol. Chemistry of Natural Products. Narosa, 2005. ISBN 81-7319-481-5.
  • Bhat, S. V. a kol. Chemistry of Natural Products. Narosa, 2005. ISBN 81-7319-481-5.
  • Dewick, P. M. Medicinal Natural Products. Wiley, 2008. ISBN 0-471-49641-3.
  • Dewick, P. M. Medicinal Natural Products. Wiley, 2008. ISBN 0-471-49641-3.
  • Velíšek, J. a Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009.
  • Velíšek, J. a Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Učitelství chemie pro 2. stupeň základních škol (2) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Pedagogická fakulta Studijní plán (Verze): Učitelství chemie pro 2. stupeň základních škol (2) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní