Předmět: Genetické analýzy potravin

« Zpět
Název předmětu Genetické analýzy potravin
Kód předmětu KGZB/GAP
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Knoll Aleš, prof. RNDr. Ph.D.
  • Čurn Vladislav, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Genomické technologie a jejich využití v analýze potravin. DNA markery technologické jakosti obilovin. Genomické markery kvality živočišných potravinových zdrojů. DNA analýzy dohledatelnosti zdrojů v potravinovém řetězci. Genetická analýza kontaminace potravin mikroorganismy. Příprava a vlastnosti probiotických mikroorganismů pro potravinářské a krmné využití. Principy tvorby a detekce GMO v potravinářství.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Semestrální práce - 90 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 50 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit doktorandy s možnostmi detekce DNA v potravinách živočišného a rostlinného původu a s DNA analýzami dohledatelnosti zdrojů v potravinovém řetězci.
Student se dovede samostatně orientovat v dané problematice a získané poznatky je schopen využít při své vědecké činnosti či další praxi.
Předpoklady
Student je se orientuje v problematici v rozsahu VŠ studia a je ochoten samostatně studovat.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Standardní znalosti genetiky, fyziologie a biochemie
Doporučená literatura
  • Fries, R., Ruvinsky, A. The Genetics of the Cattle. Oxon, New York, CABI Publishing 1999, 710 s..
  • Kucel, J., Bednář, J., Urban, T. Genetika zemědělských produktů. Brno, MZLU v Brně 2004, 137s..
  • Muir, W. M., Aggrey, S. E. Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology. Oxon, New York, CABI Publishing 2003, 744 s..
  • Rotschild, M. F., Ruvinsky, A. The Genetics of the Pig. Oxon, New York, CABI Publishing 1998, 721 s..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zemědělská a technologická Studijní plán (Verze): Zemědělské biotechnologie (1) Kategorie: Zemědělství a lesnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -